Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Οι εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας του 14χρονου από τον συμμαθητή του

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νέα μαρτυρία για τον 14χρονο δράστη: Ήταν επιθετικός και με άλλα παιδιά


Ο 14χρονος δράστης που σκότωσε με μαχαίρι το συνομήλικό του στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης είχε υπάρξει επιθετικός και με άλλα παιδιά στο παρελθόν, σύμφωνα με όσα δήλωσε μία κάτοικος του χωριού, μιλώντας στο MEGA.

«Το παιδάκι αυτό ήταν επιθετικό. Υπήρξε ένα περιστατικό και με το δικό μου παιδί, στο σχολείο, του επιτέθηκε από πίσω, το έσπρωξε με μεγάλη δύναμη με αποτέλεσμα να πέσει κάτω, να χτυπήσει και να σκίσει τα ρούχα του. Το παιδί προφανώς έχει κάποιο θέμα» ανέφερε η γυναίκα.

Δείτε το βίντεο του MEGA:



-------------

Δικηγόρος 14χρονου: Δεχόταν ψυχολογική καταπίεση από φίλους και συμμαθητές του

«Το παιδί βρίσκεται υπό την επήρεια ψυχολογικού σοκ».

Υπό την επήρεια ψυχολογικού σοκ βρίσκεται ο 14χρονος που φέρεται να δολοφόνησε τον συνομήλικο φίλο του, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του, Θεόδωρος Σιμόπουλος, μιλώντας στο Mega.

«Ο ίδιος είναι σοκαρισμένος, βρίσκεται υπό την επήρεια ψυχολογικού σοκ. Δεν έχει αντιληφθεί ακόμη τη σοβαρότητα και την τραγικότητα όλης αυτής της ιστορίας», δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε πως «κατά τις συζητήσεις μας, δήλωσε βαθιά μετανιωμένος για την πράξη αυτή. Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά: “μακάρι να μπορούσα να γυρνούσα το χρόνο πίσω”».

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο ο 14χρονος να είχε δεχτεί bullying από το θύμα κι άλλα παιδιά, ο δικηγόρος δήλωσε ότι δεν τον αντιπροσωπεύει η έκφραση bullying.

«Δεν είναι μια περίπτωση που μπορώ να πω ότι υπήρχε μια βίαιη συμπεριφορά από την πλευρά των φίλων του. Όμως, υπήρχε μια ψυχολογική καταπίεση από την πλευρά των φίλων και συμμαθητών του για ένα μεγάλο διάστημα, αυτό φαίνεται, αυτό είπε και ο ίδιος», τόνισε ο κ. Σιμόπουλος.



-------------

Έφυγε από το χωριό του ο 14χρονος που δολοφόνησε τον φίλο του

Βαρύ το κλίμα στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης μετά την αποτρόπαιη δολοφονία.

Μετά την επί δυόμισι ώρες απολογία του, αφέθηκε ελεύθερος ο 14χρονος που σκότωσε με μαχαίρι το συνομήλικο και φίλο του στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης.

Στον ανήλικο δράστη επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της ανάθεσης υπ' ευθύνη επιμέλειας στους γονείς του πράγμα που σημαίνει πως οτιδήποτε καν αν συμβεί μέχρι τη δίκη θα είναι υπεύθυνοι οι γονείς του, του απαγορεύθηκε η μετάβαση και η διαμονή στη Γέφυρα ενώ κρίθηκε υποχρεωτικό να παρακολουθήσει ειδικό ψυχολογικό πρόγραμμα.

Όπως έγινε γνωστό, η ανακρίτρια προσανατολίζεται το επόμενο χρονικό διάστημα να διατάξει τη διενέργεια παιδοψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, κάτι που βρίσκει σύμφωνο την υπεράσπιση του ανήλικου.

