Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Αντιδράσεις για το «ελληνικό γιαούρτι» της Τσεχίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επιστολές Αποστόλου για την καταχρηστική ονομασία.

Τη δυσαρέσκεια της χώρας μας και τη ρητή διαφωνία με το σχέδιο νόμου της Τσεχίας, που έχει κοινοποιήσει στην Ευρωπαική Επιτροπή εκφράζει με επιστολές που απέστειλε στον Επίτροπο για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Vytenis Andriukatis και στον Επίτροπο για την Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη Phil Hogan, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.

Η αντίδραση αφορά στις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τη χρήση του ονόματος «ελληνικό» γιαούρτι και γιαούρτι «ελληνικού τύπου» σε γιαούρτια που παρασκευάζονται στην Τσεχία.

Στις επιστολές ο κ. Αποστόλου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η χρήση της ονομασίας «ελληνικό» γιαούρτι καθώς και της ονομασίας γιαούρτι «ελληνικού τύπου» είναι αντίθετη στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, όπου αναγράφεται ότι oι πληροφορίες για τα τρόφιμα δεν πρέπει να είναι παραπλανητικές.

«Ελληνικό γιαούρτι είναι το γιαούρτι που παρασκευάζεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις σχετικές μακρόχρονες μεθόδους παραγωγής και δεν αφορά έναν και μόνο τύπο προϊόντος. Ο όρος "ελληνικό" γιαούρτι είτε ως χαρακτηρισμός προϊόντος είτε ως στοιχείο σήματος είναι παραπλανητικός και μη ανταποκρινόμενος στην πραγματικότητα, διότι δηλώνει συγκεκριμένη χώρα καταγωγής, την Ελλάδα, στην οποία το προϊόν οφείλει τη φήμη του. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί παρασκευαστές απομιμήσεων προσπαθούν να θεμελιώσουν ακόμα και με εικόνες ένα σύνδεσμο μεταξύ του προϊόντος τους και της Ελλάδας» σημειώνει ο Έλληνας υπουργός, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναζητήσει λύσεις που να είναι σύμφωνες με το κοινοτικό δίκαιο και να μην διευκολύνουν την καταχρηστική αξιοποίηση της φήμης των ελληνικών προϊόντων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.