Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Υγεία: Στο επίκεντρο έλεγχοι σε νοσοκομείο και φορείς, υποστελέχωση και κοινωνικά ιατρεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έλεγχο σε νοσοκομείο και φορείς του υπουργείου διέταξε ο Κουρουμπλής


Στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών μπαίνει το νοσοκομείο «Σισμανόγλειο-Αμαλία- Φλέμινγκ», εποπτευόμενοι από το υπουργείο Υγείας φορείς αλλά και διάφορα μεγάλα έργα που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα με εντολή του Υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή διετάχθη:

α) διοικητικός και διαχειριστικός-οικονομικός έλεγχος στο Γ.Ν. Αττικής «Σισμανόγλειο-Αμαλία- Φλέμινγκ»

β) διαχειριστικού-οικονομικού ελέγχου στο Ελληνικό Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ από το έτος 2012 έως σήμερα

γ) διαχειριστικός-οικονομικός έλεγχος στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων

δ) έλεγχος για τα έργα 1. Υγειονομικός Χάρτης: Διοικητικής και Συντονιστικής Υποστήριξης και 2. Σύστημα παραγωγής Δεικτών Υγειονομικού Χάρτη

ε) διαχειριστικός έλεγχος όλων των έργων για την Ψυχική Υγεία που πραγματοποιήθηκαν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας από το έτος 2005 έως σήμερα.

Ήδη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, βρίσκεται σε εξέλιξη ύστερα από απόφαση του Υπουργού η διενέργεια διαχειριστικού-οικονομικού ελέγχου στους εξής εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υγείας: ΕΟΜ, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΟΚΑΝΑ, ΕΚΕΠΥ, ΕΠΥ και ΙΦΕΤ.

---------------

Στο τραπέζι η υποστελέχωση των υπηρεσιών Υγείας

Συνάντηση γ.γ. Δημόσιας Υγείας με αντιπροσωπεία της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος.

Το θέμα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών Υγείας και την αναγκαιότητα άμεσης πρόσληψης σημαντικού αριθμού νοσηλευτών, απασχόλησε τη συνάντηση του γγ Δημόσιας Υγείας Ιωάννη Μπασκόζο με αντιπροσωπεία της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΝΕ, ο κ. Μπασκόζος ανέφερε ότι το υπουργείο σχεδιάζει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Υγεία μέχρι τέλους του έτους, με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, επιδιώκοντας ακόμη ταχύτερη διαδικασία. Σχετικά με το αίτημα για τη δημιουργία Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Κυτταροστατικών στα ογκολογικά, πανεπιστημιακά και τριτοβάθμια νοσοκομεία, ο γενικός γραμματέας διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίησή του, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα του θέματος.

Η ΕΝΕ έθεσε επίσης στον γενικό γραμματέα και το ζήτημα της ενιαίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των νοσηλευτών, όπως και το θέμα με τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) των Βοηθών Νοσηλευτών, και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση δόθηκε η διαβεβαίωση από τον γ.γ. Δημόσιας Υγείας ότι θα παραταθεί η λειτουργία τους για ένα χρόνο ακόμα για τους μετεξεταστέους σπουδαστές και στη συνέχεια κατόπιν σχεδιασμού, θα δρομολογηθεί η μετατροπή τους σε ΙΕΚ.

---------------

Στο επίκεντρο τα κοινωνικά ιατρεία

Πατούλης: Ο ΙΣΑ στηρίζει το έργο των κοινωνικών ιατρείων και τάσσεται υπέρ της νόμιμης λειτουργίας τους.

