Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Το υπουργείο Υγείας για την έλλειψη ακριβών φαρμάκων από τα νοσοκομεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στην μεταβατική περίοδο κατά την οποία επανήλθε η χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους, όπως τα ογκολογικά, από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, αποδίδει το υπουργείο Υγείας τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν με την έλλειψη τους σε κάποια νοσοκομεία.

Από την 1η Ιανουαρίου επανήλθε η χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους (π.χ. ογκολογικά) από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, μετά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει κλειστό προϋπολογισμό και επιβολή claw- back στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, υπενθυμίζει το υπουργείο Υγείας και τονίζει ότι "με αυτό τον τρόπο όχι μόνο δεν επιβαρύνονται οι ογκολογικοί ασθενείς, αντιθέτως, μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία τους, αφού μέχρι σήμερα αναγκάζονταν να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και με τη διαδικασία του «στερείται», να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τον ΕΟΠΥΥ".

Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι λόγω αυτής της μεταβατικής περιόδου σε ορισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα παρατηρήθηκαν προβλήματα έγκαιρης παραγγελίας και επάρκειας των συγκεκριμένων φαρμάκων.

Διευκρινίζει δε, ότι οι ελλείψεις αυτές οφείλονταν αποκλειστικά στον παραπάνω λόγο και όχι σε ελλιπή χρηματοδότηση, καθώς οι αναγκαίες πιστώσεις των νοσοκομείων είναι διασφαλισμένες.

Ήδη, όπως διευκρινίζει η πολιτική ηγεσία, το υπουργείο Υγείας με συνεργασία των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και του ΕΟΠΥΥ, έχει αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα και τις επόμενες ημέρες θα ομαλοποιηθεί πλήρως η χορήγηση αυτών των ειδικών φαρμάκων στους ασθενείς. Μάλιστα, σε σύσκεψη που πραγματοποίησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με τους διοικητές και τους υπηρεσιακούς διοικητές - υποδιοικητές των νοσοκομείων της χώρας, δόθηκε η εντολή να υπάρξει στενή παρακολούθηση της διαδικασίας άμεσου εφοδιασμού των φαρμακείων των νοσοκομείων, έτσι ώστε κανένας ασθενής να μη στερηθεί τα φάρμακα που έχει ανάγκη.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.