Ο ίδιος επανέλαβε τους ισχυρισμούς του περί bullying που υφίστατο τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, ενώ φέρεται να αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά, κατά τα οποία έπεσε θύμα λεκτικής επίθεσης από φίλους του. Μάλιστα, ο 14χρονος ήταν ψυχολογικά φορτισμένος και απέφυγε να αναφερθεί με λεπτομέρειες στον τρόπο τέλεσης του εγκλήματος, ενώ δήλωσε μετανιωμένος για την πράξη του και ζήτησε συγγνώμη, τόσο από την οικογένεια του θύματος, όσο και από τη δική του.

«Δεχόταν ψυχολογική καταπίεση από φίλους και συμμαθητές», δήλωσε ο δικηγόρος του

Ο 14χρονος δράστης βρίσκεται υπό την επήρεια ψυχολογικού σοκ, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του, Θεόδωρος Σιμόπουλος, μιλώντας στο Mega.

«Ο ίδιος είναι σοκαρισμένος, βρίσκεται υπό την επήρεια ψυχολογικού σοκ. Δεν έχει αντιληφθεί ακόμη τη σοβαρότητα και την τραγικότητα όλης αυτής της ιστορίας», δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε πως «κατά τις συζητήσεις μας, δήλωσε βαθιά μετανιωμένος για την πράξη αυτή. Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά: «Μακάρι να μπορούσα να γυρνούσα το χρόνο πίσω».

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο ο 14χρονος να είχε δεχτεί bullying από το θύμα κι άλλα παιδιά, ο δικηγόρος δήλωσε ότι δεν τον αντιπροσωπεύει η έκφραση bullying.

«Δεν είναι μια περίπτωση που μπορώ να πω ότι υπήρχε μια βίαιη συμπεριφορά από την πλευρά των φίλων του. Όμως, υπήρχε μια ψυχολογική καταπίεση από την πλευρά των φίλων και συμμαθητών του για ένα μεγάλο διάστημα, αυτό φαίνεται, αυτό είπε και ο ίδιος», τόνισε ο κ. Σιμόπουλος.

Το σημείωμα που άφησε ο δράστης για τον 14χρονο Τάσο

Εν τω μεταξύ, ένα σημείωμα, στο οποίο αναφέρεται στον 14χρονο Τάσο, άφησε στο σπίτι του ο ανήλικος δράστης της δολοφονίας που έχει συγκλονίσει το χωριό Γέφυρα Θεσσαλονίκης και όλο το πανελλήνιο.

Όπως αποκάλυψε ο θείος του θύματος, Χάρης Ζαμπάκης, μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα Mega, στο σημείωμα ο δράστης έγραψε το δικό του όνομα και το όνομα του Τάσου, συμπληρώνοντας: φίλοι, αδέλφια.

Ο κ. Ζαμπάκης εκτίμησε ότι το σενάριο της παρενόχλησης του δράστη από τον 14χρονο Τάσο θα πρέπει να αποκλειστεί, σημειώνοντας ότι πρόκειται για υπερασπιστική γραμμή των συνηγόρων του ανήλικου.

-------------

«Μακάρι να γυρνούσα τον χρόνο πίσω», είπε ο 14χρονος που σκότωσε τον φίλο του


«Εγώ προσπάθησα να προσεγγίσω το παιδί όσο περισσότερο ανθρώπινα γίνεται. Είναι και ο ίδιος συγκλονισμένος, μετανιωμένος και αρχίζει να αντιλαμβάνεται τι έχει συμβεί και μου είπε "Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω"» δήλωσε ο δικηγόρος του 14χρονου δράστη, μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή του Ant1.

Σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου να απομακρυνθεί ο 14χρονος από το χωριό ο συνήγορος υπεράσπισης τόνισε ότι «κατά το στάδιο της απολογίας είχα δηλώσει ότι το παιδί για να βρει την ψυχολογική του ισορροπία, καλό θα ήταν να μην βρίσκεται στο χωριό. Για αυτό το λόγο δεν είχαμε αντίρρηση στην επιβολή του συγκεκριμένου όρου».

