Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Προϊστορικό τρωκτικό δάγκωνε σαν κροκόδειλος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Βάρος ενός τόνου, όγκο βούβαλου και δάγκωμα κροκόδειλου είχε το μεγαλύτερο τρωκτικό που περπάτησε ποτέ στη Γη πριν από περίπου τρία εκατομμύρια χρόνια.

Το τρομακτικό τρωκτικό ζούσε κατά την Πλειόκαινο γεωλογική εποχή στη Νότια Αμερική και χρησιμοποιούσε το μεγάλα μπροστινά δόντια του όπως ένας ελέφαντας χρησιμοποιεί τους χαυλιόδοντές του.



Βρετανοί και ουρουγουανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Φίλιπ Κοξ του Πανεπιστημίου της Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ανατομίας Journal of Anatomy, ανέφεραν ότι το γιγάντιο τρωκτικό (με την επιστημονική ονομασία Josephoartigasia monesi) έμοιαζε εμφανισιακά με γιγάντιο ινδικό χοιρίδιο.

Το δάγκωμα του ζώου εκτιμάται, με βάση προσομοιώσεις σε υπολογιστή, ότι ήταν τρεις φορές πιο δυνατό από αυτό μιας σημερινής τίγρης ή ενός κροκοδείλου στα 1400 Νιούτον.

Οι προσομοιώσεις έγιναν με βάση το απολίθωμα του κρανίου του μήκους μισού μέτρου, του μόνου που έχει βρεθεί από το ζώο.

To Josephoartigasia χρησιμοποιούσε τους τεράστιους κοπτήρες του και για άλλες δραστηριότητες εκτός από το δάγκωμα όπως να σκάβει το χώμα αναζητώντας τροφή και να τρομοκρατεί τους θηρευτές του.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.