Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Μητρόπουλος: Έρχονται προσωρινές συντάξεις πείνας από 192 ευρώ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, του Αλέξη Μητρόπουλου, με ανακοίνωσή της, προειδοποιεί για προσωρινές συντάξεις... πείνας από 192 ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ, «με τον πρόσφατο νόμο 4387/2016 (ΦΕΚ Α 85/12-5-2016) με τίτλο «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας-Μεταρρύθμιση Ασφαλιστικού-Συνταξιοδοτικού Συστήματος-Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιχνιδιών και άλλες διατάξεις» -και ειδικότερα με το άρθρο 29 αυτού- επέρχονται τροποποιήσεις επί τα χείρω στο ισχύον νομικό καθεστώς όσον αφορά την προσωρινή σύνταξη, αφού το ύψος της προσωρινής σύνταξης διαφοροποιείται σε σχέση με το νομοθετικό πλαίσιο που είχε θεσπιστεί με τις διατάξεις του άρθρου 38 του ν.3996/2011».

«Ως εκ τούτου, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 94 παρ. 1 και 2 του ν.4387/2016, το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την καταβολή της προσωρινής σύνταξης (που αφορά αιτήσεις συνταξιοδότησης που κρίνονται με τον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης) αποτελείται πλέον από το 50% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών, επί των οποίων υπήρχε υποχρέωση καταβολής εισφορών για κύρια σύνταξη κατά τους δώδεκα (12) μήνες ασφάλισης που προηγούνται του μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Έτσι προκύπτει μείωση του ποσού της προσωρινής σύνταξης κατά 30%!

Ο ν.3996/2011 (άρθρο 38) προέβλεπε ότι το ύψος του ποσού της προσωρινής σύνταξης αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 80% της σύνταξης που προκύπτει από το χρόνο ασφάλισης και τις εισφορές ή τις αποδοχές που λαμβάνονται υπόψη κατά περίπτωση για τον υπολογισμό της σύνταξης. Αναφορικά δε για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ισούταν με τις μεικτές αποδοχές που έλαβε ο ασφαλισμένος το μήνα Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης ή, σε περίπτωση προγενέστερης διακοπής της ασφάλισής του, τον τελευταίο μήνα απασχόλησής του, όπως οι αποδοχές αυτές προκύπτουν από τα προσκομιζόμενα ασφαλιστικά βιβλιάρια.

Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, το ποσό της προσωρινής σύνταξης διαμορφώνεται κατ’αντιστοιχία με τα ποσοστά της παρ. 2 του άρθρου 27 του νόμου. Συνεπώς, σε συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 79,99% (δεδομένου ότι πρόκειται να λάβουν το 75% της εθνικής σύνταξης), αντίστοιχα θα χορηγείται το 75% της προσωρινής σύνταξης που προκύπτει σύμφωνα με τα ανωτέρω. Σε συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως και 69,99% (δεδομένου ότι πρόκειται να λάβουν το 50% της εθνικής σύνταξης), αντίστοιχα θα χορηγείται το 50% της προσωρινής σύνταξης που προκύπτει σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου, η προσωρινή σύνταξη που διαμορφώνεται σύμφωνα με τα ανωτέρω χορηγείται σε ποσοστό 50% και το ποσό επιμερίζεται μεταξύ των δικαιοδόχων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα ποσοστά επιμερισμού της σύνταξης.

Με την παρ. 2 θεσπίζεται ρητά ότι η προσωρινή σύνταξη που θα καταβληθεί σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ποσού της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης, ούτε και να υπερβαίνει το διπλάσιο αυτής, όπως διαμορφώνεται κάθε φορά.

Συγκεκριμένα, όπως ορίζεται στην παρ. 6 του άρθρου 7 του ν. 4387/2016, η εθνική σύνταξη διαμορφώνεται στο ποσό των 384 € για 20 έτη ασφάλισης και ως εκ τούτου η καταβαλλόμενη προσωρινή σύνταξη θα κυμαίνεται από 384 έως 768 €!.

Σημειωτέον ότι με το προηγούμενο καθεστώς η προσωρινή σύνταξη σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσε ακόμα και τα 1.200 ευρώ!

Τα δεινά όμως για τους συνταξιούχους δεν σταματούν εδώ!

Το ως άνω ανώτατο και κατώτατο όριο προσωρινής σύνταξης αφορά περιπτώσεις λήψης ΜΟΝΟ πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος ή αναπηρίας.

Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δικαιούται μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, το ανώτατο και κατώτατο όριο μειώνεται ανάλογα, βάσει των προβλεπόμενων κατά περίπτωση ποσοστών μείωσης. Συνεπώς, σε περίπτωση μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος τα ποσά των €384 και €768 μειώνονται κατά 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης».

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της ΕΝΥΠΕΚΚ υπάρχουν παραδείγματα για τις προσωρινές συντάξεις:

«ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1

Σε περίπτωση μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος στα 62 με συντάξιμες αποδοχές 800€ και 20 έτη ασφάλισης, το ποσό της σύνταξης θα ανέρχεται σε 511-30% = 357,70 € και συνεπώς η προσωρινή θα κυμαίνεται όχι πάνω από 268,80 €!

