Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Φυσικό αντιβιοτικό «σκοτώνει» τη φυματίωση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εξοντώνει στελέχη του βακτηριδίου που έχουν αποκτήσει ανθεκτικότητα στις θεραπείες.

Ένα φυσικό προϊόν που εκκρίνεται από βακτήριο του εδάφους μπορεί να αποδειχτεί «θαυματουργό» για τη θεραπεία της φυματίωσης, αναφέρει επιστημονική έκθεση που δημοσιεύεται στο EMBO Molecular Medicine.

Μια ομάδα επιστημόνων που εργάζονται στην Ελβετία απέδειξαν ότι η «πυριδομυκίνη», ένα φυσικό αντιβιοτικό που παράγεται από το βακτήριο «Dactylosporangium fulvum» είναι η θεραπεία του μέλλοντος, όσον αφορά στη φυματίωση. Κι αυτό διότι φάνηκε να καταπολεμά πολλά από τα στελέχη του βακτηριδίου της φυματίωσης, ακόμη και αυτά που έχουν αποκτήσει ανθεκτικότητα απέναντι στις γνωστές θεραπείες.

Όπως αναφέρει ο Stewart Cole, κύριος συγγραφέας της μελέτης, «η πυριδομυκίνη είναι ένας πολύ επιλεκτικός δολοφόνος του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης που είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση της νόσου στους ανθρώπους. Είναι επίσης δραστική έναντι μυκοβακτηριδίων που έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στις υπάρχουσες φαρμακευτικές αγωγές όπως η ισονιαζίδη».

Η φυματίωση προκαλεί περίπου δύο εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Υπάρχει μια σημαντική ανάγκη για νέα φάρμακα, καθώς η αποτελεσματικότητα των σημερινών αντιβιοτικών διακυβεύεται από την αυξανόμενη επικράτηση των ανθεκτικών στα φάρμακα στελεχών φυματίωσης.

Τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της φυματίωσης, για παράδειγμα η ισονιαζίδη και η ριφαμπικίνη, συχνά δεν είναι πλέον αποτελεσματικές.

Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι η θεραπεία με πυριδομυκίνη οδηγεί στην εξάντληση των λιπαρών οξέων που αποτελούν ένα ουσιαστικό συστατικό του κυτταρικού τοιχώματος του βακτηρίου της φυματίωσης.

«Η ανακάλυψή μας ότι η πυριδομυκίνη σκοτώνει το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης -ακόμη και σε κλινικά απομονωμένα βακτηρίδια που είναι ανθεκτικά στην ισονιαζίδη- παρέχει μια μεγάλη ευκαιρία να αναπτύξουμε αυτή τη φυσική αντιβίωση ως φάρμακο εκλογής για τη θεραπεία μορφών της φυματίωσης που είναι ανθεκτικές στα φάρμακα», παρατήρησε Cole.


Πηγή: http://www.healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.