Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Νόμο για το facebook ζητούν στις Βρυξέλλες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι χώρες της ΕΕ διαπραγματεύονται μια νέα νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων που θα υποχρεώνει εταιρείες όπως οι Google και Facebook να ζητούν τη συγκατάθεση των χρηστών τους για να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν και θα επιβάλει αυστηρά πρόστιμα εάν δεν τηρήσουν τους κανονισμούς. Προς το παρόν όμως δεν υπάρχει συμφωνία και επιπλέον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απειλεί να μπλοκάρει την πρόταση εάν δεν δοθεί μια απάντηση στις ανησυχίες που εκφράζονται για την προστασία των δεδομένων.

Γι αυτό το λόγο κατηγόρησε για "υποκρισία" η Επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες κατακρίνουν τα προγράμματα παρακολουθήσεων των ΗΠΑ ενώ οι ίδιες δεν προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών τους.

Η Ρέντινγκ, η οποία έχει επικρίνει τη συλλογή δεδομένων από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, μια υπόθεση που αποκάλυψε πέρσι ο πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, είπε ότι θέλει περισσότερες εγγυήσεις από την Ουάσινγκτον, αλλά κάλεσε και τις ευρωπαϊκές χώρες να βελτιώσουν τη συμπεριφορά τους.

Η Ρέντινγκ επέκρινε επίσης για άλλη μια φορά τη Βρετανία η οποία, σύμφωνα με τα όσα διέρρευσε ο Σνόουντεν, συμμετείχε στο πρόγραμμα με το κωδικό όνομα Tempora και μοιραζόταν τις πληροφορίες που συγκέντρωνε με τις ΗΠΑ. Η Επίτροπος σημείωσε ότι όταν ρώτησε τις βρετανικές αρχές για το θέμα αυτό της απάντησαν: "Κάτω τα χέρια, είναι θέμα εθνικής ασφάλειας". Μολονότι παραδέχτηκε ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν καμία δικαιοδοσία σε θέματα εθνικής ασφάλειας των χωρών-μελών της ΕΕ, η Ρέντινγκ τόνισε ότι θα κινηθεί νομικά εάν διαφανεί ότι η Βρετανία παραβιάζει αδικαιολόγητα το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα. "Εάν βρω ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μία και μοναδική απόδειξη ότι το πρόγραμμα Tempora δεν χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τους σκοπούς της εθνικής ασφάλειας, θα ξεκινήσω τη διαδικασία περί παράβασης υποχρέωσης", προειδοποίησε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις της Επιτρόπου.

"Υπάρχει πολλή υποκρισία στη συζήτηση", είπε η Ρέντινγκ καλώντας τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξουν τις προτάσεις της και να καταστήσουν πιο αυστηρούς τους κανονισμούς περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται.

"Εάν η ΕΕ θέλει να είναι αξιόπιστη, εάν θέλει να ενεργήσει ως παράδειγμα για τις άλλες ηπείρους, θα πρέπει να βάλει σε τάξη τα του οίκου της", τόνισε.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.