Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Τη Δευτέρα οι αιτήσεις για τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αφορά 3.737 ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Την έναρξη υποβολής αιτήσεων για τη νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Τη Δευτέρα, 11 Ιουλίου, ξεκινάει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σε 17 δήμους θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας, η οποία σε πρώτη φάση αφορά 3.737 ανέργους. Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, θα μπορούν, από τις 12 το μεσημέρι της 11ης Ιουλίου και μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Ιουλίου, να υποβάλουν αίτηση αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) και ως πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ, με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης (ονομασία χρήστη και συνθηματικό). Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση σε έναν και μόνο δήμο και για μία και μόνο ειδικότητα.

Για πρώτη φορά, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι 3.737 ωφελούμενοι θα εργαστούν σε κοινωφελή προγράμματα για οκτώ μήνες, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, οι οποίοι είναι έως 25 ετών, θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75), ενώ, όσοι είναι άνω των 25 ετών, θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54).

Στα κριτήρια μοριοδότησης περιλαμβάνεται, για πρώτη φορά, το κριτήριο της εντοπιότητας, προκειμένου να πριμοδοτούνται οι δημότες των περιοχών με υψηλή μακροχρόνια ανεργία.

Αναλυτικά, τα κριτήρια μοριοδότησης είναι τα εξής:

  • Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.
  • Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.
  • Αναπηρία (του υποψηφίου ωφελούμενου) με ποσοστό 50% και άνω.
  • Ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό.
  • Ηλικία.
  • Αριθμός ανήλικων τέκνων.
  • Αριθμός εξαρτώμενων τέκνων ΑμεΑ (ανήλικων ή / και ενήλικων) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
  • Εντοπιότητα.

Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν, θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ειδικότητες διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού φυλακτικού προσωπικού, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων.

Για πρώτη φορά, τα νέα προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα στον ωφελούμενο να βελτιώσει το βιογραφικό του, ώστε να διευκολυνθεί στην επανένταξή του στην αγορά εργασίας. Η αναβάθμιση των προσόντων θα γίνεται μέσα από υπηρεσίες συμβουλευτικής και κατάρτισης. Ο ΟΑΕΔ θα προσφέρει δύο συμβουλευτικές στους ωφελούμενους του προγράμματος, κατά την είσοδο και την έξοδο από αυτό.

Η Δράση της Κατάρτισης είναι προαιρετική. Ξεκινά, μετά το δεύτερο μήνα υλοποίησης του προγράμματος και περιλαμβάνει κατάρτιση, με αντικείμενο την Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας. Μετά το πέρας της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης στις γνώσεις και δεξιότητες πληροφορικής. Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος κατάρτισης, θα παρακολουθήσουν και σεμινάρια, με θέμα «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα».

Εφόσον οι ωφελούμενοι επιλέξουν να παρακολουθήσουν το παραπάνω εκπαιδευτικό πρόγραμμα, η κατάρτιση/επιμόρφωση θα πραγματοποιείται την τελευταία ημέρα κάθε εβδομάδας. Στην περίπτωση που κάποιος ωφελούμενος δεν επιλέξει να παρακολουθήσει το παραπάνω πρόγραμμα Κατάρτισης, θα εργάζεται και τις πέντε ημέρες της εβδομάδας.

«Τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας σχεδιάστηκαν με επίκεντρο τον άνεργο και με στόχο την επανένταξη του στην αγορά εργασίας» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου και πρόσθεσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Απασχόλησης ρητά είχε δηλώσει ότι οι δράσεις κοινωφελούς εργασίας δεν μπορούν να συνεχιστούν, διότι δεν υποστηρίζουν την επαναφορά των ανέργων στην αγορά εργασίας. Οι πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου διατίθενται αποκλειστικά και μόνο για την επανένταξη των ανέργων στην απασχόληση και όχι για την κάλυψη των αναγκών του Δημοσίου. Μετά από συντονισμένες και συστηματικές προσπάθειες, καταφέραμε να συμφωνήσουμε με την Επιτροπή όχι μόνο για την αναγκαιότητα της συνέχισης των προγραμμάτων, αλλά και για τη χρονική επέκτασή τους από πέντε στους οκτώ μήνες. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι δήμοι θα ανταποκριθούν στο νέο σχεδιασμό του προγράμματος, ώστε να συνεχιστούν τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και τα επόμενα χρόνια».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.