Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Αλλάζοντας συμπεριφορά βοηθάς το περιβάλλον

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας σε καθημερινή βάση.

Ορισμένες από τις πιο σημαντικές ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση της κατανάλωσης νερού.

Όμως, πέρα από αυτές υπάρχουν και μερικοί ακόμη πολύ απλοί και εύκολοι τρόποι, που μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Κι αν σε ατομικό επίπεδο δε σας φαίνεται ότι μπορεί να συντελεστεί μεγάλη αλλαγή, φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν όλοι… άλλαζαν έστω και λίγο τις καθημερινές τους συνήθειες.

Διαβάστε παρακάτω μερικές ιδέες για το πώς μπορείτε να συμβάλλετε κι εσείς στην αλλαγή, σύμφωνα με τις προτάσεις της Shana Lebowitz στην ιστοσελίδα greatist.com:

Επιλέξτε τρόφιμα από την περιοχή σας



Αρχίστε να ενημερώνεστε για το πού έχουν παραχθεί τα προϊόντα που καταναλώνετε και φροντίστε να αγοράζετε εκείνα που προέρχονται από την περιοχή σας. Με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλετε στην εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς μειώνεται η ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για τη μεταφορά των αγαθών από τη μια περιοχή στην άλλη. Επιπλέον, θα στηρίξετε τους παραγωγούς και την οικονομία της περιοχής σας.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε:

1. Κάντε ένα μικρό μποστάνι στο μπαλκόνι σας
Αν δεν έχετε κάπου ένα χωραφάκι που να μπορείτε να μετατρέψετε σε μποστάνι, κάντε το στο μπαλκόνι σας. Δοκιμάστε να φυτέψετε ντοματάκια, πιπεριές, μελιτζάνες και άλλα λαχανικά και βότανα και φάτε τους καρπούς των κόπων σας, χωρίς να έχετε χρησιμοποιήσει λιπάσματα και άλλα ζιζανιοκτόνα.

2. Αγοράζετε τα προϊόντα σας από τους πάγκους των παραγωγών
Επιλέγετε να κάνετε τα ψώνια σας απ’ ευθείας από τους παραγωγούς και όχι στα σουπερμάρκετ, φροντίζοντας να ενημερώνεστε από ποια περιοχή προέρχονται τα προϊόντα που προμηθεύεστε.

3. Θυμηθείτε τι εποχή είναι
Αγοράστε φρούτα και λαχανικά εποχής. Εκτός του ότι είναι πιο νόστιμα, θα συμβάλετε στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, μειώνοντας τις αποστάσεις που πρέπει να ταξιδεύουν τα τρόφιμα για να φτάσουν στο πιάτο σας.

4. Χρησιμοποιείστε έξυπνα την κατάψυξη
Μπορείτε να καταψύξετε φρούτα και λαχανικά για πολλούς μήνες. Αγοράστε τα όταν είναι στην εποχή τους και απολαύστε τα όλο το χρόνο.

Κάντε τα ψώνια σας… πιο «πράσινα»



Επιλέγοντας να ψωνίζετε από ντόπιους παραγωγούς είναι μεν ένα πρώτο βήμα, αλλά δεν είναι το μοναδικό.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να κάνετε τα ψώνια σας πιο «πράσινα»:

1. Φέρτε τη δική σας σακούλα
Μην σπαταλάτε τις πλαστικές σακούλες. Κάντε μια πιο περιβαλλοντικά φιλική επιλογή και πάρτε μαζί σας τις δικές σας σακούλες, που θα χρησιμοποιείτε ξανά και ξανά.

2. Καθαριότητα χωρίς χημικά
Τα περισσότερα καθαριστικά προϊόντα για το σπίτι περιέχουν πολλές χημικές ουσίες, που βλάπτουν το περιβάλλον, αλλά και την υγεία σας. Την επόμενη φορά λοιπόν, επιλέξτε μη τοξικά καθαριστικά προϊόντα ή ανακαλύψτε πιο οικολογικούς τρόπους για να καθαρίζετε το σπίτι σας.

3. Επιλέξτε οικολογικά καλλυντικά
Τα περισσότερα καλλυντικά περιέχουν χημικά, τα οποία είναι δυνητικά επικίνδυνα, τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για το περιβάλλον. Ορισμένα περιέχουν φοινικέλαιο (palm oil), ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πόρο που… σπαταλάμε πολύ γρήγορα.

4. Πείτε «αντίο» στα πλαστικά μπουκάλια
Η ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι πολύ σημαντική, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να γίνεται σε βάρος του περιβάλλοντος. Κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 17 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου για την παραγωγή πλαστικών μπουκαλιών μιας χρήσης. Μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιείτε γυάλινα μπουκάλια ή να προμηθευτείτε τα ειδικά επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού που κυκλοφορούν στο εμπόριο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.