Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Στο επίκεντρο η ίδρυση τμήματος Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θετικά αντιμετωπίζει την πρόταση το τμήμα Φιλολογίας.

Δεν έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα (27/11) αίτημα είτε για ίδρυση Τμήματος Λαογραφίας στη Φιλοσοφική Σχολή είτε για την ίδρυση και λειτουργία κατεύθυνσης εισαγωγικής ή προχωρημένου εξαμήνου σε κάποιο από τα τμήματα που συγκροτούν την ανωτέρω σχολή. Σημειώνεται ότι η δομή της Φιλοσοφικής Σχολής δεν μετεβλήθη με το προσφάτως δημοσιευθέν υπ’ αριθμ 96/2014 προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε σε εφαρμογή του Σχεδίου Αθήνα.

Τα παραπάνω αποτελούν απάντηση σε ψήφισμα συνεδρίου «Ο ΠΑΥΛΟΣ ΒΛΑΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ», που κατέθεσε ως αναφορά ο βουλευτής κ. Βιρβιδάκης, για την ίδρυση στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης έδρας, τομέα, τμήματος ή όπως αλλιώς θα μπορούσε να ονομαστεί αυτό, Λαογραφίας και να αρχίσει να διδάσκεται συστηματικά η Λαογραφία.

Περαιτέρω στις κείμενες διαστάσεις όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, δεν περιλαμβάνεται πρόβλεψη για την ίδρυση τομέων στα τμήματα, ενώ ο θεσμός της έδρας καταργήθηκε μετά την εφαρμογή του ν.1268/1982 για τη δομή και τη λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης.

Η προσθήκη, τέλος, μαθήματος ή μαθημάτων λαογραφίας στο Πρόγραμμα Σπουδών των τμημάτων που συγκροτούν τη Φιλοσοφική Σχολή, ως αμιγώς ακαδημαϊκό ζήτημα, ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των οικείων ακαδημαϊκών τους οργάνων.

Σύμφωνα με το αρ.πρωτ. 732/13-11-2014 έγγραφο του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, το ανωτέρω Τμήμα αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση του Συνεδρίου σχετικά με τη δημιουργία «έδρας, τομέα ή τμήματος» Λαογραφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.