Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Νέα στοιχεία ενοχοποιούν τη ζάχαρη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Βλαβερή ακόμα και σε επίπεδα που έως σήμερα θεωρούνταν ασφαλή.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην εφημερίδα Nature Communications παρουσιάζει συγκλονιστικά στοιχεία για τις αρνητικές συνέπειες της πρόσληψης ζάχαρης σε επίπεδα που έως σήμερα θεωρούνταν ασφαλή.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα τάισαν ποντίκια με 25% επιπλέον ζάχαρη ημερησίως και διαπίστωσαν ότι τα θηλυκά ποντίκια είχαν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν και να γεννήσουν λιγότερα παιδιά από αυτά που τρέφονταν με κανονική διατροφή, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη. Τα αρσενικά είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν φυσιολογική συμπεριφορά και να αναπαραχθούν.

Παρά την επιπλέον πρόσληψη ζάχαρης, τα ποντίκια δεν έγιναν παχύσαρκα και δεν εμφάνισαν σημαντικά συμπτώματα στο μεταβολισμό. Ωστόσο οι αρνητικές συνέπειες στην υγεία τους ήταν εμφανείς.

Ο επικεφαλής της συντακτικής ομάδας της μελέτης, καθηγητής βιολογίας Wayne Potts επεσήμανε τη σχέση των αποτελεσμάτων της με τους ανθρώπους. «Τα αποτελέσματά μας παρέχουν στοιχεία ότι η επιπλέον ζάχαρη που καταναλώνεται σε ποσότητες που έως σήμερα θεωρούνταν ασφαλείς, έχει δραματικές συνέπειες στην υγεία των θηλαστικών». Πρόσθεσε δε ότι ο ίδιος έχει μειώσει την πρόσληψη κατεργασμένης ζάχαρης και ενθάρρυνε την οικογένειά του να κάνει το ίδιο.

Σημειώνεται ότι η ζάχαρη αυτή δεν αφορά ποσότητες που βρίσκονται φυσικά σε φρούτα, λαχανικά ή άλλα μη επεξεργασμένα τρόφιμα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.