Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Λίγο πριν το λουκέτο ο Σύλλογος Συνδρόμου Down στη Θεσσαλονίκη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα λειτουργικά κόστη πνίγουν κάθε δραστηριότητα.

Ένα βήμα πριν το λουκέτο βρίσκεται ο μοναδικός Σύλλογος Συνδρόμου Down στη Θεσσαλονίκη που εκπέμπει βοήθεια εδώ και αρκετούς μήνες. Τα λειτουργικά κόστη του ιστορικού συλλόγου που ιδρύθηκε από 22 οικογένειες το 1990 με την προτροπή της καθηγήτριας παιδιατρικής κλινικής γενετικής του ΑΠΘ Χαρίκλειας Χατζησεβαστού, πνίγουν κάθε δραστηριότητα και σβήνουν τα οράματα μιας κοινωνίας που οφείλει να δίνει ίσες ευκαιρίες διαβίωσης σε όλους τους πολίτες.

Η κρίση των τελευταίων ετών οδηγεί σε αδυναμία πολλών γονέων να προσφέρουν τα ελάχιστα χρήματα για την συνδρομή τους, ενώ οι όποιες επαγγελματικές δραστηριότητες, όπως η κατασκευή μπομπονιέρων από τα παιδιά με σύνδρομο Down -που υπήρχαν πριν την κρίση- έχουν ελαχιστοποιηθεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγουν ούτε τα βασικά έξοδα του τμήματος.

Πρόσφατα η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε χρηματικό κονδύλι 30.000 ευρώ που αναμένεται να εκταμιευτεί το συντομότερο και το οποίο πρόκειται να δώσει ζωή στον Σύλλογο για τουλάχιστον δύο μήνες. Φυσικά την όλη κατάσταση θα κάνει καλύτερη αν και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δώσει τις 13.000 ευρώ που οφείλει στον Σύλλογο από επιτυχίες που έχουν φέρουν φέρει οι αθλητές του σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.

Και επειδή μιλάμε για την πρώτη οργανωμένη ομάδα γονέων με παιδιά με σύνδρομο Down στη χώρα και πρόκειται για φορέα Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνκής Φροντίδας Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εγγεγραμμένο στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εποπτευόμενο από αυτό, η διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα του Συλλόγου πρέπει να γίνει επιτακτική.

Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down σήμερα υποστηρίζει 400 οικογένειες από όλη την Ελλάδα και περίπου 90 παιδιά στη Θεσσαλονίκη. Όσοι είναι μακριά υποστηρίζονται μέσω τηλεφώνου, μέσω Internet, με αποστολή υλικού και μέσω των δράσεων. Τα παιδιά που είναι στη Θεσσαλονίκη μεταφέρονται καθημερινά με το λεωφορείο του Συλλόγου από Καλαμαριά και Εύοσμο ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Συλλόγου.

«Η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο. Είμαστε ένας σύλλογος μη κερδοσκοπικός και τα μοναδικά μας έσοδα προέρχονται από τις συνδρομές των γονέων, τις δωρεές, τις μπομπονιέρες και τα παζάρια που κάνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Με κανέναν τρόπο δεν θέλουμε να κλείσουμε τον σύλλογο γιατί θέλουμε να αυτά τα παιδιά να συνεχίσουν να είναι δραστήρια. Αν μείνουν στα σπίτια τους για 2-3 μήνες χωρίς καμία δραστηριότητα, τα περισσότερα θα πάθουν κατάθλιψη βαριάς μορφής», αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Σταύρος Τσιφλίκης.

«Σε αυτό το σημείο που φθάσαμε μειώσαμε δραματικά το προσωπικό μας για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Όμως και πάλι δεν γνωρίζουμε αν θα καταφέρουμε να ανοίξουμε τον Οκτώβριο, λόγω έλλειψης χρημάτων. Απολύσαμε δυστυχώς έναν εργαζόμενο και κάναμε ευέλικτες συμβάσεις 4 ωρών σε εννέα εργαζόμενους. Τώρα το καλοκαίρι μειώσαμε κατά πολύ τις ώρες τους. Για να λειτουργήσει υποδειγματικά ο Σύλλογος θέλουμε 13 εργαζόμενους με 8ωρη απασχόληση. Με μισθολογικό μηνιαίο κόστος 20.000 μαζί με τα όποια λειτουργικά έξοδα το ποσό είναι λίγο κάτω από τις 30.000 ο σύλλογος μπορεί να λειτουργήσει υποδειγματικά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη» είπε.

