Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Ο ΕΝΦΙΑ μένει και έρχονται μέτρα για συντάξεις, εργασιακά και ΦΠΑ - Ενιαίος ΦΠΑ 16% στο τραπέζι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η κυβέρνηση μπαίνει στις «κόκκινες γραμμές».

Ελπίδες για μια επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων εντός του Μαΐου δημιουργούν οι εξελίξεις που φαίνεται ότι προχωρούν μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να πάρει πάνω του τη διαπραγμάτευση και να πειράξει ακόμη και τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές».

Πάντως παρά τα μέτρα που μπαίνουν στο τραπέζι φαίνεται ότι δεν θα παραβιαστεί η τελευταία γραμμή άμυνας της κυβέρνησης που είναι μια νέα οριζόντια μείωση μισθών και συντάξεων.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ζαν Κ. Γιούνκερ είναι ξεκάθαρο ότι έρχονται παρεμβάσεις σε:

-Εργασιακά. Το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων μπαίνει ξεκάθαρα στη διαπραγμάτευση. Οι δανειστές ζητούν απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, ενώ η κυβέρνηση έχει έτοιμο νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό. Πηγές από την κυβέρνηση λένε ότι η διαπραγμάτευση θα έχει ως στόχο να υπάρξει ένα σύγχρονο σύστημα για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και σε καμία περίπτωση εργασιακό τύπου Βουλγαρίας.

-Ασφαλιστικό.Οι πρόωρες συντάξεις φαίνεται ότι είναι το πρώτο σημείο επαφής Αθήνας - δανειστών. Ωστόσο η βεντάλια της ατζέντας ανοίγει για παρεμβάσεις στις υψηλές επικουρικές.

-Φορολογία. Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ στο 16% είναι στα σημεία της σύγκλισης που ξεκλείδωσαν το δρόμο προς τη συμφωνία. Όλα δείχνουν ότι μένει ως έχει ο φόρος στα ακίνητα. Μένει δηλαδή ως έχει ο ΕΝΦΙΑ και ίσως υπάρξει κάποια μείωση μέσω των αντικειμενικών αξιών η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί ως τα τέλη του Ιουνίου.

-------------------

Οι αυξήσεις και οι μειώσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Αλλαγές στον ΦΠΑ με καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή 16% που θα επιβάλλεται σχεδόν σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Αθήνας - δανειστών.

Η ελληνική πλευρά φαίνεται πως «έδωσε» όπως ήταν η απαίτηση του ΔΝΤ τον ΦΠΑ. Με την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή από 16% ως και 18% η φορολόγηση κάποιων προϊόντων αναμένεται να μειωθεί, ωστόσο θα υπάρξει αύξηση σε άλλα.

Όλα δείχνουν ότι θα αυξηθεί και ο κατώτατος συντελεστής ΦΠΑ από το 6,5 στο 8%.

Έτσι θα υπάρξει αύξηση περίπου 2,65% σε υπηρεσίες και προϊόντα όπως οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σε τρόφιμα, την εστίαση, ενώ θα υπάρξουν μειώσεις σε ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη. Η μείωση θα είναι άνω του 5%.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι θεσμοί αντιπροτείνουν βασικό ΦΠΑ 19%-21%.

-Ενδυση - υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα - είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα κ.α. εντάσσονται σήμερα στον ανώτατο συντελεστή 23% και θα μειωθούν στο 16%.

-Στο χαμηλό συντελεστή 13% ο οποίος θα ανέλθει σύμφωνα με τα σενάρια στο 16% εντάσσεται η εστίαση.

-Φάρμακα, διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες και περιοδικά εντάσσονται στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5%. Τουλάχιστον για τα φάρμακα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διατηρηθούν στο χαμηλό συντελεστή.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.