Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Νέα όπλα στην καταπολέμηση του διάσπαρτου καρκίνου στην κοιλιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές ανακαλύφθηκαν από επιστήμονες.
Νέα όπλα στη φαρέτρα τους για την καταπολέμηση του διάσπαρτου καρκίνου στην κοιλιά έχουν τώρα οι επιστήμονες, μέσω της εφαρμογής νέων τεχνολογιών και χειρουργικών τεχνικών.

Την τελευταία δεκαετία εφαρμόζεται στη χώρα μας μια καινούρια τεχνική που ονομάζεται κυτταρομειωτική χειρουργική και ταυτόχρονη διηγχειρητική υπέρθεμη χημειοθεραπεία, που έχει στόχο να εξουδετωρώσει όλα τα κύτταρα σε επίπεδο μικρότερο των 2 χιλ.

Σύμφωνα με τον Συντονιστή Διευθυντή Α' Χειρουργικού Τμήματος του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Μεταξά» Γιάννη Σπηλιώτη, η εφαρμογή της μεθόδου αφορά ασθενείς με διάσπαρτο καρκίνο στην κοιλιά (παχέως εντέρου, ωοθηκών κ.α) και προσδόκιμο ζωής 3 με 6 μήνες. Μετά το χειρουργείο έχει αποδειχθεί πως το 40% των ασθενών ζει μέχρι και 5 χρόνια. Σήμερα υπάρχουν 28 κέντρα σε όλον τον κόσμο που έχουν πιστοποιηθεί ως προς την τεχνική αυτή. Ένα από αυτά λειτουργεί στην Ελλάδα και ειδικότερα στο νοσοκομείο «Μεταξά».

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου , με αφορμή το διήμερο ιατρικό συνέδριο (8-9 Μαίου) στην Αθήνα, όπου ειδικοί στη μέθοδο απ' όλο τον κόσμο θα αναλύσουν την εμπειρία τους και τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της μεθόδου της κυτταρομειωτικής χειρουργικής με ταυτόχρονη διηγχειρητική χημειοθεραπεία.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα, 700 ασθενείς αναπτύσσουν περιτοναϊκή καρκινωμάτωση. Από αυτούς το 55% αφορά τις ωοθήκες, 25% το παχύ έντερο, 7% ψευδομύξωμα, 5% μεσοθηλίωμα και 8% το στομάχι.

Σύμφωνα με τη Συντονίστρια Διευθύντρια Αναισθησιολογικού του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Μεταξά» Χριστίνα Μιχαλολιάκου από τους 700 οι 210 πληρούν τις προϋποθέσεις για να υποβληθούν σε αυτήν τη μέθοδο.

Στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά» χειρουργούνται τρεις ασθενείς το μήνα και 35 έως 40 τον χρόνο. Συνολικά έχουν γίνει 212 επεμβάσεις με αυτήν την χειρουργική τεχνική.

Η επέμβαση διαρκεί 4 έως 6 ώρες, ενώ απαιτείται νοσηλεία 12 με 14 ημέρες κατά μέσο όρο.

Η επιβίωση μετά την εγχείρηση μετά από αυτή τη μέθοδο φτάνει το 50% και εξαρτάται από την εντόπιση και το δείκτη περιτοναϊκής καρκινωμάτωσης.

Από την πλευρά της η κυρία Χαλκιά επεσήμανε πως η μέθοδος είναι συμπληρωματική με τις χημειοθεραπείες, ενώ το Ογκολογικό Συμβούλιο αποφασίζει ως προς το ποιοι ασθενείς μπορούν να την ακολουθήσουν.

Δεν αφορά όλους τους ασθενείς με καρκίνο, αλλά συγκεκριμένη κατηγορία, ανάλογα με το που έχουν γίνει οι μεταστάσεις του καρκίνου. «Δεν είναι δια πάσαν νόσο, αλλά για ασθενείς με συγκεκριμένες ενδείξεις» ανέφερε ο κ. Σπηλιώτης. Τόνισε δε ότι τα κέντρα πρέπει να είναι πιστοποιημένα και οι γιατροί που χρησιμοποιούν τη μέθοδο της κυτταρομειωτικής με ταυτόχρονη χημειοθεραπεία, να είναι εκπαιδευμένοι.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.