Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

«Πόλεμος» στην αγορά για τις αυξημένες εισφορές του Ασφαλιστικού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έντονες αντιδράσεις από το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου μετά το «οκ» τεσσάρων φορέων στον πρωθυπουργό.

Μαίνεται ο «πόλεμος» στην αγορά για την πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και την συγκατάθεση που έδωσαν ορισμένοι εργοδοτικοί φορείς.

Τον εργοδοτικό εμφύλιο προκάλεσε η συγκατάθεση των τεσσάρων κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) στο σχέδιο της κυβέρνησης να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές με την επιμελητηριακή κοινότητα της χώρας πρώτη να εκφράζει σύσσωμη την αντίρρησή της.

«Πρέπει να καταστεί σαφές ότι το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λυθεί μόνο με μέτρα που αυξάνουν τις επιβαρύνσεις, όπως για παράδειγμα οι αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών των εργαζομένων. Αντίθετα, πρέπει να συνδυαστεί με ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο, αλλά και με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», επισήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ), Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Μάλιστα ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι το σύνολο της αγοράς διαφωνεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο και έστειλε νέα μελέτη στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εργασίας.

Το στρατόπεδο των εργοδοτικών κοινωνικών εταίρων που τάσσεται υπέρ «απολογείται» προτάσσοντας ως βασικό επιχείρημα την αποφυγή «ψαλιδίσματος» στις συντάξεις. Υπέρμαχοι του «όχι», από την πλευρά τους, κάνουν λόγο για «αναποτελεσματική» επιλογή αντιαναπτυξιακού χαρακτήρα που θα αυξήσει τα κρούσματα φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής και αδήλωτης εργασίας.

Σε επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) χαρακτηρίζει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών «απεχθή» για τον κλάδο που εκπροσωπεί, χτυπώντας «καμπανάκι» για την επόμενη ημέρα αυτής της πρωτοβουλίας.

«Η εισφορά της τάξης του 20% που συζητείται να επιβληθεί σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους θα τους πλήξει σημαντικά, καθώς θα συνδέεται με ένα υψηλό ποσοστό του φορολογητέου εισοδήματός τους. Οπότε, σε πολλές περιπτώσεις, φορολογία και εισφορές θα υπερβαίνουν κατά πολύ το 50% του εισοδήματός τους», επισημαίνει.

Την πλήρη αντίθεσή του στην κατακόρυφη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες εξέφρασε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), Κωνσταντίνος Κόλλιας, χαρακτηρίζοντας το φόρο «κεφαλικό».

Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους προέδρους των εργοδοτικών φορέων, έκανε λόγο για κοινωνικά άδικο μέτρο και κυρίως οικονομικά αναποτελεσματικό, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και σε απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ανάλογη στάση τήρησε και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου. Οπως εξήγησε, έστω και 1% να αυξηθούν οι εισφορές για μία μικρή επιχείρηση, αυξάνεται αμέσως το κόστος λειτουργίας της. Μια τέτοια πρόταση, σύμφωνα με τον ίδιο, θα οδηγούσε τον επιχειρηματία σε περικοπή προσωπικού για να κρατήσει ανοιχτό το κατάστημά του. «Συζητάμε μία λύση που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως «ένα άλλο ενδεχόμενο είναι η κατακόρυφη αύξηση της “μαύρης” εργασίας».

Επιστολή με την οποία δίνει εξηγήσεις γιατί δέχεται η ΕΣΕΕ αύξηση των εργοδοτικών εισφορών έστειλε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης στις ενώσεις μέλη της.

Στη σχετική επιστολή σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι επικρατεί απόλυτη σύγχυση στην αγορά εξαιτίας του ότι δεν είναι καλά πληροφορημένοι αρκετοί έμποροι και πως «το ασφαλιστικό είναι ένα ενιαίο εθνικό θέμα, αλλά υπάρχουν δύο διαφορετικά θέματα για τις ασφαλιστικές εισφορές».

Ο κ. Κορκίδης υπογραμμίζει στην ίδια επιστολή: «όσο με αφορά, έδωσα απαντήσεις και όχι δεν μετανιώνω αλλά επιμένω στη στάση, στη θέση μου, τις προτάσεις και τις αποφάσεις μου» και ζητάει από τους εμπόρους μέχρι την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016 να καταθέσουν προτάσεις για να συμπεριληφθούν στην πρόταση που θα καταθέσει η ΕΣΕΕ στην κυβέρνηση.

Απορρίπτουν το προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και οι επιστημονικοί φορείς

Ομόφωνα, με έντονο, ανεπιφύλακτο και κατηγορηματικό τρόπο, απορρίπτουν το προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό οι επιστημονικοί φορείς της χώρας, όπως αυτό είδε το φως της δημοσιότητας χωρίς μάλιστα την οφειλόμενη στοιχειώδη προηγούμενη συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς, όπως υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους ύστερα από συνάντηση των εκπροσώπων τους στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Όπως αναφέρουν, η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.).

Σημειώνουν ότι η εισφοροδοτική επιδρομή, που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών - επιστημόνων, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την, ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας.

Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Βασίλης Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γ. Στασινός, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχ. Βλασταράκος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κων. Λουράντος και το μέλος του Δ.Σ Σεραφείμ Ζήκας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθαν. Κατσίκης, ο πρόεδρος της Σ.Ε των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Γεωρ. Ρούσκας και ο ταμίας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Θεοδ. Αναγνωστόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ευθ. Πρεκετές, ο Γ.Γ της Ομοσπονδίας Νικ. Αντωνίου και το μέλος της Ομοσπονδίας Γ. Χαλκιαδάκης, η πρόεδρος του πανελλήνιου κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη και ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Ι. Μαρμαράς.

