Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Διαμαρτυρία ΠΟΕΣΥ για τη βία κατά δημοσιογράφων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ζητά να πάρει θέση ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Υπόμνημα διαμαρτυρίας «για τα αλλεπάλληλα κρούσματα προπηλακισμού, βιαιοπραγιών, ακόμη και συλλήψεων δημοσιογράφων από αστυνομικούς», κατέθεσε σήμερα το προεδρείο της ΠΟΕΣΥ στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

«Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατή συνομιλία με τον υπουργό, πέραν μίας στιγμιαίας χειραψίας στον προθάλαμο του γραφείου του. Το υπόμνημα παρέλαβε ο υπασπιστής του, αστυνομικός διευθυντής, Χρήστος Μανούρας, από τον οποίο ζητήθηκε άμεση απάντηση και δέσμευση του υπουργού επί των θεμάτων της καταγγελίας», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ.

Μεταξύ άλλων, στο υπόμνημα αναφέρεται: «Οι παράγοντες που οδηγούν στην έκπτωση της ελευθερίας και της προστασίας του Τύπου στη χώρα μας είναι ποικίλοι και σύνθετοι. Όπως όμως αναγνωρίζουν και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, η αστυνομική βία κατά δημοσιογράφων οξύνεται και έχει λάβει πραγματικά ενδημικές διαστάσεις. [..] Η βία αυτή ασκείται κατά κανόνα κατά συναδέλφων που ασκούν το καθήκον τους και καλύπτουν συγκεντρώσεις και πορείες, είτε επακολουθούν επεισόδια είτε όχι. Πλέον θλιβερό είναι ότι αποδεδειγμένα σε πολλές περιπτώσεις οι αστυνομικοί βιαιοπραγούν συνειδητά κατά συναδέλφων, δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, γνωρίζοντας πολύ καλά την ιδιότητά τους είτε γιατί τους έχει γνωστοποιηθεί είτε γιατί οι συνάδελφοι φέρουν διακριτικά (press)».

«Πολλά περιστατικά βίας κατά δημοσιογράφων έχουν προκαλέσει την κατακραυγή της κοινής γνώμης, άλλα γίνονται λιγότερο γνωστά. Κάποια έχουν οδηγήσει ακόμη και σε μόνιμη αναπηρία συναδέλφων. Οι ΕΔΕ που διεξάγονται – όταν διεξάγονται – με πανομοιότυπο τρόπο καταλήγουν κατά κανόνα στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτει πειθαρχικό ή ποινικό παράπτωμα αστυνομικού. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί», προστίθεται.

«Στις αρμοδιότητές σας ανήκει ο έλεγχος και ο περιορισμός αυτών των φαινομένων, καθώς είστε η πολιτική ηγεσία αυτών που βιαιοπραγούν, προκαλούν, καθυβρίζουν χωρίς λόγο σκληρά εργαζόμενους που διακινδυνεύουν ακόμα κα τη ζωή τους για να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό. Σας ζητούμε να είστε αμείλικτος απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, να διεξάγονται αμερόληπτα και αντικειμενικά οι έρευνες που επιτάσσει ο νόμος και να αποδίδονται ευθύνες εκεί που πρέπει. Το καθεστώς της ατιμωρησίας και οι ΕΔΕ – παρωδίες πρέπει να σταματήσουν. Υπονομεύουν το κύρος της δημοκρατίας και της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Αστυνομίας, ενώ πλήττουν ταυτόχρονα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών», καταλήγει το υπόμνημα της ΠΟΕΣΥ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.