Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Αλλαλούμ με τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αλεξιάδης: Ο νόμος προβλέπει δόσεις του ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος του χρόνου


«Όσο πιο νωρίς τελειώσουμε τις δηλώσεις, τόσο πιο γρήγορα θα γίνει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και θα έχουμε πιο πολλές δόσεις. Αυτή τη στιγμή ισχύουν οι δόσεις μέχρι τέλος του χρόνου», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, λίγο πριν από την είσοδό του στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.

«Να τρέξουμε όλοι να κάνουμε τις φορολογικές μας δηλώσεις, και μετά να πάμε στις δηλώσεις του ΕΝΦΙΑ, που κάποιοι ανακάλυψαν φέτος την Αμερική. Όπως κάθε χρονιά οι δηλώσεις του ΕΝΦΙΑ είναι μέχρι τέλος του χρόνου», δήλωσε στο STAR ο κ. Αλεξιάδης.

«Ο νόμος προβλέπει δόσεις μέχρι τέλος του χρόνου για αυτό και εγώ πίεζα τόσους μήνες, έχω γίνει σχεδόν γραφικός, στο να πιέζω να τελειώσουμε τις δηλώσεις εισοδήματος και να γίνει ο ΕΝΦΙΑ. Όσο πιο νωρίς τελειώσουμε τις δηλώσεις, τόσο πιο γρήγορα θα γίνει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και θα έχουμε πιο πολλές δόσεις. Αυτή τη στιγμή ισχύουν οι δόσεις μέχρι τέλος του χρόνου. Αν αλλάξει αυτή η διάταξη ή όχι είναι κάτι το οποίο θα δούμε», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Δείτε το βίντεο από το Star



--------

Αλαλούμ με την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ, άγνωστος ο αριθμός των δόσεων


Ενα 24ωρο μετά την αποκάλυψη του Τρύφωνα Αλεξιάδη μέσω της συχνότητας του Realfm 97,8 ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2016 αναμένεται να καταβληθεί σε τέσσερις δόσεις, αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να αυξήσει τον αριθμό τους, πέραν αυτών που προκύπτουν από το νόμο, σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι για την πληρωμή των υποχρεώσεών τους.

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ δήλωσε σήμερα προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής ότι εξετάζεται να επανέλθει το καθεστώς των έξι δόσεων όπως έγινε και τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Ο νόμος προβλέπει την καταβολή του φόρου σε μηνιαίες δόσεις έως και το τέλος κάθε έτους με αποτέλεσμα για φέτος να προκύπτουν 4 δόσεις με πρώτη τον Σεπτέμβριο δεδομένου ότι η εκκαθάριση του φόρου θα γίνει τον Αύγουστο.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να προωθήσουν σχετική ρύθμιση, όπως έγινε τα δύο προηγούμενα χρόνια για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε έξι δόσεις.

Αυτό σημαίνει ότι η καταβολή του ίδιου φόρου από τους πολίτες θα επιμηκυνθεί έως και τον Φεβρουάριο του 2017, σημειώνει το ίδιο ρεπορτάζ.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας για μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια προς την κατεύθυνση αυτή.

Δείτε το σχετικό video:



--------


Οι διευκρινίσεις του Αλεξιάδη για τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ


Διευκρινίσεις για τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, μετά το αλαλούμ που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του, δίνει ο Τρύφων Αλεξιάδης με γραπτή δήλωσή του.

Αναλυτικά η δήλωσή του

Με αφορμή την προσπάθεια παρερμηνείας δηλώσεών μου στο ραδιόφωνο (ευτυχώς υπάρχει το πλήρες ηχητικό απόσπασμα) διευκρινίζω ότι:

1. Με νόμο του 2013 (ν.4223/2013) προβλέπεται ότι για να χορηγηθούν εκπτώσεις ή για να ανασταλεί η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος. Δηλαδή δεν μπορεί να ξεκινήσει η εκκαθάριση – υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ, αν δεν ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

2. Με νόμο του 2013 (ν.4223/2013) προβλέπεται ότι η πληρωμή των δόσεων του ΕΝΦΙΑ διενεργείται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με 1η δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου και τελευταία δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

3. Από την πρώτη μέρα έναρξης των φορολογικών δηλώσεων τονίζω σχεδόν σε κάθε δημόσια παρέμβασή μου, ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ακριβώς για να έχουμε δυνατότητα πολλών μηνιαίων δόσεων στον ΕΝΦΙΑ.

4. Ειδικά για το 2015 και λόγω καθυστέρησης στην τελική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ παρατάθηκαν κατά δύο μήνες (με ειδική διάταξη νόμου) και πληρώθηκαν σε 5 μηνιαίες δόσεις.

--------

Αλεξιάδης: Σε τέσσερις δόσεις πιθανότατα ο ΕΝΦΙΑ του 2016


Σε τέσσερις δόσεις αναμένεται να καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2016 με τα εκκαθαριστικά να φτάνουν στους φορολογούμενους από το Σεπτέμβριο σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη.

«Είναι η αγωνία που έχουμε, να τελειώσουν οι φορολογικές δηλώσεις, για να γίνει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ μέσα στον Αύγουστο, ώστε να έχουμε μετά μηνιαίες δόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου» σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης.

O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί άλλη παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις σημειώνοντας ότι έχει υποβληθεί περίπου το 85% των δηλώσεων.

Ερωτηθείς σχετικά με το σύστημα που θα ισχύσει για τα τέλη κυκλοφορίας επεσήμανε ότι:

«Εξετάζουμε διάφορα σενάρια για τα τέλη κυκλοφορίας ώστε το 2017 να γίνουν πιο δίκαια και πιο αναλογικά».

Ακούστε το ηχητικό:




Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikonomia.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.