Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Νέες αλλαγές στα capital controls για τις επιχειρήσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πιο εύκολες οι εισαγωγές.

Την σταδιακή χαλάρωση των capital controls επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών, κυρίως σε ότι αφορά ορισμένες συναλλαγές επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, αλλά και για συγκεκριμένες τραπεζικές εργασίες ιδιωτών. Σε περαιτέρω χαλάρωση των capital controls προχώρησε η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, διευρύνοντας τα όρια για πληρωμές που σχετίζονται με εισαγωγές.

Η νέα υπουργική απόφαση προβλέπει ότι αυξάνεται το όριο από τις 150.000 στις 250.000 ευρώ την ημέρα το όριο για μεταφορές κεφαλαίων προς το εξωτερικό ανά πελάτη.

Ανεβαίνει ακόμη από τα 10.000 στα 20.000 ευρώ την ημέρα το όριο για συναλλαγές με το εξωτερικό, κάτω από το οποίο δεν λαμβάνεται υπόψη η ιστορικότητα των στοιχείων του πελάτη, ενώ παράλληλα διευρύνεται από τα 308 στα 352,4 εκατ. ευρώ το εβδομαδιαίο όριο για τις τράπεζες με βάση το οποίο οι υποεπιτροπές που έχουν συσταθεί, μπορούν να εγκρίνουν αιτήματα επιχειρήσεων ή επαγγελματιών.

Η απόφαση προβλέπει:

-Την αύξηση του ορίου από τις 150.000 στα 250.000 ανά πελάτη την ημέρα, βάσει του οποίου επιχειρήσεις ή επαγγελματίες που συναλλάσσονται με το εξωτερικό, μπορούν να αιτούνται μεταφορές κεφαλαίων.

-Την αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου για το πιστωτικό σύστημα συνολικά και ανά τράπεζα ξεχωριστά, βάσει του οποίου οι ειδικές επιτροπές που έχουν συσταθεί θα εγκρίνουν αιτήματα πελατών. Το νέο όριο διαμορφώνεται από τα 70 στα 80 εκατ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ συνολικά για όλο το σύστημα το νέο όριο διαμορφώνεται από τα 308 στα 352,4 εκατ. ευρώ.

-Την αύξηση του ορίου από τα 10.000 στα 20.000 βάσει του οποίου δεν απαιτείται η εξέταση της ιστορικότητας των στοιχείων του πελάτη για την έγκριση αιτήματος για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι έως τα 5.000 ευρώ οι εγκρίσεις των αιτημάτων γίνονται απευθείας από το κατάστημα, χωρίς δηλαδή την παρέμβαση της υποεπιτροπής. Το όριο των 5.000 ευρώ δεν μεταβάλλεται.

-Την αλλαγή της περιόδου που εξετάζεται για την ιστορικότητα των στοιχείων, η οποία θα είναι πλέον το δωδεκάμηνο, από την 1η Ιουλίου του 2014 έως τις 30 Ιουνίου του 2015. Ετσι οι υποεπιτροπές θα μπορούν να εγκρίνουν αιτήματα για μεταφορές κεφαλαίων άνω των 20.000 ευρώ λαμβάνοντας υπόψη τον μήνα με τη μεγαλύτερη κίνηση, προσαυξημένη κατά 40% αντί του 20% που ίσχυε μέχρι σήμερα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.