Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Έξι χρόνια φυλάκιση η ποινή του Όσκαρ Πιστόριους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε εξέλιξη η ανάγνωση της απόφασης σε δικαστήριο της Νότιας Αφρικής.

Σε φυλάκιση έξι ετών καταδικάστηκε ο διάσημος παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους, που έχει κριθεί ένοχος για το φόνο της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ το 2013.

Η ανάγνωση της απόφασης είναι ακόμα σε εξέλιξη στο δικαστήριο της Νότιας Αφρικής όπου εκδικάζεται η υπόθεση.

Ο Πιστόριους είχε κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία τον Δεκέμβριο. Αρχικά του είχε επιβληθεί ποινή πενταετούς φυλάκισης, το 2014, ποινή που είχε επικριθεί, σύμφωνα με το Reuters, ως πολύ μικρή από γυναικείες οργανώσεις.

Έξι χρόνια φυλάκιση η ποινή του Όσκαρ Πιστόριους

-----------

Στη φυλακή θα μεταφερθεί ξανά ο Πιστόριους

Ποινή φυλάκισης έξι ετών του επέβαλε πριν λίγο το δικαστήριο.

Στο κρατητήριο μεταφέρθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της ποινής του ο διάσημος παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους που καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκισης για το φόνο της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ το 2013.

Η πρόταση του εισαγγελέα ήταν η ποινή του να μην είναι μικρότερη από 15ετή φυλάκιση. «Η κοινή γνώμη μπορεί να είναι ηχηρή και επίμονη αλλά δεν μπορεί να παίξει ρόλο στην απόφαση αυτού του δικαστηρίου», τόνισε στην αγόρευσή της η δικαστής Thokozile Masipa.

Σύμφωνα με το BBC, η οικογένειά της Στέενκαμπ έμεινε αποσβολωμένη στο άκουσμα της ποινής την οποία θεωρούν πολύ μικρή.

Αναφορικά με το πόσο χρόνο θα μείνει ο Πιστόριους πραγματικά στη φυλακή, το βρετανικό δίκτυο αναφέρει πως ο χρόνος που πέρασε ήδη φυλακισμένος δεν θα προσμετρήσει στη νέα ποινή του. Έτσι θα πρέπει να μείνει στη φυλακή τουλάχιστον τρία χρόνια, δηλαδή τη μισή ποινή του, πριν να έχει δικαίωμα να ζητήσει αναστολή.

Έτσι αναμένεται άμεσα να μεταφερθεί στη φυλακή Khosi Mampuru στην Πραιτόρια.

-----------

Δεν θα ασκήσουν έφεση οι δικηγόροι του Πιστόριους

«Μια μακρά φυλάκιση δεν θα εξυπηρετήσει τη δικαιοσύνη» είπε η δικαστής.

Ο χρυσός παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους καταδικάστηκε σήμερα σε κάθειρξη έξι ετών για τον φόνο της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ, την οποία πυροβόλησε με τέσσερις σφαίρες τον Φεβρουάριο του 2013.

Η εισαγγελία και μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης της Νότιας Αφρικής ζητούσαν ο κατηγορούμενος να τιμωρηθεί τουλάχιστον με την ελάχιστη ποινή 15ετους κάθειρξης που προβλέπεται για την κατηγορία του φόνου, τονίζοντας ότι ο Πιστόριους ουδεμία μεταμέλεια έδειξε για τον φόνο.

Η δικαστής Τοκολίζε Μασίπα διαφώνησε, αποδεχόμενη τα επιχειρήματα της υπεράσπισης για μικρότερη τιμωρία. «Η κοινή γνώμη μπορεί να είναι θορυβώδης και επίμονη αλλά δεν μπορεί να παίξει κανέναν ρόλο στην απόφαση του δικαστηρίου», δήλωσε η Μασίπα. «Είμαι της άποψης ότι μια μακρά φυλάκιση δεν θα εξυπηρετήσει τη δικαιοσύνη». Δεν ήταν σαφές κατά πόσο η εισαγγελία θα εφεσιβάλει την απόφαση.

Φορώντας σκούρο κοστούμι, ο 29χρονος Νοτιοαφρικανός κοίταξε ευθεία όταν η δικαστής ανέγνωσε την ετυμηγορία της.

