Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε στο επόμενο χρονικό διάστημα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το Αρχαίο Πένταθλο αναβιώνει στη Λήμνο

Στις 7 Ιουλίου ανοίγει η αυλαία της μεγάλης γιορτής του αθλητισμού και του πολιτισμού.

Το Αρχαίο Πένταθλο αναβιώνει φέτος για 2η χρονιά στη Λήμνο, μέσα από τη διοργάνωση «Αρχαίο Πένταθλο Λήμνος 2016» μία διεθνή αθλητική-πολιτιστική συνάντηση, η οποία βρίσκεται προ των πυλών. Η τελετή έναρξης του Αρχαίου Πεντάθλου Λήμνου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 7 Ιουλίου.

Οι προετοιμασίες κορυφώνονται, ενόψει ενός ξεχωριστού τριημέρου που θα περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων με σημείο αναφοράς τους αγώνες του αρχαίου πεντάθλου, το οποίο έχει τις ρίζες του στο πέρασμα των Αργοναυτών από τη Λήμνο. Οι εκδηλώσεις αυτές θα δώσουν την ευκαιρία σε μαθητές-αθλητές από διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Ευρώπης να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας και να απολαύσουν τις ομορφιές του τόπου μας.


Ο Δήμος Λήμνου, σε συνεργασία με την Αθλητική Ένωση Λήμνου, τον Αθλητικό όμιλο «Ηφαιστία» και με την υποστήριξη του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. πήρε τη σκυτάλη από το Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου, την Επίτιμη Προξενική Αντιπροσωπεία της Ιταλίας στη Λήμνο και τον προπονητή της ΑΕΛ, κ. Νικόλαο Καρύδη, που ανέλαβαν πέρυσι την πρωτοβουλία της αναβίωσης του Αρχαίου Πεντάθλου, και αποφάσισε να το ενισχύσει με στόχο τη θεσμοθέτησή του.


Αποσκοπώντας στην προσέλκυση συμμετεχόντων από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου, προσεκλήθησαν δήμοι εντός και εκτός Ελλάδας, με τους οποίους η Λήμνος διατηρεί ιδιαίτερους δεσμούς. Μεταξύ αυτών οι Δήμοι της Αγιάς και της Λέσβου, καθώς επίσης και Δήμοι από την Ιταλία, τη Σερβία και τη Ρωσία. Οι ομάδες αναμένεται να καταφθάσουν στο νησί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.


Την Πέμπτη 7 Ιουλίου, ημέρα της τελετής έναρξης, οι δρόμοι και το παλιό λιμάνι της Μύρινας θα πλημμυρίσουν από αθλητές, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού και του πολιτισμού. Κατά την ημέρα της τελετής έναρξης, οι ομάδες θα πραγματοποιήσουν παρέλαση η οποία θα ξεκινήσει από την Προϊστορική Μύρινα και μέσω της αγοράς θα καταλήξουν στο Δημαρχείο, όπου θα δοθεί το «εναρκτήριο λάκτισμα» της διοργάνωσης και θα πραγματοποιηθεί γιορτή.


Οι επόμενες δύο ημέρες, Παρασκευή, 8 και Σάββατο, 9 Ιουλίου, θα είναι οι ημέρες των αγωνισμάτων, ξεκινώντας με το δίσκο και το ακόντιο στην Ηφαιστία την Παρασκευή. Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί γιορτή στο λιμάνι του Μούδρου.


Το πρωί του Σαββάτου, 9 Ιουλίου οι συμμετέχοντες θα αγωνιστούν στο άθλημα της πάλης στην άμμο, στα Ρηχά Νερά, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο Δημοτικό Στάδιο της Μύρινας, θα διεξαχθούν τα αγωνίσματα του δρόμου και του άλματος σε μήκος. Θα ακολουθήσουν οι απονομές και η τελετή λήξης.







