Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Ανταλλαγή σχολικών βιβλίων μέσω… διαδικτύου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η πλατφόρμα book4book απαριθμεί ήδη 743 χρήστες
.
Τη δυνατότητα ανταλλαγής σχολικών βιβλίων δίνει σε μαθητές η διαδικτυακή πλατφόρμα book4book, η οποία παρουσιάστηκε στην εναρκτήρια εκδήλωση για το φετινό TEDxThessaloniki. Αρκεί γα τον οποιονδήποτε να πραγματοποιήσει μια εγγραφή στην πλατφόρμα, να κοινοποιήσει το αίτημά του και με τη βοήθεια των εργαλείων της ιστοσελίδας να οργανώσει μία συνάντηση ανταλλαγής βιβλίων.

Ιδρυτικό μέλος του book4book είναι η Κάσση Παπασωτηρίου, μαθήτρια της Β΄ λυκείου. Στην περιγραφή της στην ιστοσελίδα αναφέρει χαρακτηριστικά: διευθύντρια... επιχειρήσεων μέσα από το πολλών gigabytes γραφείο της, παρουσίασε τη διαφορετική αυτή πλατφόρμα στην εναρκτήρια εκδήλωση για το φετινό TEDxThessaloniki που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαΐου, στο Βασιλικό Θέατρο.

Στην παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Κάσση κέντρισε το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων μιλώντας, όχι μόνο για τον στόχο του εγχειρήματος αλλά «γιατί» έπρεπε να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό δίκτυο ανταλλαγής βιβλίων με παγκόσμια, όπως τόνισε, προοπτική.

Η νεαρή μαθήτρια αναφέρθηκε στα εξής τρία νούμερα, που καταδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η «ανακύκλωση» των σχολικών -και όχι μόνο- βιβλίων: 26.000.000 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία 45.000.000 εκατομμυρίων σχολικών εγχειριδίων και κατά αντιστοιχία 270.000 κομμένα δέντρα.

Η ανάγκη, λοιπόν, για... άρση της αχρηστίας όλων αυτών των βιβλίων μετά το πέρας της σχολικής χρονιάς, η καταπολέμηση, ίσως, φαινομένων όπως το κάψιμο των βιβλίων την τελευταία μέρα των εξετάσεων, η αγάπη και το ενδιαφέρον για το περιβάλλον οδήγησαν στην εν λόγω πλατφόρμα. Στόχος, η ενίσχυση της δραστηριότητας των μαθητών, στο πλαίσιο μιας κοινότητας πολιτών, η οποία λειτουργεί χωρίς τη συνδρομή του κράτους ή τρίτων.

Σε αυτή την προσπάθεια, η Κάσση δεν είναι μόνη της, αλλά μοιράζεται τις σοβαρές ευθύνες, που βαραίνουν μια «διευθύντρια επιχειρήσεων», με τον Σωτήρη -ιδρυτικό μέλος και αυτός- διευθυντή δημιουργικού, την Ντόρα πυροσβέστη ή... νίντζα, όπως περιγράφονται οι αρμοδιότητες της, τον Φώτη «Μέγα» ερευνητή κοινωνικών δικτύων και τον ένθερμο υποστηρικτή της πλατφόρμας (ενδεχομένως και «ρομπότ») Κώστα.

Σύμφωνα με την Ντόρα Βαρβαρίγου, «η ιδέα του book4book είναι βιώσιμη λόγω της περιορισμένης ευθύνης και αυτή είναι και η βασική επιχειρηματική ιδέα».

Το συγκεκριμένο πρωτοποριακό εγχείρημα βραβεύτηκε με την έκτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό World Summit Youth Award. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Σρι Λάνκα για την τελετή βράβευσης στις 24-26 Οκτωβρίου 2013,η Κάσση Παπασωτηρίου είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει κάποιες αρχικές συζητήσεις με μαθητές και φοιτητές, από τη Σρι Λάνκα, την Ινδία και το Μεξικό, οι οποίοι επιθυμούν να γίνουν πρέσβεις του book4book στις χώρες τους.

«Μέσα στον Ιούνιο θα αρχίσει και η λειτουργία της πλατφόρμας στην Κύπρο», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ντόρα.

Το book4book ξεκίνησε τη δραστηριότητά του πριν από δύο χρόνια και αριθμεί σήμερα 743 χρήστες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.