Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Γάλα: Έρευνα δείχνει ότι είναι ένοχο για τον καρκίνο του μαστού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

“Οι γυναίκες που καταναλώνουν 3 φλιτζάνια γάλα την ημέρα, έχουν 2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, σε σχέση με όσες πίνουν μισό φλιτζάνι ή και λιγότερο” Ηταν το σοκαριστικό αποτέλεσμα νέας νορβηγικής μελέτης, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα ατόμων από 5 διαφορετικές χώρες, στις οποίες καταγράφεται η υψηλότερη κατανάλωση γάλακτος παγκοσμίως.

Είναι πλέον γνωστό ότι ο καρκίνος - και ειδικότερα αυτός του μαστού- εξαπλώνεται ανά τον κόσμο με ραγδαίους ρυθμούς. Η νέα μελέτη που συμπεριέλαβε κατοίκους από τη Βρετανία, τον Καναδά, την Σουηδία, τη Φινλανδία και την Αμερική απέδειξε κάτι που οι επιστήμονες υποψιάζονταν εδώ και χρόνια: ότι το γάλα που καταναλώνουμε στις μέρες μας, με τα συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, μπορεί να αποδειχθεί βλαπτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η εξήγηση είναι απλή: Στο γάλα του εμπορίου, αλλά και στα γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώνουμε καθημερινά, “περνούν” όλοι οι αυξητικοί παράγοντες, οι ορμόνες και άλλα καρκινογόνα χημικά στοιχεία, με τα οποία εκτρέφονται τα ζώα που παράγουν το γάλα.

Το ίδιο αποδείχθηκε και για τη συνθετική βιταμίνη D, με την οποία εμπλουτίζονται συχνά τα προϊόντα αυτά, με αποτέλεσμα να προκύψει ότι, όσοι κάνουν μεγάλη κατανάλωση γάλακτος καθημερινά, λαμβάνουν δύο φορές περισσότερη συνθετική βιταμίνη D και διπλασιάζουν τον κίνδυνο.

Δεν υπάρχει πλέον καμία επιστημονική αμφισβήτηση ότι η ποιότητα που σημερινού γάλακτος με τους αυξητικούς παράγοντες που αυτό περιέχει, αλλά και σε συνδυασμό φυσικά με τους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου - περιβαλλοντικούς και κληρονομικούς - ευννοεί την καρκινογένεση.

Γι’αυτό κι οι επιστημονικές έρευνες, κατά την τελευταία δεκαετία, έχουν στραφεί προς στην κατεύθυνση να φωτίσουν ακόμα περισσότερο τους λόγους που ευθύνονται για την αλματώδη αύξηση των περιστατικών του καρκίνου, ώστε οι πληθυσμοί να προστατευθούν αποτελεσματικότερα.

Παλιότερα, υπήρχε η υποψία ότι το γάλα μπορεί απλώς να επιταχύνει την ανάπτυξη ενός, ήδη υπάρχοντος καρκίνου, αλλά η νέα έρευνα των νορβηγών ερευνητών απέδειξε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών με τα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν, όχι μόνο επιταχύνει, αλλά αποτελεί τον Νο 1 κίνδυνο για την εμφάνιση του καρκίνου - κυρίως του μαστού.

Στις 5 χώρες που συμμετείχαν στη μελέτη, εμφανίζονται τα υψηλότερα ποσοστά στον καρκίνο του μαστού παγκοσμίως. Είναι χώρες στις οποίες το γάλα βρίσκεται στην κορυφή της διατροφικής πυραμίδας ανάμεσα στους κατοίκους τους. Αντίθετα σε χώρες που εμφανίζουν χαμηλή κατανάλωση γάλακτος ζωικής προέλευσης, όπως η Ιαπωνία, τα ποσοστά γυναικών με καρκίνο του μαστού είναι τα χαμηλότερα στον κόσμο, γεγονός που όπως λένε οι νορβηγοί, μπορεί να οφείλεται στο γάλα.

Ωστόσο, το γάλα δεν είναι ο μόνος διατροφικός “ενοχος” για τον καρκίνο του μαστού. Παρατηρήθηκε ότι τα περιστατικά του καρκίνου, αυξάνονται επίσης, με την κατανάλωση της ζάχαρης, των γλυκαντικών και ορισμένων ειδών κρέατος, όπως είναι για παράδειγμα, το χοιρινό . Αντίθετα, η διατροφή με ψάρια και ωμά λαχανικά μειώνει την εμφάνιση του καρκίνου σε σημαντικά ποσοστά.

Τέλος, ενοχοποιήθηκε και ο στηθόδεσμος και ιδιαίτερα οι πιο στενοί του είδους. Οι γυναίκες, λένε τώρα οι επιστήμονες, που φορούν σουτιέν όχι λιγότερες από 12 ώρες την ημέρα, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 20% σε σύγκριση με αυτές που φορούν περιστασιακά, ή και ποτέ. Οι πιο επικίνδυνοι στηθόδεσμοί, είναι αυτοί που περιέχουν πλαστικά ή μεταλλικά μέρη και μπανέλες.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.