Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Έρευνα για το θάνατο του Αφροαμερικανού ζητεί η οικογένειά του - Τρίτη νύχτα διαδηλώσεων στη Νέα Υόρκη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Προσπαθούν να προστατεύσουν ένα δικό τους άνθρωπο» καταγγέλλει η δικηγόρος.

Να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για το θάνατο του Αφροαμερικανού που σκοτώθηκε από τα πυρά αστυνομικού στο Φοίνιξ της Αριζόνα, ζήτησε χθες Παρασκευή η οικογένειά του μέσω της δικηγόρου του.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο Ρουμέιν Μπρίσμπον, 34 ετών, σκοτώθηκε την Τρίτη στη διάρκεια συμπλοκής με έναν αστυνομικό, ο οποίος ήθελε να τον συλλάβει επειδή υποπτευόταν ότι πουλούσε ναρκωτικά και πίστεψε ότι ένιωσε ένα όπλο στην τσέπη του άνδρα.

Ο Μπρίσμπον στην πραγματικότητα είχε στην τσέπη του ένα μπουκαλάκι με φάρμακα και η δικηγόρος της οικογένειάς του δήλωσε ότι οι περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων δεν συμφωνούν με την εκδοχή της αστυνομίας. Επίσης η δικηγόρος εξέφρασε τα παράπονά του για την έλλειψη συνεργασίας από μέρους των αρχών μετά το περιστατικό.

«Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να προστατεύσουν έναν δικό τους άνθρωπο», δήλωσε η Μάρσι Κρέιτερ, σχολιάζοντας την αντίδραση της αστυνομίας μετά το συμβάν.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Φοίνιξ αρνήθηκε να σχολιάσει τις καταγγελίες.

Η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι το περιστατικό ξεκίνησε κοντά σε ένα παντοπωλείο αφού δύο αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε έναν αστυνομικό, που υπηρετεί επτά χρόνια στο σώμα, ότι οι επιβαίνοντες σε ένα όχημα στο οποίο βρισκόταν και ο Μπρίσμπον πουλούσαν ναρκωτικά.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο αστυνομικός ζήτησε επανειλημμένα από τον Μπρίσμπον να σηκώσει τα χέρια του ψηλά προτού αυτός «βάλει ένα ή και τα δύο χέρια του στην περιοχή της μέσης του» και αρχίσει να τρέχει. Ακολούθησε συμπλοκή και ο αστυνομικός πυροβόλησε εναντίον του Μπρίσμπον δύο φορές, επισημαίνοντας ότι πίστεψε πως έχει όπλο στην κατοχή του.

Η αστυνομία πρόσθεσε ότι ένα ημιαυτόματο όπλο βρέθηκε στο όχημα στο οποίο επέβαινε ο Μπρίσμπον, όμως διευκρίνισε ότι ο ίδιος ήταν άοπλος.

Πάντως η μητέρα του Νόρα δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως το γεγονός ότι ο γιος της ήταν μαύρος έπαιξε ρόλο στον θάνατό του.

«Δεν είχε καμία σχέση με τη φυλή», είπε στην εφημερίδα The Arizona Republic. «Πρόκειται για τον Ρουμέιν και για την αδικία που διαπράχθηκε εις βάρος του και θέλω οι άνθρωποι να επικεντρωθούν σε αυτό».


----------

Αμερικανοί πραγματοποίησαν πορεία κατά της αστυνομικής βίας και της ατιμωρησίας.

Συνεχίστηκαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ εναντίον της αστυνομικής βίας κατά των μειονοτήτων, ακόμα και αφότου οι εισαγγελείς δήλωσαν πως θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του αστυνομικού που σκότωσε τον περασμένο μήνα έναν Αφροαμερικάνο.

Η δολοφονία του 28χρονου μαύρου Ακάι Γκάρλεϊ που σκοτώθηκε κατά λάθος στο σκοτεινό κλιμακοστάσιο μιας εργατικής κατοικίας στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης από έναν αρχάριο αστυνομικό αποτελεί το τελευταίο περιστατικό σε μια σειρά από θανατηφόρες ενέργειες της αστυνομίας των ΗΠΑ, που έχουν προκαλέσει δημόσια οργή για αυτό που πολλοί χαρακτηρίζουν ως φυλετική βία από τα όργανα της επιβολής του νόμου.

Το μεγαλύτερο κύμα των διαδηλώσεων αυτής της εβδομάδας ξεκίνησε την Τετάρτη όταν ένα σώμα ενόρκων στη Νέα Υόρκη αποφάσισε να μην ασκήσει δίωξη εναντίον του αστυνομικού Ντάνιελ Πανταλέο που θεωρείται ύποπτος για τον θάνατο του Αφροαμερικανού Έρικ Γκάρνερ, 43 ετών, ο οποίος υπέφερε από παχυσαρκία και άσθμα και απεβίωσε τον Ιούλιο κατά τη διάρκεια της σύλληψής του. Ο Γκάρνερ υπέστη καρδιακή ανακοπή όταν αστυνομικοί τον έριξαν στο έδαφος με σκοπό να τον ακινητοποιήσουν. Ο Γκάρνερ ήταν πατέρας 6 παιδιών. Η απόφαση αυτή των ενόρκων ανακοινώθηκε 9 μόλις ημέρες αφότου δικαστήριο στο Μιζούρι αποφάσισε να μην ασκηθούν διώξεις εναντίον ενός ακόμα λευκού αστυνομικού, ο οποίος τον Αύγουστο πυροβόλησε και σκότωσε έναν άοπλο νεαρό Αφροαμερικανό.

Την Πέμπτη, ένας ακόμα άοπλος μαύρος άνδρας στο Φοίνιξ της Αριζόνα πυροβολήθηκε θανάσιμα από λευκό αστυνομικό κατά τη διάρκεια συμπλοκής, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και στην περιοχή αυτή.

«Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα τέρας και το τέρας αυτό είναι τώρα ελεύθερο», δήλωσε μια νοσοκόμα από το Μπρονξ που συμμετείχε στις διαδηλώσεις.

Ολονυχτία έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή το βράδυ στη μνήμη του Γκάρλεϊ, ενώ η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.