Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014

Εκπνέουν οι προφυλακίσεις λόγω… φόρτου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την ανησυχία του Εφετείου, ότι την επόμενη δικαστική χρονιά «θα αρχίσουν να φεύγουν τα 18μηνα των προφυλακίσεων», εξέφρασε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου, στη Βουλή.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης φορέων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τη «δίκαιη ικανοποίηση λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης, στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια και στο Ελεγκτικό Συνέδριο», η κ. Θάνου απευθυνόμενη στον υπουργό Δικαιοσύνης και τους βουλευτές, τόνισε ότι είναι τόσος ο φόρτος των υποθέσεων που την επόμενη δικαστική χρονιά «θα αρχίσουν να φεύγουν τα 18μηνα των προφυλακίσεων», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ενώ το 2008 τα ανακριτικά γραφεία του Πρωτοδικείου Αθηνών είχαν να διαχειριστούν 4.000 υποθέσεις, το 2012 είχαν 8.500 υποθέσεις.

Μεγάλος είναι ο φόρτος και στα ποινικά ακροατήρια, πρόσθεσε, καθώς είναι ανθρωπίνως αδύνατο το δικαστήριο να διεκπεραιώσει όλες τις υποθέσεις. Οι μισές υποθέσεις αναβάλλονται, με συνέπεια να επιβαρύνονται συνεχώς τα πινάκια.

Στο Πρωτοδικείο Αθηνών προσδιορίζονται οι υποθέσεις των ασφαλιστικών μέτρων, που είναι διαδικασία κατεπείγουσας φύσεως, μετά από έξι μήνες.

Στις αστικές υποθέσεις ορίζεται δικάσιμος μετά από τρία έως τέσσερα χρόνια, ενώ τραγική χαρακτηρίζεται η κατάσταση στις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που προσδιορίζεται δικάσιμος από το 2020 έως το 2022 στα περισσότερα ειρηνοδικεία.

«Ασφαλώς με τέτοια κατάσταση φθάνουμε στα όρια της αρνησιδικίας» ανέφερε ακόμα η κ. Θάνου.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.