--------------

ΔΣΑ: Το νέο ασφαλιστικό θα οδηγήσει στην επαγγελματική μας εξόντωση

Απέρριψε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας.

«Τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των δικηγόρων και θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας τους» επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας σε σημερινή συνεδρίασή του, συζήτησε διεξοδικά τους τρόπους αντίδρασης του δικηγορικού σώματος απέναντι στο προσχέδιο για το ασφαλιστικό που δόθηκε στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση.

Μάλιστα , εκφράζοντας «την ομόθυμη, απόλυτη και κατηγορηματική απόρριψη του κυβερνητικού αυτού σχεδίου εκ μέρους του συνόλου του δικηγορικού σώματος, αποφάσισε να συμμετάσχει στη τριήμερη αποχή που εξήγγειλε η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων από την Τρίτη 12/1/2016 έως και την Πέμπτη 14/1/2016, ημέρα που συγκαλείται εκτάκτως η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας».

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει στην Ολομέλεια να αχθεί, μετά την Πέμπτη, σε απόφαση καθολικής αποχήςαόριστης διάρκειας όλων των δικηγόρων της χώρας.

Στην ανακοίνωση του το Δ.Σ ενόψει των κινητοποιήσεων του κλάδου, καλεί όλα τα μέλη του να συμμετάσχουν ενεργά στο πανδικηγορικό-πανεπιστημονικό συλλαλητήριο της Πέμπτης, 14/1/2016, με σημείο εκκίνησης τα γραφεία του ΔΣΑ (12 το μεσημέρι) και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα.

--------------

Έντονη η αντίδραση και της ΠΟΜΙΔΑ για το ασφαλιστικό

«Απαράδεκτη η πρόταση για περικοπή συντάξεων όσων έχουν πρόσθετο εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων».

«Άδικη και απαράδεκτη είναι η πρόταση που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο, για περικοπή των συντάξεων όσων έχουν κάποιο πρόσθετο εισόδημα, κυρίως από εκμίσθωση ακινήτων» επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην υιοθέτησή της.

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία των Ιδιοκτητών ακινήτων, η σχεδιαζόμενη Εθνική Σύνταξη δεν μπορεί να έχει προνοιακό χαρακτήρα, αλλά πρέπει να αντιστοιχεί στις εισφορές που καθένας έχει καταβάλει. «Συνεπώς κάθε περικοπή της για έναν τέτοιο λόγο είναι κατάφωρα άδικη και κοινωνικά απαράδεκτη, γιατί θα είναι μια σκληρή τιμωρία στα «μυρμήγκια» της κοινωνίας», αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ. Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ακόμη τις θέσεις των ιδιοκτητών ακινήτων για τη φορολογία των ενοικίων και τον ΕΝΦΙΑ.

Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια, η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι εφόσον καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση και εφαρμοστεί ενιαία κλίμακα για όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων, τότε θα πρέπει να ισχύσει και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ, έκπτωση για τις δαπάνες επισκευής και ασφάλισης των ακινήτων, αλλά κυρίως να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ καθώς είναι γνωστό ότι ο λόγος για τον οποίο θεσπίστηκε η αυτοτελής φορολόγηση των ενοικίων, ήταν να διασφαλιστεί η εισπραξιμότητά του.

«Διαφορετικά, αναφέρεται στην επιστολή, η θέσπιση ενιαίας κλίμακας με συντελεστές που θα φτάνουν το 50%, χωρίς αφορολόγητο, χωρίς έκπτωση δαπανών, χωρίς αποσβέσεις, και με τον ΕΝΦΙΑ να «ζει και να βασιλεύει», θα υποδεικνύουν τη φοροδιαφυγή ή την εγκατάλειψη των ακινήτων ως μοναδικές διεξόδους…».

Για τη φορολογία κεφαλαίου η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνει ότι η πρόθεση του υπουργείου να επαναφέρει τον ΦΑΠ θα επιρρίψει τα βάρη σε εκείνους που «ματώνουν» πληρώνοντας τα πολλά, και που τώρα σχεδιάζεται να κληθούν να πληρώσουν πολλαπλάσιες φορολογικές υποχρεώσεις από αυτές που ήδη έχουν, προς όφελος εκείνων που ουσιαστικά απαλλάσσονται με τρόπο κοινωνικά άδικο.

Υποστηρίζει ότι μια τέτοια αλλαγή θα οδηγήσει σε βέβαιο εισπρακτικό «Βατερλό», και καλεί την κυβέρνηση να τολμήσει αυτό που δεν τόλμησαν οι προηγούμενοι, δηλαδή:

- Να νομοθετήσει να πληρώνουν όλοι, και οι κάτοχοι των εκατομμυρίων στρεμμάτων εκτός σχεδίου τουριστικών και παραθεριστικών φιλέτων, οι οποίοι σήμερα σκανδαλωδώς φοροαπαλλάσσονται, «πληρώνοντας», μόλις ένα ευρώ ανά στρέμμα το χρόνο.

- Να καταργήσει τον συμπληρωματικό φόρο, συμβάλλοντας έτσι στην επανεκκίνηση της οικοδομής, της κτηματαγοράς και ολόκληρης της οικονομίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.