Πρόγραμμα Διοργάνωσης

Τελετή έναρξης: Πέμπτη, 7 Ιουλίου - Μύρινα



20:00 Προϊστορική Μύρινα


20:15 Παρέλαση στην αγορά


21:00 Δημαρχείο-αγορά


1η αγωνιστική μέρα: Παρασκευή, 8 Ιουλίου


Ηφαιστία


18:00 Αγωνίσματα: δίσκος-ακόντιο


21:00 Γιορτή στον Μουδρο


2η αγωνιστική μέρα: Σάββατο, 9 Ιουλίου


Μύρινα - Ρηχά Νερά - beach volley


10:00 Αγώνισμα: πάλη


Δημοτικό Στάδιο Μύρινας


19:00 αγωνίσματα: δρόμος-άλμα


21:00 τελετή λήξης




Λίγα λόγια για το Αρχαίο Πένταθλο


Το Αρχαίο Πένταθλο ήταν ένα από τα πιο σπουδαία ολυμπιακά αγωνίσματα, θεωρήθηκε ως ένα αριστούργημα του αρχαίου ελληνικού αθλητισμού, μια αληθινή απόδειξη του ολοκληρωμένου αθλητή και του καλού πολεμιστή. Τα πέντε αγωνίσματα ήταν: άλμα, δίσκος, δρόμος, ακόντιο και πάλη. Ο πενταθλητής συνδύαζε αρμονικά δύναμη, ευκινησία, δεξιοτεχνία με μιαν απόλυτη σωματική ομορφιά ήταν ο «κάλλιστος Ελλήνων», όπως τον αποκαλεί ο Αριστοτέλης.


Πριν τη θέσπιση των επίσημων Ολυμπιακών Αγώνων το 774 π.Χ., στην αρχαία Ολυμπία, κατά τις παραδόσεις, μόνο θεοί και μυθικοί ήρωες αγωνίζονταν και ο ήρωας Ηρακλής, ο γιος του Δία, αγωνίστηκε στην Ολυμπία και ίδρυσε τους ολυμπιακούς αγώνες. Το πένταθλο μπήκε στην 18η Ολυμπιάδα (708 π.Χ.). Εκείνη την εποχή, οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν την άσκηση ως τη βασική απασχόληση των πολιτών. Είχαν την υψηλή αντίληψη του μέτρου για όλες τις ανθρώπινες εκδηλώσεις. Έτσι, το άλμα και ο δρόμος γύμναζε τα κάτω άκρα, ο δίσκος και το ακόντιο τα άνω άκρα και η πάλη έφερνε μια ισορροπία, ήταν αγώνας σώμα με σώμα όπως και στη μάχη.






--------------

Ο «Έρωτας και το Ψέμα» από την Ψυχοκοινωνική Θεατρική Ομάδα Ατόμων με Νοητική Αναπηρία

Η Ομάδα θα παρουσιάσει ένα παραμύθι μεσαιωνικής εποχής.

Πέραν από τις επιτυχημένες αθλητικές του δραστηριότητες ο «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ ΑμεΑ» του Ν.Α.Ο.ΕΛ. έχει εμπλουτιστεί τον τελευταίο χρόνο με την Ψυχοκοινωνική Θεατρική Ομάδα Ατόμων με Νοητική Αναπηρία.

Ο «Έρωτας και το Ψέμα» από την Ψυχοκοινωνική Θεατρική Ομάδα Ατόμων με Νοητική Αναπηρία


Με δημιουργό και συντονίστρια της ομάδας την κα Μπαντή Μαρία – MSc Εκπαιδευτική Ψυχολογία–, μέλη του Ομίλου με Νοητικές Αναπηρίες (D.S., Ν.Υ., ΔΕΠ-Υ, κ.ά.) εντάχθηκαν στο θεατρικό θίασο με σκοπό την ψυχοκοινωνική τους αποκατάσταση.


Η Ομάδα λειτουργεί με βάση την εκμάθηση της ομαδικότητας, εκπαιδεύει τα μέλη ως προς την κοινωνικοποίησή τους, εμβαθύνει σε συμπεριφοριστικά ζητήματα και εστιάζει στα μείζονα ψυχολογικά θέματα των μελών.


Στην ουσία πρόκειται για μια ομάδα που μέσα από την τέχνη του θεάτρου ασκεί συμπεριφοριστική και ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, με απώτερο στόχο την ελαχιστοποίηση ψυχοπαθολογικών προβλημάτων, απόρροιας της απομόνωσης των ατόμων με νοητική αναπηρία.


