Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Το χωριό "φάντασμα" στις πλαγιές του Ψηλορείτη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στις νότιες πλαγιές του Ψηλορείτη ανάμεσα στα χωριά Ζαρός και Βορίζια, βρίσκεται ένα χωριό "φάντασμα". Πρόκειται για έναν εγκαταλελειμμένο για δεκαετίες οικισμό, που μοιάζει σαν να έχει σταματήσει το ρολόι του χρόνου.

Η αρχιτεκτονική, η συμμετρία των κτισμάτων, η ομοιογένεια, η μαζική εγκατάλειψη με τις σφραγισμένες πόρτες και παράθυρα με πέτρες, δείχνουν ότι αυτός ο τόπος έχει μια ιστορία να πει...

Σύμφωνα με το ekriti.gr, πηγαίνοντας 72χρόνια πίσω στο χρόνο, στην περιοχή είχε τα λημέρια της η αντιστασιακή ομάδα του Πετρακογιώργη η οποία μάχονταν για την ελευθερία από τους κατακτητές Γερμανούς.

Ήταν 15 Αυγουστου του 1943 όταν η ομάδα του Πετρακογιώργη έδινε αιματηρή μάχη στην κοντινή τοποθεσία Τραχήλι. Οι Γερμανοί είχαν μεγάλες απώλειες και ξέσπασαν το μένος και την βαρβαρότητα τους μερικές μέρες μετά, στις 26 Αυγούστου στο χωριό Βορίζια, που σκότωσαν και εκτέλεσαν κατοίκους, βομβάρδισαν και έκαψαν ολοσχερώς το χωριό και έδιωξαν όσους είχαν μείνει ζωντανοί.

Μετά την απελευθέρωση, το υπουργείο ανοικοδόμησης έχτισε μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα καμμένα Βορίζια, το χωριό "φάντασμα" για να μετοικήσουν εκεί οι κάτοικοι και το ονόμασε Νέα Βορίζια.

Το χωριό αυτό δεν κατοικήθηκε ποτέ και οι Βοριανοί ξαναέκτισαν τα Βορίζια πάνω στις στάχτες του ισοπεδωμένου τους χωριού.

Τα Νέα Βορίζια μένουν ακόμα εκεί σαν ένα χωριό φάντασμα, για να μας θυμίζει ότι η ελευθερία και η ανεξαρτησία και η περηφάνια, δεν χαρίζονται αλλά κατακτιούνται...

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.