Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Καθίζηση των βάσεων στις Πανελλαδικές - Ένας στους τέσσερις με κάτω από 7.000 μόρια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Καθοδική διαγράφεται η πορεία των βάσεων στην πλειονότητα των τμημάτων του μηχανογραφικού, όπως Πολυτεχνικές, Φυσικομαθηματικές, Οικονομικές και Πληροφορικής, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρξουν τμήματα που θα πιάσουν... πάτο και θα βρεθούν σε ιστορικά χαμηλά, όπως για παράδειγμα τα Παιδαγωγικά, όπου θα παρατηρηθεί το φαινόμενο σε ορισμένα από αυτά να εισαχθούν φοιτητές με λιγότερα από 9.000 με 10.000 μόρια.

Εξαίρεση στην κατρακύλα των βάσεων θα αποτελέσουν όλες ανεξαιρέτως οι σχολές που εντάσσονται στο 30 επιστημονικό πεδίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κατώφλι για τις Ιατρικές σχολές, που δεσπόζουν στο 3ο πεδίο, θα είναι τα 18.700 από 18.174 μόρια πέρυσι, ενώ η σχολή της Αθήνας θα υπερβεί μετά βεβαιότητας το φράγμα των 19.000 μορίων.

Αυτή η "τρελή πορεία" που θα έχουν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ επιβεβαιώνεται από τα τελικά στατιστικά στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Για πρώτη φορά στα χρονικά οι υπηρεσίες του υπουργείου έδωσαν και την κλίμακα των μορίων ανά επιστημονικό πεδίο και το πλήθος των υποψηφίων σε κάθε βαθμολογική κλίμακα, κάτι που βοηθά να εξαχθούν περισσότερο ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία των βάσεων φέτος.

Η εικόνα πάντως των μορίων μάλλον είναι εξαιρετικά απογοητευτική, δεδομένου ότι σχεδόν σε όλα τα πεδία δεν υπάρχουν καθόλου αριστούχοι ή ελάχιστοι. Αντιθέτως τα ποσοστά αυτών που κατέκτησαν από 0 έως 7.000 μόρια είναι εξαιρετικά υψηλά, γεγονός που αποδεικνύει φυσικά και το μορφωτικό επίπεδο του κύριου όγκου των αποφοίτων Λυκείων, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί "απελπιστικά χαμηλό".

Επίσης τα αποτελέσματα δείχνουν μεγάλες ακρότητες στα μόρια εισαγωγής, αφού θα έχουμε παιδιά που θα εισαχθούν στα πανεπιστήμια με 9.000 μόρια (σε ορισμένα Παιδαγωγικά τμήματα) και άλλα που θα εισαχθούν με 19.000 μόρια (στις κεντρικές Ιατρικές Σχολές).

---------

Πάνω από το 1/4 των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων δεν κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 7.000 μόρια, ενώ οι υποψήφιοι που αρίστευσαν και συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια είναι ελάχιστοι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, λίγες ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας για την οριστική κατάθεση του μηχανογραφικού.

Ειδικότερα, 758 είναι συνολικά οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια, με την πλειονότητα αυτών (462) να είναι στο επιστημονικό πεδίο των επιστημών Υγείας και Ζωής της ομάδας προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών. Πρακτικά, αυτό μπορεί να «μεταφραστεί» σε άνοδο των βάσεων στις ιατρικές σχολές, κάτι που θα «συμπαρασύρει» και τις σχολές Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής και Βιολογίας.

Στον αντίποδα, σε απόλυτους αριθμούς, 19.863 είναι οι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 7.000 μόρια.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, μικρές μεταβολές θα σημειωθούν στις βάσεις των πολυτεχνικών σχολών. Επίσης, μικρές διακυμάνσεις σε σχέση με πέρυσι φαίνεται ότι θα έχουν οι βάσεις των σχολών των Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Υπενθυμίζεται, ότι την Παρασκευή, 8 Ιουλίου, λήγει η προθεσμία οριστικοποίησης των μηχανογραφικών των υποψηφίων, κάτι που θα δώσει επιπλέον δεδομένα για την πορεία των βάσεων, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου.

(Πατήστε επάνω στον πίνακα για μεγαλύτερη ανάλυση):



---------

Μέτριες επιδόσεις στα ειδικά μαθήματα - Τι δείχνουν τα στατιστικά


Τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών στα ειδικά μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων, έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, λίγοι είναι οι υποψήφιοι που αρίστευσαν στα ειδικά μαθήματα, με την βαθμολογία να κυμαίνεται σε μεσαία επίπεδα, κυρίως μεταξύ του 12 και 18.

Αξιοσημείωτη είναι η επίδοση των υποψηφίων στο μάθημα των Γερμανικών, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των υποψηφίων που εξετάστηκαν στο μάθημα βαθμολογήθηκαν από 15 έως 20, κάτι που προϊδεάζει για μεγάλη άνοδο στις βάσεις των σχολών της Γερμανικής Φιλολογίας.

Αναλυτικά, τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.