Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Ελεύθερη είσοδος στα μουσεία της πόλης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θεατρικές παραστάσεις, δωρεάν ξεναγήσεις, παιχνίδια και διαγωνισμούς, εικαστικές εκθέσεις, μουσική, εκδηλώσεις για παιδιά και μεγάλους, περιλαμβάνουν τα προγράμματα των μουσείων ολόκληρης της Ελλάδας από σήμερα και για περίπου ένα μήνα, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/05). Ανήμερα του εορτασμού η είσοδος σε όλα τα μουσεία θα είναι ελεύθερη.



Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών "με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών".

Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ' όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και τον πολιτισμό. Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ' ολόκληρη την Ελλάδα.

Για τον εορτασμό του έτους 2014, το ICOM επέλεξε το θέμα "Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν".

Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM αποφάσισε τιμώμενος φορέας για το 2014 να είναι το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, εκτιμώντας την προσφορά του στην προστασία, μελέτη και προβολή του βυζαντινού πολιτισμού. Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια από την ίδρυσή του.

Ποικίλες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί επίσης για το διάστημα από 3 Μαΐου έως 18 Ιουνίου 2014 σε μουσεία, μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και πολιτιστικά ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα: εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ημερίδες, συνέδρια, διαλέξεις, οργανωμένες ξεναγήσεις, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις.

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Ως τιμώμενο μουσείο για τη φετινή χρονιά, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, αποφάσισε να το γιορτάσει επτά ημέρες ξεκινώντας από σήμερα, Σάββατο. Έχει προγραμματίσει οργανωμένες ξεναγήσεις στις περιοδικές και μόνιμες εκθέσεις του ενώ προτρέπει τους μικρούς μας φίλους να αγγίξουν τα αντικείμενα και να παίξουν με τα χρώματα στο εργαστήρι του βυζαντινού ζωγράφου. (10/05-16/05).

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Με ελεύθερη είσοδο και ένα πραγματικά πλούσιο πρόγραμμα, το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στην για πρώτη φορά παρουσίαση, σε ευρύ κοινό, των συλλογών που έχει στην κατοχή του. Με τη συνεργασία μουσικών και εικαστικών οργανώνονται καλλιτεχνικές δράσεις που θα ξεκινούν από τις 18:00 για να ολοκληρωθούν τα μεσάνυχτα. Εικαστικές εγκαταστάσεις, έκθεση πρωτότυπου υλικού, αντλημένου από το Ιστορικό Αρχείο, εκθέσεις κούκλας και εικαστικών αντικειμένων, ξεναγήσεις και προβολή βίντεο, θα κρατήσουν παρέα σε όσους επισκεφτούν, σήμερα, το Ιστορικό Αρχείο.

Μουσείο Ακρόπολης

Με αναμνηστικά μετάλλια, κομμένα από το Νομισματικό Μουσείο, και με δύο εορταστικές παρουσιάσεις, το μουσείο της Ακρόπολης θα υποδεχτεί τους φίλους του την Κυριακή 18 Μαΐου, αν και με μειωμένο ωράριο λόγω των δημοτικών εκλογών. Ο λαγός της Ακρόπολης και το αριστούργημα της Ακρόπολης, ο Μοσχοφόρος, θα έχουν την ημέρα εκείνη την τιμητική τους, καθώς οι επισκέπτες αφενός θα μάθουν από τους φροντιστές του μουσείου ελκυστικές ιστορίες για τον λαγό και αφετέρου θα ανακαλύψουν με τη βοήθεια των συντηρητών κρυφές πτυχές πίσω από την διαδικασία επανέκθεσης του γλυπτού του Μοσχοφόρου με τη νέα του μορφή.

