Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Τι απαντήσεις να δώσετε στις δύσκολες ερωτήσεις των παιδιών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά σας αφήνουν άφωνους! Είναι περίεργοι παρατηρητές και συχνά από το στόμα τους βγαίνουν οι πιο δύσκολες ερωτήσεις που φέρνουν σε αμηχανία ακόμα και τους πιο cool γονείς του κόσμου.

Τι απαντήσεις λοιπόν μπορείτε να δώσετε όταν βρίσκεστε αντιμέτωποι με μια τέτοια κατάστασή; Πάρτε μια μικρή ιδέα.

«Γιατί πρέπει να πας στη δουλειά;»
Το παιδί σας με λίγα λόγια σας ζητάει να κάνετε κοπάνα και να μην πάτε στη δουλειά γιατί θέλει να μείνετε μαζί του σπίτι. Αντί να εξηγείτε ότι πρέπει να πάτε στη δουλειά για να έχετε χρήματα για να αγοράσετε τρόφιμα και παιχνίδια, αναγνωρίστε τα συναισθήματά του και πηγαίνετε τη συζήτηση σε κάτι θετικό. Μπορείτε να πείτε “Το ξέρω ότι θα ήθελες να μην πάω σήμερα στη δουλειά. Αλλά να ξέρεις ότι σε σκέφτομαι όλη μέρα . Έχω τη ζωγραφιά σου στο γραφείο μου και μου θυμίζει ότι δεν πρέπει να αργήσω.». Μην πείτε ότι θα προτιμούσατε να μην πάτε στη δουλειά γιατί αυτό σημαίνει ότι η εργασία δεν είναι κάτι που απολαμβάνετε και δίνετε έτσι ένα αρνητικό μήνυμα στο παιδί.

Όλοι έχουν ένα/ μία …..Εγώ γιατί δεν μπορώ;
Τα παιδιά είναι σκληροί διαπραγματευτές. Δεν το βάζουν με τίποτα κάτω και μπορούν κατ’ επανάληψη να σας ζητούν τα ίδια πράγματα με πάθος. Μη θυμώνετε αλλά απαντήστε με σεβασμό και σταθερότητα στον τόνο της φωνής σας. Μπορείτε να πείτε “Ξέρω πόσο πολύ το θέλεις. Μπορούμε να το βάλουμε στη λίστα με τα πράγματα που θα αγοράσουμε στο μέλλον.». Εάν βέβαια οι απαιτήσεις είναι παράλογες και το παιδί δεν σταματάει το κλαψούρισμα τότε πείτε “ Το θέμα έχει κλείσει. Δεν θα το ξανασυζητήσουμε.».

«Είμαστε πλούσιοι;»
Τα περισσότερα παιδιά δεν ξέρουν τι σημαίνει πλούσιος και φτωχός και οι ερωτήσεις τους σχετικά με τα οικονομικά είναι επειδή συγκρίνονται με άλλα παιδάκια στην παιδική χαρά ή επειδή κάποιος μπορεί να καυχήθηκε για κάτι ή ενδεχομένως αισθάνεται ανασφάλεια αν ο μπαμπάς έχασε τη δουλειά του το τελευταίο διάστημα.

Μόλις προσδιορίσετε από πού πηγάζει η ερώτησή του, μπορείτε να ανταποκριθείτε με μεγαλύτερη ακρίβεια. Αν η οικονομική σας κατάσταση είναι όντως καλή, μπορείτε να πείτε «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πως ξοδεύουμε τα λεφτά μας, αλλά εσύ δεν χρειάζεται να ανησυχείς γιατί εμείς πάντα θα φροντίζουμε να μη σου λείψει τίποτα.». Αν σας πιέζει το παιδί για λεπτομέρειες καθησυχάστε το λέγοντας «έχουμε περισσότερα χρήματα από μερικούς ανθρώπους και λιγότερα από άλλους.».

«Θα πεθάνει η γιαγιά;»
Δεν είναι καλή ιδέα να κρατάτε μυστικό από ένα παιδί μια ασθένεια ή έναν θάνατο επειδή δεν θέλετε να ακούει δυσάρεστες ειδήσεις. Τα παιδιά καταλαβαίνουν πολύ καλά πότε ανησυχούν οι γονείς κι αυτό επειδή έχουν τρομερή διαίσθηση. Για αυτό , όταν υπάρχει κάτι πολύ θλιβερό ή μια δυσάρεστη είδηση στην οικογένεια, περιμένετε μέχρι να έχετε πρώτα τον έλεγχο των συναισθημάτων σας και στη συνέχεια συζητήστε με το παιδί. Μπορείτε να πείτε «Η γιαγιά έχει ένα πρόβλημα με την υγεία της/ το σώμα της αλλά ελπίζουμε ότι θα το ξεπεράσει και θα γίνει καλά. Γι’ αυτό και την φροντίζουμε.».

Να είστε βέβαια έτοιμοι για την επόμενη ερώτηση. Ο μεγαλύτερος φόβος των παιδιών είναι μη χάσουν τους γονείς τους. Καθησυχάστε το παιδί σας και πείτε του «Εγώ δεν πρόκειται να πεθάνω και θα είμαι δίπλα σου για πάρα πολύ καιρό .»

«Θα χωρίσετε με τον μπαμπά;»
Ο γάμος είναι το προσχέδιο για κάθε μελλοντική σχέση που θα έχει το παιδί. Το γεγονός ότι ρωτάει σημαίνει ότι πρέπει να βρείτε έναν καλύτερο τρόπο να επικοινωνείτε με τον σύντροφό σας και να λύσετε τις διαφορές σας. Είναι η τέλεια ευκαιρία για να δείξετε ότι αγαπάτε ο ένας τον άλλον παρά τις διαφωνίες και ότι πάντα υπάρχει αγάπη και σεβασμός. Σε κάθε περίπτωση αν δεν σκοπεύετε να χωρίσετε, καθησυχάστε το παιδί και πείτε ότι η μαμά και ο μπαμπάς δεν παίρνουν διαζύγιο. Αν πάλι ο γάμος σας σύντομα θα τερματιστεί, εσείς και ο σύντροφός σας πρέπει να εξηγήσετε την κατάσταση από κοινού και πείτε κάτι τύπου «Προσπαθήσαμε να λύσουμε τις διαφορές μας, αλλά αποφασίσαμε ότι θα ήταν καλύτερο να μην συνεχίσουμε μαζί. Θα σε αγαπάμε για πάντα και πάντα θα είμαστε οι γονείς σου.» Συμπεριλάβετε επίσης βασικές λεπτομέρειες σχετικά με το που θα μένει ο καθένας.


Πηγή: http://www.baby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.