Δείτε το βίντεο του Ant1:



-------------

Συγκλονίζει η προτροπή του παππού στον 14χρονο δράστη: Ό,τι σε ενοχλεί θα το σκοτώνεις


«Ό,τι δεν σου αρέσει και σε ενοχλεί, θα το σκοτώνεις», φέρεται να έλεγε ο παππούς του 14χρονου, ο οποίος κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά του συνομηλίκου συμμαθητή του, στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Espresso, ο 14χρονος δράστης λύγισε όταν κλήθηκε από την ανακρίτρια να περιγράψει το πώς δολοφόνησε τον συμμαθητή του, αφού πρώτα αποπειράθηκε να τον στραγγαλίσει.

Ο 14χρονος αδυνατούσε να μπει σε λεπτομέρειες, μόνο ζήτησε συγγνώμη από την οικογένειά του και τους γονείς του θύματος, και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, καθώς βάσει νόμου δεν προβλέπεται προφυλάκιση κατηγορουμένου κάτω από 15 ετών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές στο χωριό της Γέφυρας Θεσσαλονίκης για το παρελθόν του 14χρονου δράστη και συγκεκριμένα για το ότι τον πίεζαν να «σκληραγωγηθεί».

«Ό,τι δεν σου αρέσει και σε ενοχλεί, θα το σκοτώνεις» φέρεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, να έλεγε ο παππούς στον 14χρονο.

Ο παππούς προέτρεπε τον 14χρονο εγγονό του να σφάζει κότες και κουνέλια «για να γίνει άντρας. Γαλουχήθηκε με αυτόν τον τρόπο», αναφέρει στην Espresso συγγενής της οικογένειας.

Κάτοικος του χωριού Γέφυρα στη Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίζει τον πατέρα του 14χρονου ως έναν σκληρό και δυνατό άνθρωπο. «Δεν φοβόταν ποτέ, τίποτε και κανέναν. Ενδεχομένως αυτή τη δύναμή του ήθελε να την περάσει και στον γιο του».

-------------

Ο Πανούσης για τη δολοφονία του 14χρονου: Δεν βγαίνεις με τον “δήμιο” σου έξω


Την εκδοχή του bullying αμφισβητεί ο καθηγητής Εγκληματολογίας και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, για τη δολοφονία του 14χρονου στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης.

«Εδώ έχουμε ένα παιδί, το οποίο έχει την ψυχική δύναμη και την τεχνική να κόψει την καρωτίδα ενός παιδιού. Καμία σχέση η μεταξύ μαθητών διένεξη, η επιθετικότητα, ο τσαμπουκάς, ποιος έχει το πάνω χέρι, μία σφαλιάρα με το να πάρεις τελικά ένα κουζινομάχαιρο. Θέλει μία ψυχική προδιάθεση, ότι “μπορώ, θέλω και ξέρω να το κάνω”», ανέφερε για τη δολοφονία του 14χρονου από συνομήλικο του, ο Γιάννης Πανούσης, σύμφωνα με την εφημερίδα Espresso.

Ο κ.Πανούσης ανέφερε: «Εάν είσαι θύμα, κυρίως φοβάσαι… Αποφεύγεις. Δεν βγαίνεις με τον «δήμιό» σου έξω. Εάν είσαι ο δράστης, δεν μπορείς να επικαλείσαι την θυματοποίησή σου».

-------------

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την τραγική υπόθεση του 14χρονου

Οι συμβουλές της οργάνωσης προς γονείς και κηδεμόνες.

Ανακοίνωση για το τραγικό περιστατικό στο χωριό Γέφυρα Θεσσαλονίκης εξέδωσε «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το οποίο ενημερώθηκε για την εξαφάνιση του 14χρονου από την ίδια την οικογένειά του κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 12 Ιουνίου.

Όπως σημειώνει η οργάνωση, δόθηκαν οι κατάλληλες κατευθύνσεις, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές και ξεκίνησαν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να γίνει η δημοσιοποίηση των στοιχείων του 14χρονου. Όμως, λίγο πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ενημερώθηκε για την τραγική κατάληξη του παιδιού.

