Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Εξάμηνο αγωνίας για περισσότερα έσοδα από «εξαντλημένους» φορολογούμενους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το εξάμηνο που θα κρίνει και την πορεία του προγράμματος, την ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη, είναι αυτό που διανύουμε, αφού ο στόχος για τα έσοδα θα αυξηθεί κατά περίπου 1,2 δις ευρώ, ενώ η φοροδοτική ικανότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών δείχνει πλέον σημάδια εξάντλησης.

Το πιο κρίσιμο θέμα θα είναι το δημοσιονομικό, αφού, αν τα έσοδα έχουν αποκλίσεις, τότε είναι πολύ πιθανό από την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης τον Σεπτέμβριο να μιλάμε για την ενεργοποίηση του κόφτη ή την λήψη των μέτρων που είχαν τεθεί από το ΔΝΤ, αλλά είχαν σε πρώτη φάση απορριφθεί. Δηλαδή, μια μεγαλύτερη μείωση στο αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων και μείωση των υφιστάμενων συντάξεων.

Το πρώτο που φοβίζει το υπουργείο Οικονομικών, είναι η «πυκνότητα» των υποχρεώσεων που έχουν να εκπληρώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τις πραγματικές τους δυνατότητες να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις.

Μέχρι και το τέλος του χρόνου, παρά τις προσπάθειες που έγιναν, ο φόρος εισοδήματος (12 δις ευρώ) θα πρέπει να πληρωθεί σε τρείς δίμηνες δόσεις (Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο). Ο ΕΝΦΙΑ (2,65 δις ευρώ ) θα εκκαθαριστεί τον Αύγουστο και θα αρχίσει να πληρώνεται μέσα στο Σεπτέμβριο, ενώ τον Οκτώβριο θα έρθουν και τα τέλη κυκλοφορίας (1,2δις ευρώ) που θα πρέπει να πληρωθούν όπως και κάθε χρονιά μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Όλα αυτά, ενώ τα εισοδήματα έχουν μειωθεί -έστω και λίγο -από την αυξημένη παρακράτηση μισθών και συντάξεων - ενώ νοικοκυριά και επιχειρήσεις πληρώνουν από πέρσι τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ.

Το ταμείο είναι μείον

Ο δεύτερος και ίσως πιο σοβαρός λόγος ανησυχίας είναι τα πρόσφατα στοιχεία από την ΓΓΔΕ και το ΚΕΑΟ. Η ΓΓΔΕ ανακοίνωσε χθες αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 1 δις ευρώ το Μάιο μήνα, κατά τον οποίο δεν έχει ξεκινήσει η πληρωμή των φετινών φόρων. Ένα άλλο στοιχείο σοκ έρχεται από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, από όπου προκύπτει ότι το 70 % των αιτημάτων για κατάσχεση λογαριασμών, επιστρέφει με μηδενική είσπραξη αφού οι λογαριασμοί που κατάσχονται έχουν στην καλύτερη περίπτωση ένα υπόλοιπο περίπου 100 ευρώ.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι στο μεσοπρόθεσμο 2017 -2020 που θα πρέπει να κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες θα «τελειώσουν τα ψέματα» σχετικά και με την καλή πορεία των εσόδων, τα οποία συγκρίνονται έως τώρα σε ετήσια βάση με το καταστροφικό πρώτο, μισό του 2015 ή με τους στόχους του προϋπολογισμού, οι οποίοι τέθηκαν χωρίς να υπολογιστούν οι πρόσφατες αυξήσεις σε άμεσους και έμμεσους φόρους, οι οποίοι θα αναθεωρήσουν τον στόχο κατά 1,2 δις ευρώ.

Από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει ένας νέος αγώνας για την είσπραξη εσόδων, ο οποίος μένει να αποδειχθεί αν θα έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, αφού όπως αποδεικνύεται σιγά - σιγά η φοροδοτική ικανότητα έχει εξαντληθεί.

Όλοι στο ΥΠΟΙΚ κρατούν την ανάσα τους για την πορεία των εσόδων του Ιουλίου όταν θα πληρωθούν τα πρώτα χρήματα του φόρου εισοδήματος που θα δώσει ένα σαφές στίγμα και για την συνέχεια μέχρι και το τέλος το χρόνου.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.