Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Πού θα πάει τις τιμές ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 16%

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επιπτώσεις στις τιμές αναμένεται να έχει η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 16%, ο οποίος εξετάζεται να επιβληθεί στο σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών, με εξαίρεση τα φάρμακα, τα βιβλία, τα ξενοδοχεία και τα εισιτήρια θεάτρων.

Εκτιμήσεις αναφέρουν πως θα φέρνει ανατιμήσεις σε είδη ευρείας κατανάλωσης αλλά και μειώσεις στα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τις ηλεκτρικές συσκευές. Παρά το γεγονός ότι οι δανειστές πιέζουν για ακόμη μεγαλύτερο συντελεστή για κάθε εξαίρεση που ζητάει η Ελλάδα από τον ενιαίο συντελεστή, υπάρχει ανοιχτό το σενάριο ο συντελεστής ΦΠΑ να διαμορφωθεί ακόμα και στο 15% στην περίπτωση που θα υπάγονται σ' αυτόν και τα τρόφιμα.

Οι σημερινές συντελεστές 23%, 13% και 6,5% που ισχύουν σήμερα θα καταργηθούν. Ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ θα φέρει αυξήσεις στα είδη ευρείας κατανάλωσης όπως είναι τα τρόφιμα ,οι λογαριασμοί και οι μεταφορές.

Ενδεικτικά τα αγαθά που σήμερα εντάσσονται στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% όπως τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, εστιατόρια , καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια μέσων μαζική μεταφοράς υπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών κατοικιών, άνθη, υπηρεσίες από συγγραφείς, συνθέτες, καλλιτέχνες, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εισιτήρια κινηματογράφου, συναυλιών, κόμιστρα ταξί κ.α. θα πάνε στο 16%.

Στον αντίποδα, τα είδη που υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% όπως ένδυση - υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα - είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές θα φορολογούνται με τον ενιαίο συντελεστή 16% οπότε θα μειωθούν οι τιμές τους.

Τα φάρμακα, διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά και θέατρα που εντάσσονται στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5% θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή που θα καθιερωθεί, πιθανότα στο 8%. Υπάρχει σενάριο να παραμείνουν και στο χαμηλό συντελεστή.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.