Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Ορια ηλικίας τριών «ταχυτήτων» για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όρια ηλικίας πολλών «ταχυτήτων» προβλέπονται για μητέρες με ανήλικα, με τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις να ισχύουν για 80.000 γυναίκες που έπιασαν τα έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2012.

Η ηλικία συνταξιοδότησης ξεκινάει από τα 50 και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 67 έτη, καθώς για θεμελίωση από το 2013 και μετά δεν υπάρχει καμία ευνοϊκή ρύθμιση.

Πρακτικά υπάρχουν, σύμφωνα με το Έθνοσ, τρεις ταχύτητες για τη συνταξιότηση των μητέρων με ανήλικα τέκνα:

1. Μεγάλες κερδισμένες είναι όσες έπιασαν τα έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2012 και πρόλαβαν να συμπληρώσουν το όριο ηλικίας έως τις 18 Αυγούστου 2015. Διατηρούν το δικαίωμα συνταξιοδότησης με τα παλαιά και ιδιαίτερα ευνοϊκά όρια.

2. Σε «ενδιάμεσο» καθεστώς βρίσκονται όσες μητέρες έπιασαν τα έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2012 αλλά συμπληρώνουν την ηλικία μετά τις 19 Αυγούστου 2015. Προβλέπεται σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας. Αυτό θα γίνει ως εξής:

- Οι ασφαλισμένες θα δουν ποια χρονιά θα πιάσουν το παλαιό όριο (δηλαδή αυτό που προβλεπόταν στον προηγούμενο νόμο). Θα μπορέσουν να αποχωρήσουν όποτε πιάσουν την ηλικία που προβλέπεται τη συγκεκριμένη χρονιά.

3. Χαμένες είναι οι γυναίκες που συμπληρώνουν τον χρόνο ασφάλισης από 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά. Δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης και επομένων ακολουθούν τα γενικά όρια ηλικίας που είναι κοινά για άνδρες και γυναίκες.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.