Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Πετάξτε τα γυαλιά με την κατάλληλη επέμβαση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προβλήματα όρασης αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι και δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιθυμούν να απαλλαγούν απο τα γυαλιά οράσεως. Ο κ. Βαίου μας λύνει όλες τις απορίες για τις διαθλαστικές επεμβάσεις.

Τι είναι διαθλαστικές επεμβάσεις.

Είναι οι επεμβάσεις με τις οποίες προσπαθούμε να μηδενίσουμε τις διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός μυωπικός και υπερμετρωπικός καθώς και η πρεσβυωπία). Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποκτούμε πλήρη όραση χωρίς τη βοήθεια των γυαλιών ή των φακών επαφής. Σε πολλές περιπτώσεις αποκτούμε αυτό το οποίο οι Αγγλοσάξονες ονομάζουν super vision, δηλαδή όραση μεγαλύτερη από τα 10/10 που είναι στο μέσο όρο των ανθρώπων.

Γιατί προχωρούμε σε διαθλαστικές επεμβάσεις.

Κατ’ αρχάς είναι οι πρακτικοί λόγοι– εδώ υπάγονται οι αθλητές ή διάφορα επαγγέλματα στα οποία δεν είναι δυνατή η χρήση γυαλιών (πιλότοι, σώματα ασφαλείας, κ.λπ.) οι κοσμητικοί λόγοι αλλά και οι θεραπευτικοί λόγοι όπως η ανισομετρωπία (μεγάλη διαφορά βαθμών μεταξύ των δυο ματιών) οπότε δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διορθωτικά γυαλιά για όλη τη διόρθωση καθώς και η αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι) όπου έχει παρατηρηθεί ότι σε μεγάλο αριθμό ατόμων αυξάνεται η όραση στο τεμπέλικο μάτι μετά το Laser.

Σε ποιά ηλικία γίνονται οι διαθλαστικές επεμβάσεις;

Συνήθως όταν παρατηρείται σταθεροποίηση των ανωμαλιών για 1 με 2 χρόνια και συνήθως η ηλικία αυτή είναι 18-21 ετών.

Πολλές φορές προχωρούμε σε Laser και σε μικρότερες ηλικίες είτε διότι ο πελάτης μας πρέπει να δώσει εξετάσεις σε σχολή που απαιτείται πλήρης όραση χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής ή διότι ο νεαρός ασθενής μας παρ’ όλους τους βαθμούς μυωπίας ή υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού που έχει δεν φοράει γυαλιά ή φακούς (κυρίως ψυχολογικοί λόγοι στην εφηβεία κ.λπ.).

Γίνεται σε όλους;

Στο μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων. Πριν προχωρήσουμε στην επέμβαση γίνεται έλεγχος του κερατοειδούς (τοπογραφία κ.λπ.). Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων στο οποίο δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, ή διότι το πάχος του κερατοειδούς δεν είναι ικανοποιητικό, ή διότι κρύβεται κερατόκωνος ή άλλες παθήσεις.

Ποιές είναι οι μέθοδοι και πως θα επιλέξουμε.
Lasik

Δημιουργούμε flap κερατοειδούς με κερατοτόμο ή με femtosecond Laser. Είναι η απλή και συνήθης για τον ασθενή μέθοδος. Η όραση ολοκληρώνεται την ίδια μέρα του Laser εκτός των περιπτώσεων της υπερμετρωπίας όπου σταθεροποιείται λίγες μέρες μετά. Δεν υπάρχει πόνος ούτε κατά τη διάρκεια της επεμβάσεως ούτε μετά.
PRK

Εδώ γίνεται απόξεση του επιθηλίου του κερατοειδούς και σε συνέχεια βάζουμε ένα φακό επαφής θεραπευτικό, ο οποίος παραμένει για 4 περίπου συνεχόμενες ημέρες. Η όραση επανέρχεται το ίδιο απόγευμα αλλά ολοκληρώνεται μετά την αφαίρεση του φακού χωρίς ωστόσο να εμποδίζει από την πρώτη κιόλας ημέρα την καθημερινότητα του ατόμου. Με τη μέθοδο αυτή την πρώτη ημέρα υπάρχει το αίσθημα του ξένου σώματος, φωτοφοβία, ερυθρότητα, συμπτώματα τα οποία υποχωρούν την επόμενη κιόλας ημέρα.

Clear lens extraction

Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται όταν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τις προαναφερθείσες μεθόδους (Lasik ή PRK). Ουσιαστικά με τη μέθοδο αυτή αντικαθιστούμε το πραγματικό φακό του ματιού με ψευδοφακό του οποίου έχουμε υπολογίσει την ισχύ έτσι ώστε να μην υπάρχει υπόλοιπο διαθλαστικών ανωμαλιών.

Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι οι οποίες όμως δεν έχουν την ευρεία εφαρμογή παγκοσμίως όπως οι προαναφερθείσες.

Πόσες ημέρες πρέπει να λείψω από τη δουλειά μου;

Με τη μέθοδο Lasik και Femtosecond μόνο την ημέρα του Laser.

Με την PRK δυο περίπου ημέρες.

Είναι επίπονος η άλλη διαδικασία;

Με τη Lasik καθόλου.

Με τη μέθοδο PRK μόνο την πρώτη ημέρα έχουμε λίγες ενοχλήσεις.

Πότε επανέρχεται η όραση;

Από την πρώτη κιόλας ημέρα. Μόνο στις περιπτώσεις της υπερμετρωπίας ενώ από την πρώτη ημέρα βλέπουμε, απλώς ολοκληρώνεται στην λεπτομέρειά της και σταθεροποιείται περίπου στο μήνα χωρίς ωστόσο επαναλαμβάνω να εμποδίζει την καθημερινότητα του ατόμου.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.