Την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου για την πιστοποίηση των δομών των κοινωνικών ιατρείων, που ωστόσο δεν μειώνει και δεν αφαιρεί κάτι από την πολύτιμη συνεισφορά αυτών των δομών στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, επισημαίνουν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, εκπρόσωπος του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού Γιώργος Βήχας και ο Σίμος Δανιηλίδης, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή το θέμα που προέκυψε με τον Ιατρικό Σύλλογο Άρτας και το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών τόνισε η Πολιτεία θα πρέπει να καθορίσει τον τρόπο πιστοποίησης και να χορηγεί την άδεια λειτουργίας αυτών των δομών, σημειώνοντας ότι παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς, τα τελευταία χρόνια -οπότε και έκαναν την εμφάνισή τους, δυστυχώς έως και σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

Αυτό που κάνουν σήμερα οι τοπικοί ιατρικοί σύλλογοι είναι να ελέγχουν αν τηρούνται οι προϋποθέσεις λειτουργίας αυτών των δομών, όπως κάνουν και με την περίθαλψη πρώτου βαθμού. «Ασφαλώς και δεν μπορεί ο καθένας ανεξέλεγκτα να λειτουργεί τέτοιες δομές χωρίς επιστημονική πιστοποίηση, γι’ αυτό η Πολιτεία θα πρέπει να καλύψει το νομοθετικό κενό, ώστε και οι εθελοντές γιατροί να είναι κατοχυρωμένοι και οι πολίτες ασφαλείς» δήλωσε ο κ. Πατούλης και προσέθεσε:

Ο ΙΣΑ στηρίζει το έργο των κοινωνικών ιατρείων και τάσσεται υπέρ της νόμιμης λειτουργίας τους, κρίνει όμως «απαραίτητη την αδειοδότηση των φορέων αυτών από τους οικείους ιατρικούς συλλόγους έως ότου η Πολιτεία μεριμνήσει για την ειδική ρύθμιση της λειτουργίας τους».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού Γιώργος Βήχας σημείωσε ότι τα Κοινωνικά Ιατρεία είναι δομές που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια, λειτουργούν με πρωτοβουλία πολιτών και έχουν προσφέρει πολλά σε άπορους και ανασφάλιστους πολίτες, καλύπτοντας υγειονομικές ανάγκες ευπαθώς ομάδων που ήταν αποκλεισμένοι από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, και ανέφερε ότι την ευθύνη ελέγχου ασκεί ο τοπικός ιατρικός σύλλογος.

Ο κ. Βήχας έθεσε, επίσης, και μια άλλη διάσταση λειτουργίας των κοινωνικών ιατρείων, αυτή της προσωρινότητας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για δομές έκτακτης ανάγκης και εκφράζοντας την ελπίδα σύντομα όλοι οι πολίτες να αποκτήσουν πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και οι δομές αυτές να κλείσουν τον κύκλο τους.

Στην πολύτιμη προσφορά των δημοτικών ιατρείων τα οποία προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας σε εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστους, άνεργους, μετανάστες και πρόσφυγες, αναφέρθηκε ο Σίμος Δανιηλίδης, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ.

«Η πρότασή μας εδώ και χρόνια προς την Πολιτεία και δη προς το υπουργείο Υγείας είναι να προχωρήσει η νομοθετική ολοκλήρωση, έτσι ώστε όποιοι δήμοι το θέλουν -και μπορούν- να ιδρύουν και να λειτουργούν οργανωμένες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Είναι όμως απαραίτητη προϋπόθεση η απόλυτα πιστή εφαρμογή του νόμου και η πιστοποίηση σύμφωνα με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές και σε στελέχωση και σε εξοπλισμό».

Ο κ. Δανιηλίδης τόνισε επίσης, ότι «οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας θα πρέπει να λειτουργούν με τα κριτήρια που ισχύουν και εφαρμόζονται για κάθε ιδιώτη που θέλει να ανοίξει επιχείρηση. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε ιδιώτης να ανοίγει ιατρικά κέντρα και μονάδες με αποκλειστικό και μοναδικό στόχο το κέρδος και την ίδια στιγμή να μην μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να κάνει τέτοιες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Κι αυτό, όταν μάλιστα προβλέπεται τόσο από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, όσο και από τον Καλλικράτη, η αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Και όταν σε όλη την πολιτισμένη Ευρώπη, πρόκειται για αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.