Την Δευτέρα 13 Ιουνίου, ομάδα ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» επισκέφτηκε το σχολείο όπου φοιτούσαν οι δύο ανήλικοι, κατόπιν αιτήματος της διευθύντριας και του προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Γέφυρας, όπου πραγματοποιήθηκε συμβουλευτική υποστήριξη στους καθηγητές. Παράλληλα, έγινε ξεχωριστή συνάντηση με τους μαθητές και τους γονείς όπου πραγματοποιήθηκε ψυχολογική στήριξη, συμβουλευτική, δόθηκαν κατευθύνσεις σε κάθε ομάδα ξεχωριστά και εκφράστηκε διαθεσιμότητα για περαιτέρω στήριξη.

Σήμερα, Τετάρτη, στις 18:00, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή εκπομπή με τίτλο «Μαμά, άκουσα στις ειδήσεις…», όπου ψυχολόγοι του οργανισμού θα δώσουν κατευθύνσεις για το πώς διαχειριζόμαστε τις ερωτήσεις των παιδιών μας σχετικά με το τραγικό περιστατικό και τη διάσταση που έχει πάρει, καθώς και για το πώς διαχειριζόμαστε το άγχος και τις ανησυχίες μας σχετικά με τις δολοφονίες και τις αρπαγές ανηλίκων.

Σχετικά με το τραγικό γεγονός στο χωριό Γέφυρα της Θεσσαλονίκης, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ενός παιδιού, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σημειώνει πως έχει προκαλέσει εντύπωση το γεγονός ότι το 14χρόνο αγόρι δολοφονήθηκε από συμμαθητή του και μάλιστα ο τελευταίος αναφέρει ότι βίωνε δύσκολες στιγμές καθώς τα παιδιά και ο 14χρονος τον κορόιδευαν και τον υποτιμούσαν για την εξωτερική του εμφάνιση αλλά και για την οικογένειά του.

«Πολλοί θα αναρωτηθούν για το ποιος φταίει, τι συμβαίνει στην κοινωνία μας, τι κάνουν οι γονείς και άλλα θέματα που φωτίζουν μια πλευρά του προβλήματος. Σίγουρα δεν καταλήγουν με αυτό τον τρόπο τα περιστατικά εκφοβισμού που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μας. Και σίγουρα δεν είναι μόνο το θέμα του εκφοβισμού που οδήγησε εκεί τα πράγματα: όπως έχει αποδειχθεί και από άλλες περιστάσεις όσο σε μια κοινωνία αυξάνονται οι ανισότητες, ο αποκλεισμός, η περιθωριοποίηση και η ψυχοκοινωνική επιβάρυνση ενηλίκων και ανηλίκων, όσο οποιοδήποτε θετικό όραμα μιας καλύτερης ζωής μέσα από τον διάλογο, την ανοχή στη διαφορετικότητα και τον αλληλοσεβασμό των δικαιωμάτων του ενός από τον άλλο μοιάζει ολοένα και πιο απόμακρο, τόσο τα κρούσματα διαπροσωπικής βίας ανάμεσα σε παιδιά και εφήβους μάλλον θα αυξάνονται. Και ούτε ο φόβος ή ο «ηθικός πανικός» μπορεί να βοηθήσουν ουσιαστικά τα παιδιά και τις οικογένειες: σε τελική ανάλυση έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν πως οι φοβισμένες κοινωνίες γίνονται περισσότερο και όχι λιγότερο επιθετικές. Αντιθέτως, το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την αναγκαιότητα παρεμβάσεων και προγραμμάτων πρόληψης και ευαισθητοποίησης μέσα στην σχολική κοινότητα αλλά και στην κοινότητα για τα θέματα του εκφοβισμού και της διαπροσωπικής βίας μεταξύ των παιδιών και των εφήβων. Την ανάγκη δημιουργίας ενός σχολείου και μιας κοινωνίας που θα διευκολύνει τα παιδιά να αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες μέσα από προγράμματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις», σημειώνει.