Δύο εκδηλώσεις για το Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη συνεχίζοντας την παράδοση να τιμά κάθε χρόνο (από το 2005), έναν πολιτιστικό οργανισμό της περιφέρειας με σημαντικό έργο, διοργανώνει για την Παρασκευή 16 του μήνα, αφιέρωμα στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο κτίριο της οδού Κουμπάρη. Στην τιμητική εκδήλωση, εκτός από τον κ. Δεληβοριά, θα μιλήσουν οι Γιώργος Λούκος, Θάνος Μικρούτσικος, Σταύρος Μπένος, Δημήτρης Παπαϊωάννου, καθώς και η Βίκυ Μαραγκοπούλου, διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Μία ξενάγηση στο σπίτι του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα διοργανώνεται για την Κυριακή, 18 Μαΐου από έξι μουσικούς, οι οποίοι θα καθοδηγήσουν τους επισκέπτες συνοδεία μουσικών ακουσμάτων και συνθέσεων εμπνευσμένες από τα έργα της Πινακοθήκης. Για την εκδήλωση έχουν σχεδιαστεί ειδικές μουσικές διαδρομές για παιδιά.

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Οι 8 καλύτεροι μονόλογοι από τους 49 που πήραν μέρος στο διαγωνισμό “Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου” έγιναν οκτώ παραστάσεις και θα λάβουν χώρα στους χώρους του μουσείου. Στόχος είναι οι καλλιτέχνες μέσω των παραστάσεών τους να δώσουν τη δική τους ερμηνευτική προσέγγιση, συνδυάζοντας τη μουσειακή εμπειρία με την καλλιτεχνική δημιουργία (14 και 15/05).

Παιδιά ηλικίας 9 με 12 χρόνων καλούνται να φωτίσουν το κέντρο της πόλης χρησιμοποιώντας... φωταέριο. Από τις 20.00 - 22.00 τo βράδυ, τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν στο εργοστάσιο φωταερίου, να μάθουν για τη γραμμή παραγωγής και να συμβάλλουν ουσιαστικά στην παραγωγή ενέργειας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απαιτεί από τους μικρούς «εργάτες» να φοράνε ρούχα άνετα, να έχουν μαζί τους ένα μικρό κολατσιό και να έχουν οπωσδήποτε κοιμηθεί το μεσημέρι της ίδιας μέρας ώστε να είναι έτοιμοι για δουλειά! (16/05)

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ

Οκτώ ημέρες γιορτής ετοιμάζονται από το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ, για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών (17 Μαΐου) και την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου). “Οι συλλογές συναρπάζουν, απογειώνουν και ενώνουν εμπειρίες”, “Ο Εγείρων Πρόποσης τηλεφωνεί στην Καρυάτιδα” και “Όταν το τηλέφωνο χτυπήσει… “ είναι τα τρία προγράμματα που έχει ετοιμάσει το μουσείο για όλην την οικογένεια και περιλαμβάνουν: φωτογραφίες polaroid, ηχογραφήσεις μηνυμάτων, παζλ και «παιχνίδια» με ανθρώπινες φιγούρες εφευρετών καθώς και εικαστικό εργαστήριο κατασκευής επιτραπέζιου παιχνιδιού, σε στυλ λαβύρινθου, που συνδέει τις συλλογές τριών Μουσείων (ΜΤ, Κυκλαδικής Τέχνης και Ακρόπολης) (11 – 18/05).

Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Έμπνευση και δημιουργία στον κήπο του μουσείου, υπόσχεται η ΚΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, για την Κυριακή 11 Μαΐου. Στον κήπο του μουσείου, με τη συνεργασία του εργαστηρίου εικαστικής δημιουργίας “Χρώμα”, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα ζωγραφικής, πηλού και χειροτεχνίας. Οι επισκέπτες θα δημιουργήσουν τα δικά τους έργα, εμπνευσμένοι από τις συλλογές του μουσείου.

Μέχρι τις 18 Ιουνίου λοιπόν, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας, γεμίζουν με δημιουργικές δράσεις και εκδηλώσεις, αποτελώντας μία εποικοδομητική διέξοδο για άτομα κάθε ηλικίας. Περισσότερες και αναλυτικές πληροφορίες για τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, μπορείτε να αναζητήσετε εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.