Επιπλέον, με τις θεατρικές δραστηριότητες, η μάθηση συντελείται μέσα σε από παιχνίδια ρόλων, αυτοσχεδιασμού και ατομικής πρωτοβουλίας και ευθύνης σε όλους τους τομείς της θεατρικής παράστασης (σεναρίου, σκηνογραφικού, μουσικής κ.ά.).


Η Ομάδα θα παρουσιάσει ένα παραμύθι μεσαιωνικής εποχής, βασισμένο στον έρωτα ενός χωρικού με μία πριγκίπισσα την Κυριακή 10 Ιουλίου, στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» – Δημαρχείο Αργυρούπολης.


--------------


Οι Έλληνες πρόσφυγες του 1922 στην πόλη Ναντ της Γαλλίας

Έκθεση με τίτλο «Εικόνες, Θησαυροί των Προσφύγων».

Σε μια εποχή που το προσφυγικό ζήτημα είναι τόσο δραματικά επίκαιρο, μια έκθεση που πραγματεύεται το θέμα των Ελλήνων προσφύγων της Μικράς Ασίας το 1922, αποκτά ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα.

Πρόκειται για την έκθεση «Icônes, Trésors de Réfugies / Εικόνες, Θησαυροί των Προσφύγων», που εγκαινιάστηκε την 1η Ιουλίου στην πόλη Ναντ της Γαλλίας και η οποία διοργανώθηκε από το Château de Ducs de Bretagne-Musée d' Histoire de Nantes σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Η έκθεση πραγματεύεται το θέμα των Ελλήνων προσφύγων της Μικράς Ασίας το 1922, την ανταλλαγή των πληθυσμών που προέβλεπε η συνθήκη της Λοζάνης, τη μετεγκατάστασή τους σε νέους τόπους, στην Ελλάδα αλλά και τη Γαλλία. Η ιστορία ανασυντίθεται μέσα από αρχειακό υλικό και εκκλησιαστικά κειμήλια που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες όταν εγκατέλειπαν τις πατρίδες τους, τονίζοντας τη σημασία που είχαν, αφενός στη θρησκευτική και κοινωνική ζωή τους και αφετέρου στο ρόλο των κειμηλίων ως «συνδετικού κρίκου» μεταξύ των παλαιών και των νέων πατρίδων.

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχει στην έκθεση με 48 έργα της συλλογής «Κειμηλίων Προσφύγων» και συγκεκριμένα με 37 εικόνες, 10 έργα μικροτεχνίας και ένα αντίγραφο της ψηφιδωτής εικόνας της Παναγίας Επίσκεψης. Επίσης, περιλαμβάνονται εικόνες που συντηρήθηκαν στη Γαλλία και οι οποίες παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά.

Στις 24 Ιουλίου 1923 υπογράφηκε η συνθήκη της Λοζάννης (η τελευταία συνθήκη ειρήνης του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όπως έχει θεωρηθεί), τερματίζοντας τον πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που ξεκίνησε το 1919. Η συνθήκη επέβαλε την ανταλλαγή αστικών πληθυσμών και καθόρισε τους όρους της αναγκαστικής μετανάστευσης και στις δυο πλευρές του Αιγαίου.

Περίπου 1,3 εκατομμύρια Έλληνες και 400.000 μουσουλμάνοι αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους.

Μερικοί Έλληνες, άνδρες και γυναίκες, πήραν μαζί τους θρησκευτικές εικόνες, κάποιες από ελληνικές εκκλησίες. Λόγω της μετανάστευσης, που επεκτάθηκε πολύ πιο πέρα από τα ελληνικά σύνορα, υπάρχουν σήμερα στη Γαλλία εικόνες που μαρτυρούν αυτή την ιστορική μετακίνηση. Κάθε μια αφηγείται και μια ιστορία. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 13 Νοεμβρίου 2016.

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο του γαλλικού μουσείου chateaunantes.fr/fr/evenement/icones.

Αργυρή επένδυση εικόνας με παράσταση του Αγίου Γεωργίου δρακοντοκτόνου. Από εργαστήριο της Σμύρνης. 1878

Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.