Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Κόντρα για την ανέγερση Mall στην Ακαδημία Πλάτωνος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αντίθετοι οι αρχαιολόγοι σε ανέγερση Mall στην Ακαδημία Πλάτωνος

Περισσότερο «πολιτικές αποφάσεις παρά αρχαιολογικές» καταγγέλλουν.

Για περισσότερο «πολιτικές αποφάσεις παρά αρχαιολογικές» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ), κάνει λόγο ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α), σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση του Κ.Α.Σ για την Ακαδημία Πλάτωνος.

«Μία ακόμη λυπηρή απόφαση καταγράφει το Κ.Α.Σ στο ενεργητικό του» λέει χαρακτηριστικά ο Σ.ΕΚ.Α και αποδίδει την απόφαση του Κ.Α.Σ που επιτρέπει την αύξηση (έως και 29%) του συντελεστή δόμησης σε οικοδομικά τετράγωνα στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, «προφανώς σε πιέσεις συμφερόντων που επιθυμούν να χτίσουν με τους δικούς τους όρους».

«Η λεγόμενη και "γνωμοδότηση" του Κ.Α.Σ. (και η προοπτική ανέγερσης "Mall" στον ιστορικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος), θα αποκτήσει ισχύ μετά από την υπογραφή της από τον υπουργό Πολιτισμού. Δυστυχώς, όμως, ούτε από τον κ. Μπαλτά (ο οποίος συστηματικά όσο και προκλητικά αρνείται κάθε συνάντηση με εκπροσώπους του Σ.ΕΚ.Α. για μία σειρά σημαντικών θεμάτων) μπορούμε να περιμένουμε απόφαση προάσπισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, κόντρα στο Κ.Α.Σ. Ο κ. Μπαλτάς θα επικυρώσει την απόφασή του», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του Σ.ΕΚ.Α.

-------------

«Πράσινο φως» μέσω… ΚΑΣ για την ανέγερση Mall στην Ακαδημία Πλάτωνος

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε την αύξηση του ύψους των κτιρίων στην περιοχή.

Τροποποίηση του επιτρεπόμενου ύψους στα οικοδομικά τετράγωνα 124, 126, 127 και 128 της περιοχής Ακαδημίας Πλάτωνος, φέρνει η χτεσινή γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που λήφθηκε κατά πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα, ενώ ως τώρα ίσχυε ότι το ύψος των κτιρίων δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 15 μ., με τη νέα γνωμοδότηση το ύψος τροποποιείται ως εξής: Προς τη μεριά του αρχαιολογικού χώρου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 18 μ., ενώ προς την πλευρά της λεωφόρου Κηφισού τα 21 μ. Σημειώνεται ότι τα παραπάνω οικοδομικά τετράγωνα βρίσκονται εκτός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου, ενώ στο ένα από αυτά, στο οικοδομικό τετράγωνο 124, υπάρχει ενδιαφέρον εταιρείας για την ανέγερση Mall.

Η τροποποίηση πήρε το «πράσινο φως» κατά πλειοψηφία, με τέσσερα από τα μέλη του ΚΑΣ να τάσσονται υπέρ της διατήρησης των 15 μ. και ένα υπέρ των 21 μ. προς όλες τις πλευρές. Επιπλέον, η τελική γνωμοδότηση περιλαμβάνει την πρόβλεψη για διάσπαση των όγκων στα περιγράμματα των κτιρίων, προκειμένου να προσεγγίζουν την κλίμακα και τον χαρακτήρα της ευρύτερης προστατευόμενης περιοχής. Η αρχιτεκτονική μελέτη των νέων κτιρίων στα εν λόγω οικοδομικά τετράγωνα, θα πρέπει να υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, ενώ σε περίπτωση εκσκαφικών εργασιών θα υπάρχει έλεγχος από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Σημειώνεται, ότι τόσο οι κάτοικοι της περιοχής όσο και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) τάσσονται κατά της τροποποίησης. Σύμφωνα δε, με τον ΣΕΑ που ενημέρωσε χτες για την επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του προς τα μέλη του ΚΑΣ, «η προσπάθεια ανάδειξης της περιοχής, είναι ο λόγος που τα όρια δόμησης είναι αναγκαίο να παραμείνουν χαμηλά στη γύρω περιοχή, όπως έχει γνωμοδοτήσει το Συμβούλιο Επικρατείας (στην 77/19-3-2013 συνεδρία του), η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, και το ζητούν και οι κάτοικοι της περιοχής». Επίσης, επεσήμανε ότι «η δημιουργία ενός ακόμη τεράστιου Mall στον περιβάλλοντα χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, με την όχληση και τις χρήσεις του, μόνο υποβάθμιση θα φέρει στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου. Όπως και η «εμπορική χρήση» του ονόματος της Ακαδημίας στον τίτλο ενός πολυκαταστήματος (Academy Gardens)».

Όπως όλες οι γνωμοδοτήσεις, έτσι και η παραπάνω αποκτά ισχύ μόνο αν ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού την υπογράψει.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.