Όπως επισημαίνει ακόμη, «όλες οι σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις υπαγορεύουν την αναγκαιότητα τα παιδιά να ενημερώνονται με τρόπο κατάλληλο για τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις τους. Σε μια οργανωμένη πολιτεία η συνεργασία των σχολείων με αρμόδιους κρατικούς φορείς αλλά και πιστοποιημένους ιδιωτικούς οργανισμούς ίσως είναι μια απάντηση...».

Γιατί πολλές φορές οι συμβουλές «αγνόησέ το» ή «κάνε το ίδιο» δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Το αντίθετο θα λέγαμε, αναφέρει «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Οι γονείς και οι κηδεμόνες θα πρέπει:

Να παρατηρούν το παιδί για σημάδια που δείχνουν ότι βιώνει εκφοβισμό
Να εκπαιδεύουν το παιδί να διαχειρίζεται θέματα εκφοβισμού
Να καλλιεργήσουν ένα συναίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης μέσα στο σπίτι
Να καλλιεργήσουν και να αναπτύξουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών
Να εκπαιδεύσουν τα παιδιά στο να ζητούν βοήθεια. Είναι άλλη διαδικασία του «μαρτυράω» και άλλη του «ζητάω βοήθεια». Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στα παιδιά
Να ξέρουν πως ότι και αν έχουν κάνει, ότι και αν έχουν πει κανένας / καμία δεν έχει δικαίωμα να τα χτυπήσει, να τα βρίσει ή να τα αγγίξει με τρόπο μυστικό.

«Η λύση πρέπει να είναι ουσιαστική και σε βάθος. Τα παιδιά να συνυπάρχουν αρμονικά. Και φυσικά θα απαιτήσει τις συλλογικές προσπάθειες όλων για να επικρατήσει στα παιδιά μια κουλτούρα ανοχής, διαλόγου, σεβασμού των δικαιωμάτων και θετικής, ενεργητικής συμμετοχής στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς βία και διακρίσεις».

Στο πλαίσιο αυτό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης αλλά και προγράμματα πρόληψης κι ενημέρωσης, πανελλαδικά, για το φαινόμενο της Βίας κατά των Παιδιών.

Μπορείτε να καλέστε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056», 24 ώρες το 24ωρο, καθημερινά και πανελλαδικά, για οποιοδήποτε θέμα αφορά παιδί σε κίνδυνο ή σε ανάγκη. Επίσης, στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών κι Εφήβων 116111», 24 ώρες το 24ωρο, καθημερινά ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.

-------------

Συγκλονίζει το σημείωμα που είχε γράψει ο άτυχος Τάσος σε έναν φίλο του


Συγκλονίζει το σημείωμα που βρέθηκε στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Τάσος και το οποίο είχε γράψει παλαιότερα σε έναν φίλο του ο άτυχος 14χρονος από τη Γέφυρα Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα σημείωμα το οποίο είχε γράψει ο Τάσος για να ενημερώσει έναν φίλο του, που ήταν άρρωστος, για τα μαθήματα που έπρεπε να διαβάσει μέσα στις επόμενες μέρες.

Μετά τη δολοφονία του 14χρονου, ο φίλος του άφησε στον τόπο του εγκλήματος το σημείωμα γράφοντας πάνω σε αυτό:

"Αυτά ήταν τα γραμματάκια σου. Αυτά μου έγραψες όταν ήμουν άρρωστος Τασούλη μου.

Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχούλα σου.

Έφυγες πολύ άδικα χωρίς να φταίξεις σε τίποτα.

Καλό Παράδεισο φίλε.

Δεν θα σε ξεχάσω ποτέ.

Θα μείνεις για πάντα στο μυαλό μου.

Σ αγαπάμε ,

Ο φίλος σου…"




Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.