Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Απαγορεύεται η διανομή διαφημιστικών στα σχολεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι ισχύει με τη διανομή διαφημιστικού και προπαγανδιστκού ​υλικού.

Εντός του χώρου των σχολείων δεν επιτρέπεται η διάθεση, η δωρεάν διανομή, η διακίνηση ή η πώληση πάσης φύσεως υλικού (έντυπου και μη) που κρίνεται ως διαφημιστικό, προσηλυτιστικό, προπαγανδιστικό ή στρεφόμενο κατά συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως χώρος του σχολείου εννοείται όχι μόνο αυτός του κτηρίου, αλλά και τους προαυλίου και των εισόδων αυτού. Τα παραπάνω αναφέρονται σε εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ και το newsbeast​.gr τα δημοσιεύσει καθώς πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις πολλά φροντιστήρια προχωρούν στη διανομή έντυπου υλικού σε μαθητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι θεμιτές υποδείξεις προς τους μαθητές να προμηθευτούν συγκεκριμένο επώνυμο προϊόν ή να απευθυνθούν για την αγορά κάποιου σχολικού είδους σε συγκεκριμένο προμηθευτή, δεδομένου ότι με τις κατευθυνόμενες αγορές παρακωλύεται η λειτουργία του ανταγωνισμού και καταστρατηγούνται τα δικαιώματα των καταναλωτών για τα οικονομικά συμφέροντα των οποίων η πολιτεία μεριμνά.

Επίσης τονίζεται σε έγγραφο του ΥΠΑΙΘ, που έχει αναρτήσει η ΔΔΕ Φλώρινας, ότι απαγορεύεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η εν μέρει ή η εν όλω αναπαραγωγή βιβλίων, με οποιονδήποτε τρόπο χωρίς την προηγούμενη άδεια του εκδότη. Όσον αφορά τα ιδιωτικά σχολεία υπογραμμίζεται ότι απαγορεύεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο πώληση βιβλίων και γραφικής ύλης στους μαθητές. Η πώληση γραφικής ύλης και βιβλίων στους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων από τους ιδιοκτήτες, τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα το οποίο και τιμωρείται.

Τέλος αναφέρεται ότι οι μαθητές των σχολείων μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα, πέρα από τα εγκεκριμένα και τα δωρεάν παρεχόμενα διδακτικά βιβλία και άλλα βιβλία, τα οποία είναι σχετικά με τα διδασκόμενα μαθήματα. Με αφορμή την εκπόνηση από τους μαθητές συνθετικών- δημιουργικών εργασιών, στα πλαίσια της ανάπτυξης της δημιουργικής τους ικανότητας και της καλλιέργειας ερευνητικού πνεύματος, επιβάλλεται δεοντολογικά από παιδαγωγική, επιστημονική και διδακτική άποψη και αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας ο εκπαιδευτικός να προτείνει βιβλιογραφία στους μαθητές με βάση τους καταλόγους των εγκεκριμένων από την αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΠΘ βιβλίων και περιοδικών. Άλλωστε και οι δραστηριότητες, που αναλαμβάνει ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Υπεύθυνος Βιβλιοθήκης σε συνεννόηση και συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την πολιτιστική αναβάθμιση του σχολείου εντάσσονται στο πλαίσιο αυτό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.