Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Πέθανε 91 ετών ο πρώτος πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο πρώτος πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Λι Κουάν Γιού πέθανε σε ηλικία 91 ετών, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ο Λι Κουάν Γιού εισήχθη στο νοσοκομείο στις 5 Φεβρουαρίου με οξεία πνευμονία.



Πρώτος πρόεδρος της κυβέρνησης της πόλης-κράτους το 1959, οπότε η Σιγκαπούρη κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία, ο Λι Κουάν Γιού παρέμεινε επί τρεις δεκαετίες στην πρωθυπουργία, μέχρι το 1990.



Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου , η Σιγκαπούρη γνώρισε μία θεαματική οικονομική ανάπτυξη και έγινε μία από τις "ασιατικές τίγρεις". Ο Λι Κουάν Γιού, στον οποίο πιστώνεται η επιτυχής πορεία της πόλης-κράτους, παρέμεινε και μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία μία υψηλής επιρροής πολιτική προσωπικότητα στην Σιγκαπούρη και στην Ασία.

Πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, του Λι Χσιέν Λουνγκ, ο Λι Κουάν Γιού παραιτήθηκε το 1990 και παρέδωσε τη πρωθυπουργία στον Γκοχ Τσοκ Τονγκ, τον στενότερο συνεργάτη του. Αυτός στη συνέχεια παρέδωσε , το 2004, την εξουσία στον γιο του Λι.

Το Κόμμα Λαϊκής Δράσης του οποίου ο Λι Κουάν Γιού υπήρξε συνιδρυτής, επικρατεί στις εκλογές συνεχώς από το 1959 και σήμερα ελέγχει τις 80 από τις 87 έδρες του κοινοβουλίου.

Σε βιβλίο που εκδόθηκε το 2003, τρία χρόνια μετά τον θάνατο της συζύγου του, ο Λι Κουάν Γιού λέει ότι αισθάνεται όλο και περισσότερο αδύναμος και ότι προσβλέπει σε έναν γρήγορο θάνατο.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για το θάνατο του Λι Κουάν Γιού, χαρακτηρίζοντας τον πρώτο πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης, «ένα πραγματικό γίγαντα της ιστορίας».

«Ήταν ένας πραγματικός γίγαντας της ιστορίας που θα μείνει στην ιστορία για τις επόμενες γενιές ως ο πατέρας της σύγχρονης Σιγκαπούρης και ως μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Ασίας», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε επίσης, ότι εκτίμησε την πολιτική σοφία του Λι Κουάν Γιού ο οποίος πέθανε σε ηλικία 91 ετών, όταν συναντήθηκε μαζί του στο ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει ο Αμερικανός πρόεδρος στη Σιγκαπούρη το 2009, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της πολιτικής του για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.