«Η ποινή που επιβάλλω στον κατηγορούμενο για τον φόνο της εκλιπούσας Ρίβα Στέενκαμπ είναι κάθειρξη έξι ετών» δήλωσε η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα του δικαστηρίου της Πρετόριας. Αμέσως μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, ο Πιστόριους μεταφέρθηκε στην κεντρική φυλακή της Πρετόριας.

Οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι δεν θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης. Ο Πιστόριους θα εκτίσει «μεταξύ του μισού και των δύο τρίτων της ποινής», πριν καταστεί δυνατόν να υποβάλει αίτηση για αποφυλάκιση», δήλωσε ο Αντριου Φόουσετ, ένας από τους δικηγόρους του.

«Σεβόμαστε την απόφαση της δικαστού και δεν θα ασκήσουμε έφεση. Ο Οσκαρ θα εκτίσει την ποινή του... Νομίζω ότι είναι δίκαιη, λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις», εξήγησε ο δικηγόρος μιλώντας στους δημοσιογράφους καθώς έβγαινε από το δικαστήριο.

Ο Πιστόριους κρίθηκε ένοχος για το φόνο της Στέενκαμπ από εφετείο τον περασμένο Δεκέμβριο. Αρχικά είχε καταδικαστεί σε πενταετή φυλάκιση για ανθρωποκτονία εξ αμελείας το 2014, βάσει της ετυμηγορίας της δικαστού Μασίπα, μιας απόφασης που γυναικείες οργανώσεις χαρακτήρισαν πολύ επιεική.

Στην απόφασή της σήμερα η Μασίπα ανέφερε ότι, αν και η οικογένεια της Στέενκαμπ υπέστη μεγάλη απώλεια, η ζωή και η καριέρα του Πιστόριους καταστράφηκαν επίσης. «Η ζωή του κατηγορούμενου δεν θα είναι επίσης ποτέ η ίδια. Είναι ένας εκπεσών ήρωας και ποτέ δεν θα βρει τη γαλήνη», είπε.

Ο αθλητής έχει ακρωτηριασμένα πόδια από το γόνατο και κάτω από τότε που ήταν μωρό και οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι η αναπηρία αυτή και το ψυχικό στρες θα πρέπει να θεωρηθούν ελαφρυντικά στοιχεία για να μειωθεί η ποινή του.

Ο Πιστόριους αποφυλακίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο, ύστερα από σχεδόν έναν χρόνο πίσω από τα κάγκελα για να εκτίσει το υπόλοιπο της πενταετούς ποινής του σε κατ 'οίκον περιορισμό, συγκεκριμένα στο σπίτι του θείου του σε πλούσιο προάστιο της πρωτεύουσας.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπαν ότι ο Πιστόριους, ένας πλούσιος λευκός και διεθνής διασημότητα, είχε ειδική μεταχείριση σε σχέση με άλλους που δεν διέθεταν τα πλούτη του.

Μέλη του Συνδέσμου Γυναικών του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κονγκρέσου (ANCWL) που παρακολούθησαν τη δίκη σε ένδειξη υποστήριξης προς τη δολοφονημένη Στέενκαμπ, είπαν ότι η ποινή που επιβλήθηκε από τη δικαστή Μασίπα δεν είναι επαρκής.

«Πρώτα πέντε έτη, έξι χρόνια τώρα; Είναι ντροπή για το δικαστικό σύστημα», δήλωσε η Ζακλίν Μόφοκενγκ, εκπρόσωπος του ANCWL. «Είναι προσβολή για τις γυναίκες σε αυτή τη χώρα».

Έξω από το δικαστήριο, μερικοί συγκεντρωμένοι κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα υποστήριξης προς τον αθλητή. Ένα πλακάτ έγραφε: «Δώστε πίσω στο Οσκαρ την ελευθερία του».

Ο Μπάρι Στέενκαμπ, ο πατέρας της Ρίβα, ο οποίος κατά τη διάρκεια της δίκης είπε ότι ο Πιστόριους πρέπει να πληρώσει για το έγκλημά του, αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο να ασκηθεί έφεση. «Θα το αφήσουμε αυτό στο κράτος», είπε στους δημοσιογράφους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.