Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Γιατί δεν μπορώ να αρχίσω δίαιτα;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Από Δευτέρα δίαιτα!». Πόσες φορές έχουμε δώσει και μάλιστα με κατηγορηματικό τόνο αυτή την υπόσχεση στον εαυτό μας, χωρίς όμως να το επιτύχουμε;

Ποια αίτια μας κάνουν αναβλητικούς;

Η αναβλητικότητα αποτελεί πρόβλημα για αρκετούς ανθρώπους. Με αυτή την «κακιά συνήθεια» χάνουμε ευκαιρίες που εμφανίζονται στη ζωή μας, συσσωρεύουμε τις υποχρεώσεις μας, φρενάρουμε τις επιθυμίες μας και εντείνουμε το αίσθημα πίεσης και άγχους που νιώθουμε.

Το να θέλουμε να πετύχουμε ένα στόχο τον οποίο όμως συνεχώς αναβάλλουμε είναι κάτι που συμβαίνει συχνά και στον τομέα της διατροφής. Από τη μία θέλει κάποιος να χάσει μερικά κιλά, από την άλλη όμως δεν κάνει τίποτα γι αυτό.

Πώς εξηγείται αυτό;

Οι λόγοι πολλοί και ίσως διαφορετικοί για κάθε άτομο.

Άλλοι «τρομάζουν» και μόνο στη σκέψη ότι η επιτυχία προϋποθέτει την τήρηση ενός αυστηρού διατροφικού πλάνου με αρκετούς περιορισμούς και απαγορεύσεις, γεγονός που δεν ισχύει αλλά όμως δημιουργεί πίεση. Κάποιοι ανυπομονούν για το «τέλειο» αποτέλεσμα: θέλουν π.χ να χάσουν 20 κιλά, αλλά ξέρουν ότι αυτό χρειάζεται χρόνο και δεν αντέχουν να περιμένει. Δεν τους αρκεί να χάνουν 3-4 κιλά το μήνα, αλλά θέλουν να χάσουν και τα 20 κιλά πολύ γρηγορότερα. Αρκετοί φοβούνται ότι δε θα τα καταφέρουν και ότι θα χαλάσουν τη δίαιτα, ιδίως εάν έχει προηγηθεί κάποια αποτυχημένη προσπάθεια στο παρελθόν.

Υπάρχουν και πρακτικοί λόγοι που οδηγούν σε αναβλητικότητα;

Βεβαίως. Το γεγονός π.χ ότι για να εφαρμόσει κάποιος ένα πρόγραμμα διατροφής πρέπει να έχει μία στοιχειώδη οργάνωση στην καθημερινότητά του όπου μία φορά την εβδομάδα θα πηγαίνει στο σούπερ-μάρκετ και μέσα στην εβδομάδα θα αφιερώνει λίγο χρόνο για την προετοιμασία των γευμάτων, μπορεί να μπλοκάρει την προσπάθεια. Ή επίσης η λανθασμένη αντίληψη που έχουν πολλοί ότι όποιος κάνει δίαιτα δεν μπορεί να ακολουθήσει την οικογένειά του ή την παρέα του σε κάποια κοινωνική εκδήλωση για φαγητό ή ποτό. Σε άλλες περιπτώσεις πάλι η αναβλητικότητα προκαλείται από το ότι δεν είναι η προσωπική επιθυμία του ίδιου του ατόμου να αρχίσει δίαιτα αλλά επιθυμία κάποιου άλλου όπως της μητέρας, του φίλου ή της συζύγου.

Τι πρέπει να κάνω για να μην είμαι αναβλητική;

Αρχικά πάρτε χαρτί και μολύβι και καταγράψτε τους στόχους σας. Οι στόχοι για να μπορούν να πραγματοποιηθούν πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένοι και ρεαλιστικοί.
Βάλτε προτεραιότητες σε αυτά που θέλετε να πετύχετε και κάντε ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα θέλατε να τα έχετε ολοκληρώσει.
Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Σε αντίθετη περίπτωση εάν ξεγελάτε κάποιον, ξεγελάτε μόνο εσάς.
Διαχειριστείτε καλύτερα το χρόνο σας οργανώνοντας την κάθε ημέρα ξεχωριστά. Αν παρακολουθήσετε μία ημέρα προσεκτικά, θα διαπιστώσετε ποια πράγματα σπαταλούν το χρόνο σας άσκοπα.
Ανακαλύψτε για ποιο λόγο είστε αναβλητικοί. Η αναβλητικότητα δεν είναι πάντα ένδειξη έλλειψης πειθαρχίας και τεμπελιάς αλλά συχνά σχετίζεται με αρνητικές σκέψεις οι οποίες μας μπλοκάρουν και οδηγούν σε άγχος και φόβο. Αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που σας κρατάει μακριά από το να πετύχετε το στόχο σας. Φοβάστε μήπως αποτύχετε; Μήπως δεν είστε αρκετά καλή; Τι θα συμβεί εάν δεν τον πετύχετε;
Σκεφτείτε με διαφορετικό τρόπο. Εάν πριν ξεκινήσετε έχετε προβλέψει ότι θα αποτύχετε και εάν έχετε τόσο υψηλές προσδοκίες , τότε αποθαρρύνεστε πριν καν προσπαθήσετε και έτσι ενισχύετε την αναβλητικότητα.
Δημιουργήστε το σχέδιο σας, εφαρμόστε το και πετύχετε το στόχο σας. Αν δείτε ότι κάτι δε λειτουργεί αλλάξτε το. (Για παράδειγμα ο στόχος μου είναι να αδυνατίσω. Για να το πετύχω αυτό πρέπει να ψάξω έναν διαιτολόγο που θα μου ταιριάζει, θα του μιλήσω ανοικτά για τα θέλω μου, τις ανησυχίες μου και τον τρόπο ζωής μου, θα μου ετοιμάσει ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής σύμφωνα με τις συνήθειές μου, θα με συμβουλεύει και θα με βοηθάει σε οτιδήποτε προκύπτει μέχρι την ολοκλήρωση του στόχου μου). Η επιθυμία χωρίς σχεδιασμό και δράση είναι απλώς ένα όνειρο.



Πηγή: http://boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.