Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Εκτός των Σχολών Δραματικής Τέχνης τα ΑμεΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι απαντά το υπουργείο Πολιτισμού σε ερώτηση έξι βουλευτών.

Για αναχρονιστική διάταξη σε βάρος των ΑμεΑ για τη δυνατότητα απόκτησης πτυχίου από Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης κάνουν λόγο σε ερώτηση τους έξι βουλευτές.

Οι βουλευτές στηρίζουν τη θέση τους στο άρθρο 8 παράγραφος γ' του ΠΔ 370/83 όπου μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν και αρτιμέλεια η οποία μάλιστα βεβαιώνεται από εξεταστική επιτροπή με απόφαση που θα είναι επαρκώς δικαιολογημένη.

Οι Αηδόνης, Λυκούδης, Οικονόμου, Τατσόπουλος, Ψαριανός, Φούντα ζητούσαν να μάθουν αν είναι στις προθέσεις του υπουργού Πολιτισμού να τροποποιήσει τη συγκεκριμένη διάταξη ώστε να άρει την πρόδηλη αδικία σε βάρος συμπολιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα αρτιμέλειας.

Γραπτή απάντηση στο πιο πάνω ερώτημα έδωσε η υφυπουργός Πολιτισμού η οποία αφού παρέθεσε το νομοθετικό πλαίσιο επεσήμανε ότι το υπουργείο Πολιτισμού αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον, αλλά και προσοχή το ζήτημα της πρόσβασης των ΑμεΑ στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης, έτσι ώστε να επιτευχθούν ταυτόχρονα:

1. Η πρόσβαση των ΑμεΑ

2. Η προστασία τους από ενδεχόμενη καταπόνηση της υγείας τους, λόγω απαιτήσεων του προγράμματος σπουδών

3. Η εξασφάλιση υψηλού επιπέδου επαγγελματικής εκπαίδευσης στην τέχνη του θεάτρου (Τομέας Υποκριτικής).

Κατά συνέπεια εφόσον υποβληθεί αναλυτικό υπόμνημα από τους αντίστοιχους φορείς εκπροσώπησης, το οποίο θα αναφέρεται στις επιμέρους περιπτώσεις των ΑμεΑ, θα παραπεμφθεί στη Γνωμοδοτική Επιτροπή του άρθρου 25, του Ν1158/81, προκειμένου να υπάρξει τεκμηριωμένη άποψη από τους ειδικούς στην τέχνη του θεάτρου που τη στελεχώνουν. Στη συνέχει η γνωμοδότηση της Επιτροπής, καθώς και το σχετικό υπόμνημα θα συνεξεταστούν, στο πλαίσιο της νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να επεξεργαστεί σχέδιο νόμου για τροποποίηση των διατάξεων του Ν.1158/81.

Τέλος σημειώνεται ότι, το επάγγελμα του ηθοποιού ασκείται ελεύθερα (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 του Ν1158/81) και σύμφωνα με το αρχείο του Τμήματος Εκπαίδευσης Θεάτρου και Χορού , δεν προκύπτει κατά την τελευταία δεκαετία απόρριψη υποψηφίου για λόγους αρτιμέλειας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.