Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Η ανδρική υπογονιμότητα συνδέεται με τον πρόωρο θάνατο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι υποστηρίζει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι άνδρες που έχουν πρόβλημα γονιμότητας, λόγω ελαττωμάτων στο σπέρμα τους, εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ουρολογίας Μάικλ Άιζενμπεργκ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης αναπαραγωγής «Human Reproduction». Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία δύο κλινικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τα οποία αφορούσαν περίπου 12.000 άνδρες.

Είχαν προηγηθεί μία γερμανική και μία δανική μελέτη πάνω στη σχέση στειρότητας-θνησιμότητας, όμως τα συμπεράσματά τους ήταν μάλλον αντικρουόμενα.

Η νέα αμερικανική μελέτη έδειξε ότι όσοι άνδρες παρουσίαζαν δύο ή περισσότερες ανωμαλίες στο σπέρμα τους, είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν την επόμενη οκταετία (σε μέση ηλικία 37 ετών), σε σχέση με όσους είχαν φυσιολογικό σπέρμα. Όσο αυξανόταν ο αριθμός των ανωμαλιών, τόσο αύξανε και η πιθανότητα πρόωρου θανάτου. Ως τέτοιες ανωμαλίες θεωρούνται ο χαμηλός όγκος του σπέρματος, η αραιή συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, η χαμηλή κινητικότητά τους και ο χαμηλός συνολικός αριθμός τους.

Όπως είπε ο Άιζενμπεργκ, ενώ το κάπνισμα και ο διαβήτης -που διπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου- έλκουν συνήθως την προσοχή του κοινού και των ειδικών, στην πραγματικότητα ο ίδιος ή και μεγαλύτερος κίνδυνος σχετίζεται με την ανδρική υπογονιμότητα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει μελετηθεί ιδιαίτερα.

Οι επιστήμονες πάντως αδυνατούν, προς το παρόν, να εξηγήσουν τις αιτίες γι' αυτή τη σχέση ανάμεσα στα προβλήματα γονιμότητας και στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και ήδη σχεδιάζουν περαιτέρω μελέτες για να ρίξουν περισσότερο φως στο ζήτημα.

Προβλήματα γονιμότητας εμφανίζουν -σε κάποια τουλάχιστον φάση της ζωής τους- περίπου ένα στα επτά ζευγάρια στις ανεπτυγμένες χώρες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.