Το έργο που επιτελεί ο σύλλογος είναι σημαντικότατος. Αν και πριν από λίγους μήνες υπήρχε η ελπίδα ότι ο Σύλλογος θα έμπαινε σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ εντούτοις αυτό δεν είχε θετική κατάληξη. «Πιστεύαμε ότι θα μπαίναμε σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, όμως δεν καταφέραμε να ενταχθούμε. Ο χώρος που λειτουργούμε είναι 450 τμ και το αγοράσαμε το 1996 είναι υπόγειο και αυτό ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα ένταξής μας στο πρόγραμμα. Για να μπαίναμε χρειάζονταν αλλαγή χρήσης. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να δοθεί ένα μεγάλο παράβολο που αγγίζει το ποσό των 20.000 ευρώ. Σε αυτό το σημείο θα μπορούσε να υπάρξει κάποια νομοθετική ρύθμιση για να γίνει η αλλαγή χρήσης ατελώς. Από την άλλη έχουμε και ένα άλλο χώρο στην Καλαμαριά στην οδό Ροδοπόλεως, σ' ένα νεόδμητο κτίριο που κατασκευάστηκε μέσω ΕΣΠΑ. Θέλουμε να το λειτουργήσουμε ως Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας και Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ατόμων με σύνδρομο Down. Σταδιακά θέλουμε να μεταφερθούμε εκεί. Όμως για να γίνει αυτό θέλουμε λίγο πάνω από τα 20.000 ευρώ. Ήδη υπάρχουν όργανα και μηχανήματα τα οποία δίνουν τεράστιες λύσεις και είναι άδικο να μην βρούμε τα χρήματα για να μεταφερθούμε εκεί», αναφέρει ο κ. Τσιφλίκης.

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε -παράλληλα- και στην σημαντικότητα της ύπαρξης του Συλλόγου για τα παιδιά με σύνδρομο Down.

«Τα παιδιά αυτά έχουν ανάγκη από συνεχή εκπαίδευση. Πρέπει να γνωρίζουν και να το νιώθουν ότι πρέπει να είναι χρήσιμα στην κοινωνία. Καθημερινά προσπαθούν για το καλύτερο και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους κάτω από τις οδηγίες των καθηγητών τους. Με χαρά ασχολούνται στις μπομπονιέρες που κάποτε ήταν για εμάς ένα σημαντικό έσοδο. Σήμερα η δουλειά είναι ελάχιστη. Όμως πρέπει να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με τις μπομπονιέρες για την επιδεξιότητά τους. Αυτά τα παιδιά να δεν προσεχθούν και δεν έχουν κάποιες δραστηριότητες θα πάθουν κατάθλιψη και ουσιαστικά δεν θα έχουν όρεξη για τίποτε. Πρέπει να συνεχίσουν να εκπαιδεύονται με σωστό τρόπο και με πολύ αγάπη από τους επικεφαλής τους. Έχουμε τμήματα κοινωνικής ένταξης, αλλά και τμήματα συντήρησης της επικαιρότητας, όπου μαθαίνουν για τα βασικά που συμβαίνουν στην κοινωνία. Θα πρέπει οι πολιτικοί να μην φωτογραφίζονται μαζί μας σε κάθε επιτυχία ή σε μια στιγμή χαράς, αλλά να σκύψουν επιτέλους πάνω στα προβλήματά μας. Οι επιτυχίες μας στους Παραολυμπιακούς είναι δεκάδες και αυτό θα πρέπει να το προσέξουμε. Σε κάθε αγώνες φέρνουμε πολλά μετάλλια. Η δουλειά που γίνεται στον Σύλλογο και στον χώρο του αθλητισμού είναι εκπληκτική. Απλά θέλουμε την στήριξη της πολιτείας. Διάθεση και αγάπη από εμάς υπάρχει. Απλά θέλουμε μια χρηματική βοήθεια για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε», ολοκλήρωσε ο κ. Τσιφλίκης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.