Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016

Πλήρης απελευθέρωση της πώλησης των «κόκκινων» δανείων από το 2018

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την πλήρη απελευθέρωση της πώλησης «κόκκινων» δανείων από το 2018 προβλέπει το νέο πλαίσιο που θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται προς συζήτηση στη Βουλή αυτή την εβδομάδα και τίθεται προς ψήφιση έως και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες το νέο πλαίσιο, εκτός απροόπτου, θα είναι έτοιμο από σήμερα Δευτέρα και θα προβλέπει ότι από το τέλος του 2017 αίρονται οι περιορισμοί που έχουν οι τράπεζες για την πώληση δανείων α' κατοικίας με αντικειμενική αξία κάτω των 140.000 ευρώ, από το τέλος του 2017.

Τούτου δοθέντος, οι τράπεζες θα μπορούν να πωλούν σε επενδυτικά κεφάλαια τόσο μη εξυπηρετούμενα δάνεια όσο και ενήμερα.

Επίσης θα αποφασίζουν το μείγμα, καθώς στο νομοσχέδιο δεν προβλέπονται περιορισμοί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τα μέσα Ιουνίου του 2016, θα επιτρέπεται η πώληση σε μη τραπεζικά ιδρύματα, των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν υποθήκη πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία κάτω των 140.000 ευρώ, καταναλωτικών δανείων, δανείων προς ΜμΕ και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα αφορά και τα δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Τα δάνεια που θα πωληθούν θα συνεχίσουν να έχουν τα χαρακτηριστικά τους ως τραπεζικά δάνεια και να έχουν το ίδιο επιτόκιο, διάρκεια και τους όρους που αναφέρονται στη σύμβαση την οποία υπέγραψε ο δανειολήπτης με την τράπεζα κατά τη χορήγηση του δανείου.

Επίσης προβλέπεται ότι απαιτείται άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος μόνο για τις εταιρείες που θα κάνουν διαχείριση κόκκινων δανείων και όχι για αυτές που αγοράζουν δάνεια η έδρα των οποίων μπορεί να είναι στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, στα τέλη του 2016 αναμένεται να επανεξεταστεί ο νόμος Κατσέλη , αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν περισσότεροι περιορισμοί στον αριθμό των δανειοληπτών που θα έχουν προστασία από πλειστηριασμούς α' κατοικίας. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η επανεξέταση του νόμου Κατσέλη είχε οριστεί για τα τέλη του 2018.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.