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2

Σε περίπτωση μειωμένης σύνταξης λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 70%, το κατώτατο και ανώτατο όριο προσωρινής σύνταξης διαμορφώνεται σε €288 και €576 αντίστοιχα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 3

Σε περίπτωση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου, όπου η προσωρινή σύνταξη καθορίζεται στο ποσοστό 50% της προκύπτουσας προσωρινής σύνταξης, το κατώτατο και ανώτατο όριο της προσωρινής σύνταξης διαμορφώνεται σε €192 και €384 αντίστοιχα.
Και όλα αυτά τη στιγμή που ο μέσος χρόνος απονομής σύνταξης στο ΙΚΑ αγγίζει και ξεπερνά σε αρκετές περιπτώσεις (διαδοχική ασφάλιση) τα 2 χρόνια!».

Τέλος, η ΕΝΥΠΕΚΚ «καλεί σήμερα την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την συγκεκριμένη διάταξη του νόμου και να επανέλθει στο προγενέστερο καθεστώς του ν. 3996/2011, αναγνωρίζοντας ότι είναι αδύνατον οι συνταξιούχοι να διαβιώσουν για 2 και πλέον έτη με συντάξεις-«φιλοδωρήματα» των 192 ευρώ!

Επισημαίνει δε ότι τίθεται πλέον ανθρωπιστικό ζήτημα για τους απόμαχους της εργασίας και ζητά την άμεση παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ανθρωπιστικής καταστροφής, κυρίως για τους χαμηλοσυνταξιούχους».

----------

Προσωρινές συντάξεις από… 144 ευρώ


Σοκ φέρνουν οι νέες προσωρινές συντάξεις με ποσά που θα ξεκινούν από… 144 ευρώ το μήνα και θα φτάνουν ως τα 768 ευρώ για όσους αποχωρούν από 13/5/2016 και μετά που ισχύει το νέο ασφαλιστικό.

Τα ποσά αυτά μπορεί να προσλάβουν και μονιμότερο χαρακτήρα πέραν του διμήνου που ορίζει ο νόμος αν λάβει κανείς υπόψη το στοκ των περίπου 150.000 παλιών αιτήσεων που υπάρχουν στα Ταμεία και εκκρεμούν για έκδοση οριστικής σύνταξης ακόμη και από το 2012.

Οι νέοι συνταξιούχοι θα πάρουν την προσωρινή, αλλά είναι άγνωστο το πότε θα φτάσει η ώρα για να πάρουν και την οριστική σύνταξη.

Το σοκ των προσωρινών αποκαλύπτεται από τα όσα αναφέρει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, με την οποία για όσους υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης από 13/5/2016 και μετά ισχύουν και προβλέπονται τα εξής:

1. Στις συντάξεις λόγω γήρατος το κατώτατο όριο προσωρινής για όσους αποχωρούν με πλήρη σύνταξη είναι 384 ευρώ (όσο και η εθνική σύνταξη) και το ανώτατο ποσό δεν θα υπερβαίνει σε καμία περίπτωση τα 768 ευρώ, δηλαδή θα φτάνει μέχρι το διπλάσιο της εθνικής σύνταξης.

2. Στη μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, το ανώτατο και κατώτατο όριο μειώνεται κατά 0,5% για κάθε μήνα ή 6% για κάθε έτος που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης. Για παράδειγμα, εάν υπολείπονται 60 μήνες (5 χρόνια), η μείωση ανέρχεται σε 30% και τα ποσά διαμορφώνονται σε 268,80 ευρώ και 537,60 ευρώ αντίστοιχα.

Στις προσωρινές αναπηρικές συντάξεις με ποσοστό από 67% έως 79,99% χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης ήτοι 288 ευρώ κατώτατο έως 576 ευρώ ανώτατο ποσό.

Με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 69,99%, θα χορηγείται το 50% της αρχικής προσωρινής σύνταξης δηλαδή από 144 ευρώ κατώτατο ποσό ως 288 ευρώ ανώτατο, εφ' όρου ζωής.

Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου, η προσωρινή σύνταξη είναι ίση με το 50% της εθνικής σύνταξης. Κατώτατο ποσό τα 192 ευρώ και ανώτατο τα 384 ευρώ. Το ποσό επιμερίζεται μεταξύ των δικαιοδόχων μελών.

Η προσωρινή θα συμψηφίζεται με οφειλές έως 20.000 ευρώ σε όλα τα Ταμεία και με τις δόσεις για την εξαγορά πλασματικού χρήματος ασφάλισης. Ο υπολογισμός των προσωρινών συντάξεων θα γίνεται με βάση το εισόδημα του τελευταίου δωδεκάμηνου εντός του οποίου καταβλήθηκαν οι εισφορές και προηγείται του μήνα υποβολής της αίτησης.

Το ποσό της σύνταξης θα είναι ίσο με το 50% του μέσου όρου των αποδοχών του τελευταίου δωδεκαμήνου.

Αν δεν έχουν πληρωθεί οι εισφορές όλο το δωδεκάμηνο, τότε αναζητούνται οι προηγούμενοι μήνες μέχρι την συμπλήρωση του 12μηνου.

Για παράδειγμα:

- Ασφαλισμένος που υποβάλει αίτηση τον Ιούνιο του 2016 θα πάρει προσωρινή με βάση το μέσο όρο του μισθού που είχε στο δωδεκάμηνο Μαΐου 2015 - Μαΐου 2016.
Αν δεν είχε ασφαλιστεί καθόλου το 2015, τότε το δωδεκάμηνο θα συμπληρωθεί με τους 5 μήνες του 2016 και άλλους 7 μήνες του 2014. Αν οι μέσες αποδοχές του ήταν 1.200 ευρώ, θα λάβει ως προσωρινή 600 ευρώ.
Αν ήταν 1.800 ευρώ δεν θα πάρει 900 ευρώ αλλά το πλαφόν της προσωρινής που είναι 786 ευρώ μέχρι να βγει η κανονική.


Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.