Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΕΣΑμεΑ: Αδιαπραγμάτευτη θέση μας το δημόσιο & δωρεάν Σύστημα Υγείας!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28.01.2013

Πρωταρχική και αδιαπραγμάτευτη θέση του αναπηρικού κινήματος αποτελεί η διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας και η καθολική πρόσβαση των πολιτών της χώρας σε αυτό, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαίτερων αναγκών που έχουν τα άτομα με χρόνιες παθήσεις και τα άτομα με αναπηρία.

Το νομοσχέδιο «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας» που κατατέθηκε προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή με αλλαγές σε σχέση με το αρχικό νομοσχέδιο που δόθηκε σε διαβούλευση, αφήνει ερωτηματικά ως προς το ζήτημα της διασφάλισης του δημοσίου και δωρεάν χαρακτήρα του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας για τους πολίτες της χώρας, μεταξύ των οποίων και ανασφάλιστοι πολίτες με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, για τους οποίους δεν υπάρχει ουδεμία αναφορά!

Η ΕΣΑμεΑ ζητά τη συμπερίληψη συγκεκριμένων προτάσεων στο νομοσχέδιο, όπως διατάξεις που θα ορίζουν τη σύσταση: Διεύθυνσης Χρονίων Παθήσεων στελεχωμένης με εξειδικευμένο προσωπικό και με αποκλειστικό αντικείμενο την αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας που απασχολούν τα άτομα με χρόνιες παθήσεις ( π.χ. μονάδες μεταμόσχευσης, κέντρα αιμορροφιλίας, μονάδες μεσογειακής αναιμίας, μονάδες τεχνητού νεφρού, διαβητολογικά κέντρα κ.λπ.), Διεύθυνσης Τομέα Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία, για την επαγγελματική αποκατάσταση τυφλών επαγγελματιών υγείας, για τη σύναψη συμβάσεων ΕΟΠΥΥ με την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας για την αγορά υπηρεσιών διερμηνείας νοηματικής γλώσσας, με σκοπό την κάλυψη των επικοινωνιακών αναγκών των κωφών βαρήκοων σε όλες τις δομές του συστήματος υγείας κλπ.

Παρατηρήσεις της ΕΣΑμεΑ επί του σχεδίου νόμου:

Ως προς το μεταβατικό στάδιο, όπως προβλέπεται στο παρόν νομοσχέδιο, δεν είναι δυνατόν να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών με χρόνιες παθήσεις ειδικά σε απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές της χώρας. Στις δομές του ΕΟΠΥΥ που λειτουργούσε και ως πάροχος υπηρεσιών υγείας, υπήρχαν ιατρικές ειδικότητες για την παρακολούθηση χρονίως πασχόντων (π.χ. ενδοκρινολόγοι, ουρολόγοι, ωτορυνολαρυγγολόγοι κ.λπ), οι οποίες απουσιάζουν από το στελεχιακό δυναμικό των υφιστάμενων Κέντρων Υγείας. Κατά το μεταβατικό στάδιο, και όχι μόνο, θα έπρεπε να είχαν ληφθεί υπόψη οι ανάγκες των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και να εκτιμηθούν οι σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές στα υφιστάμενα Κέντρα Υγείας και εν γένει τις πρωτοβάθμιες δομές. Οι ελλείψεις αναγκάζουν και θα συνεχίσουν να αναγκάζουν χρόνια πάσχοντες να μετακινούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα στα μεγάλα αστικά κέντρα ακόμα και για απλές ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις. Επίσης, στο παρόν νομοσχέδιο αγνοούνται επιδεικτικά οι αυξημένες ανάγκες ατόμων με χρόνιες παθήσεις, αφού δεν προβλέπεται η οριζόντια μετακίνησή τους μεταξύ των δομών του πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου συστήματος υγείας και δεν διευκρινίζεται η αναγκαιότητα σύνδεσης του οικογενειακού ιατρού με άλλες ιατρικές ειδικότητες σχετικές με την κάθε χρόνια πάθηση.

Επίσης, δεν προβλέπεται η σύσταση κινητών μονάδων για τα άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες και εν γένει για τα άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν από το σπίτι τους προς τις σταθερές δομές του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Γενικώς και αορίστως στο άρθρο 1 συγκαταλέγονται στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας και η τακτική παρακολούθηση ασθενών με χρόνια νοσήματα, η οποία όμως απαιτεί ένα ευρύ φάσμα ιατρικών ειδικοτήτων από το οποίο απογυμνώνεται το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας με το παρόν νομοσχέδιο. Οι υπηρεσίες, επίσης, μετανοσοκομειακής φροντίδας και κατ’ οίκον φροντίδας απαιτούν εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και επαγγελματίες υγείας.

Όμως αυτού του είδους η στελέχωση είναι αδύνατο να επιτευχθεί με τη συνεχή μείωση της χρηματοδότησης του τομέα της υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι προτάσεις της ΕΣΑμεΑ παρουσιάζονται αναλυτικά στην επιστολή προς την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής που επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 155 KB)
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 103 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.