Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Η ιστορία μιας βέρας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το Μάτλοκ είναι μια κωμόπολη της Αγγλίας με 9.543 ψυχές, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Βρίσκεται ανάμεσα στο Νότιγχαμ, το Σέφιλντ και το Ντέρμπι και μάλιστα σχεδόν σε ίσες αποστάσεις.




Και όπως συμβαίνει ακόμα και στις πιο μικρές πόλεις της Μ. Βρετανίας, το Μάτλοκ είχε φυσικά και την ποδοσφαιρική του ομάδα.

Η Μάτλοκ Τάουν πάντα έπαιζε στις χαμηλές ερασιτεχνικές κατηγορίες τοπικού επιπέδου.

Από τα αποδυτήρια της πέρασαν εκατοντάδες ποδοσφαιριστές, που όλοι τους έτρεφαν όνειρα για μια επαγγελματική καριέρα.

Ανάμεσά τους υπήρχε το 1938 και ένας 17χρονος φωνακλάς μέσος, ο Τζον Τόμπσον, που δεν σταματούσε να κυνηγάει την μπάλα στο γήπεδο από την αρχή μέχρι το τέλος με αστείρευτες δυνάμεις.

Τα όνειρά του όμως για μία σπουδαία καριέρα διακόπηκαν από την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.



Δυστυχώς όχι μόνο πήραν αναβολή αλλά και χάθηκαν μαζί με τη ζωή του στη φωτιά του πολέμου κατά μυστηριώδη μάλιστα τότε τρόπο.

Χρειάστηκε να περάσουν 70 χρόνια ώστε να γίνει γνωστή η αλήθεια, ο τρόπος δηλαδή που έφυγε ο Τζον από τη ζωή αλλά ακόμα και ο τόπος της υπέρτατης θυσίας.

Πρόκειται για ένα από τα παιχνίδια που μόνο η ίδια η ζωή ξέρει να πλάθει και να ορίζει.

Ο νεαρός ποδοσφαιριστής της Μάτλοκ Τάουν κατετάγη στην πολεμική αεροπορία και γρήγορα εκπαιδεύτηκε ως πιλότος και συνάμα ιπτάμενος μηχανικός σε μοίρες βομβαρδιστικών αεροπλάνων τύπου Χάλιφαξ.

Μετά από μια σειρά αποστολών βομβαρδισμού τοποθετήθηκε σε μια μοίρα αεροπλάνων τύπου Χάλιφαξ που αντικείμενο είχε μόνον μυστικές, άκρως απόρρητες αποστολές.

Ούτε καν οι οικείοι του Τόμπσον γνώριζαν πού πετούσε ο πιλότος Τζον. Ούτε ακόμα και η σύζυγός του Τζόις Μόζλεϊ, την οποία παντρεύτηκε τον Ιούνιο του 1944 και έζησαν ως παντρεμένο ζευγάρι μόλις για ένα Σαββατοκύριακο, γνώριζε κάτι από αυτό το μυστήριο.

Και ξαφνικά, η απόλυτη σιωπή. Η επίσημη ενημέρωση των αρχών ανέφερε την πτώση του αεροσκάφους του σμηνία Τζον Τόμπσον και την απώλεια του επταμελούς πληρώματος χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Για την ακρίβεια, στις 29 Οκτωβρίου 1944 απογειώθηκαν από μία βάση της Ιταλίας 14 αεροπλάνα της 148ης μοίρας προκειμένου να τροφοδοτήσουν με πολεμικό υλικό αντάρτες στην Αλβανία εναντίον φασιστικών μονάδων.

Τα 12 επέστρεψαν κανονικά, δύο αναφέρθηκαν ως αγνοούμενα, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν μαρτυρίες για την πτώση τους.

Αρχικά, στους συγγενείς έφθασε η φήμη ότι το Χάλιφαξ κατέπεσε στην Αδριατική Θάλασσα.

Αργότερα, κάποιος τους μίλησε για κατάρριψη πάνω από την Πολωνία.

