Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Εξετάζεται η εισαγωγή της Γεωμετρίας στη Γ' Λυκείου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε εξέλιξη η αναμόρφωση των Προγραμμάτων Σπουδών.

Ο ρόλος του σχολείου και της εκπαίδευσης, εκτός της επίτευξης επιδόσεων στις διάφορες εξετάσεις, είναι η κοινωνικοποίηση των μαθητών, η ανάπτυξη κριτικής σκέψης και αφαιρετικής ικανότητας στοιχεία απαραίτητα για τη δημιουργία ικανών και δημιουργικών πολιτών.

Η συμμετοχή των πολιτών στη δημιουργία δομών της κοινωνίας είναι σημαντική για τη λύση των προβλημάτων.

Αυτά αναφέρονται μεταξύ των άλλων σε γραπτή απάντηση του υπουργού Παιδείας σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Καλογιάννης για τη μετριότητα του εκπαιδευτικού συστήματος και την εισαγωγή της διδασκαλίας της Γεωμετρίας στη Γ Λυκείου.

Ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε σε στοιχεία του Υπουργείου σύμφωνα με τα οποία το 94% του συνόλου των υποψηφίων των δημοσίων Γενικών Λυκείων είχε βαθμό πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά μέσο όρο 12,2 και μάλιστα σε μια χρονιά που κατεγράφη αύξηση των βάσεων εισαγωγής. Σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στον τόπου η μέτρια επίδοση των μαθητών των δημοσίων λυκείων έρχεται σε αντίθεση τόσο με την επίδοση των περίπου 4500 μαθητών ιδιωτικών σχολείων όσο και με εκείνη των μαθητών των προτύπων πειραματικών σχολείων.

Παράλληλα ο κ. Καλογιάννης επισημαίνει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Διοικούσας Επιτροπής των Πειραματικών το 68% των υποψηφίων αποφοίτων γυμνασίου βαθμολογήθηκε κάτω από τη βάση στα μαθηματικά.

Σε όλα αυτά, αναφέρει ο Βουλευτής της ΝΔ έρχεται να προστεθεί και η ανεξήγητα συνεχιζόμενη υποβάθμιση του μαθήματος της Γεωμετρίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που αποτελεί την βασική αιτία της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στην εφαρμογή της θεωρητικής γνώσης των μαθηματικών.

Ο κ. Καλογιάννης τονίζει στην ερώτησή του ότι στη Γ Λυκείου η Γεωμετρία δεν διδάσκεται, ούτε αποτελεί εξεταζόμενο μάθημα στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Το Υπουργείο απαντά λέγοντας πως το γεγονός ότι η Ευκλείδεια Γεωμετρία δεν αποτελεί σήμερα μάθημα πανελλαδικά εξεταζόμενο δεν σημαίνει και υποβάθμιση αυτού στη Δευτεροβάθμια. Αντιθέτως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χώρα μας έχει μια ισχυρή παράδοση στη διδασκαλία της Ευκλείδειας Γεωμετρίας και ότι είναι μια από τις λίγες χώρες του κόσμου στις οποίες διδάσκεται η Ευκλείδεια Γεωμετρία ως μάθημα γενικής παιδείας στην Α και Β τάξη του Λυκείου.

Περαιτέρω γίνεται γνωστό ότι το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα εφαρμοσθεί το 2016-17 και κατά την αναμόρφωση των Προγραμμάτων Σπουδών του Λυκείου, που είναι σε εξέλιξη, θα εξετασθεί από τις επιστημονικές επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί για τον σκοπό αυτό, αν στα Μαθηματικά της Γ Λυκείου θα συμπεριλαμβάνεται και η Γεωμετρία και θα είναι μάθημα πανελλαδικώς εξεταζόμενο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.