Κανείς δεν ήξερε με σιγουριά να παράσχει πληροφορίες για την τύχη του Τόμπσον και του πληρώματός του.

Η ζωή κυλούσε πια σε ειρηνικούς ρυθμούς.

Η Τζόις Μόζλεϊ κουράστηκε να περιμένει και αργότερα παντρεύτηκε εκ νέου για να φύγει τελικά από τη ζωή το 1995. Η ιστορία μας μεταφέρεται στη γειτονική Αλβανία.

Το 1960, λοιπόν, ένας Αλβανός χωρικός, ο Γιάχο Κάλα, μάζευε ξύλα για το τζάκι του σπιτιού του, σε ένα βουνό περίπου 35χλμ βόρεια μακριά από τα Τίρανα.

Και ξάφνου έπεσε πάνω σε κάτι παλιοσίδερα. Ηταν τα συντρίμμια του Χάλιφαξ. Είχε χτυπήσει στο βουνό. Λίγο πιο κει, βρήκε ένα κομμένο σκελετωμένο χέρι με μια βέρα στο δάχτυλο.

Την πήρε μαζί του και είδε ότι είχε χαραγμένα δύο ονόματα: «Τζον, Τζόις».

Η ιστορία άρχισε να γράφεται εκ νέου.

Πραγματοποίησε το θέλημα του πατέρα του

Ο Γιάχο, φοβούμενος το καθεστώς Χότζα στην πατρίδα του, δεν μίλησε στις αρχές για το εύρημά του.

Μίλησε, όμως, αργότερα στον γιο του, Τσεμίλ, και του ζήτησε να υποσχεθεί ότι θα κάνει τα πάντα, ώστε να βρεθεί ο ιδιοκτήτης της χρυσής βέρας.

Ο Τσεμίλ έγινε αστυνομικός στη ζωή του και τελικά πήρε την απόφαση να κινήσει γη και ουρανό προκειμένου να μάθει τη λύση του μυστηρίου.

Απευθύνθηκε στις πρεσβείες της Μ.Βρετανίας και ΗΠΑ, στα Τίρανα, και ζήτησε τη βοήθειά τους για έρευνα.

Τρεις μήνες αργότερα ήρθε η απάντηση.

Η βέρα ανήκε στον σμηνία Τζον Τόμπσον και ακόμα έμαθε ότι υπάρχουν συγγενείς του εν ζωή.

Αμέσως, μια αποστολή Βρετανών, Αμερικανών και Αλβανών εξέτασε τα συντρίμμια που είχαν επιζήσει στον χρόνο και απεφάνθη ότι πρόκειται για το «Χάλιφαξ» του Βρετανού πιλότου.

Οργανώθηκε μία εκδήλωση στο υπουργείο εθνικής άμυνας των γειτόνων μας, όπου μεταξύ άλλων παρευρέθηκε η αδελφή του Τόμπσον, η Ντόροθι Γουέμπστερ, 92 χρονών σήμερα.

Ο ίδιος ο Τσεμίλ Κάλα πέρασε μάλιστα στο δάχτυλό της τη βέρα του αδελφού της.

Επίσης, έλαβε, ως ενθύμιο της απώλειάς του, ένα μικρό κομμάτι από τα συντρίμμια του αεροπλάνου του, καθώς και ένα κομμάτι πέτρας από το βουνό που τον κράτησε για πάντα στο έδαφός του.

«Τώρα ξέρουμε πού βρίσκεται ο θείος μου. Είναι πάνω εκεί, στο βουνό, ένας ήρωας, και η ψυχή του μπορεί επιτέλους να αναπαυτεί» δήλωσε ο ανιψιός του, Μπράιαν Γουέμπστερ.

Ο Τσεμίλ Κάλα, φανερά συγκινημένος, είπε πως μπορεί επιτέλους να μιλήσει, για την ευτυχή κατάληξη, στον τάφο του πατέρα του.


Πηγή: http://www.sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.