Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Μια φρικτή δολοφονία, ο ρόλος της αστυνομίας και η εμπλοκή της βρετανικής ελίτ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το έγκλημα που έβαλε λουκέτο στην ισχυρότερη εφημερίδα της χώρας και μέχρι σήμερα δεν έχει καταδικαστεί κανείς για το φόνο.

Το 1987 ένας ιδιωτικός ντεντέκτιβ δολοφονείται στο νότιο Λονδίνο. Αν και φαινομενικά έδειχνε μια απλά υπόθεση, μέχρι και σήμερα, κανείς δεν έχει καταδικαστεί για το φόνο.

Παράλληλα, η πολύχρονη έρευνα που ακολούθησε επέτρεψε να ξετυλιχτεί το νήμα μιας μεγάλης υπόθεσης αστυνομικής διαφθοράς και ενός τεράστιου σκανδάλου στους κόλπους της μεγαλύτερης εφημερίδας της Βρετανίας, ένα σκάνδαλο που έφτανε μέχρι τα ανώτερα κλιμάκια της βρετανικής ελίτ!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…



Στις 10 Μαρτίου 1987, ο ιδιωτικός ερευνητής Daniel Morgan βρίσκεται δολοφονημένος στο πάρκινγκ ενός μπαρ, με ένα τσεκούρι σφηνωμένο στο πρόσωπό του! Λίγες ώρες νωρίτερα έπινε στην παμπ Golden Lion, στο Sydenham.



Όλα έδειχναν ότι επρόκειτο για έγκλημα εκ προμελέτης: Η λαβή του τσεκουριού ήταν προσεκτικά τυλιγμένη με ειδική ταινία για καλύτερο πιάσιμο, ενώ επιπλέον αυτό βοηθούσε να μην μείνουν αποτυπώματα. Ταυτόχρονα βέβαια, το έγκλημα ήταν και εξαιρετικά βίαιο, με το δολοφόνο να καταφέρνει 4 συντριπτικά χτυπήματα στο κρανίο του άντρα. Από το θύμα είχε αφαιρεθεί το ρολόι, καθώς και κάτι από την τσέπη του. Ωστόσο, στην άλλη τσέπη, εντοπίστηκε μια πιστωτική κάρτα και 1.000 λίρες σε μετρητά, αποκλείοντας έτσι τη ληστεία σαν κίνητρο.

Η αστυνομία στράφηκε σε έναν βασικό ύποπτο, τον Jonathan Rees, που μαζί με το θύμα είχαν ιδρύσει την ιδιωτική εταιρεία ερευνών Southern Investigations. Οι δύο τους έπιναν παρέα στην παμπ. Όπως προέκυψε, ο Rees είχε προσκαλέσει τον Morgan στην παμπ, ενώ οι σχέσεις τους περνούσαν κρίση. Μάρτυρες κατέθεσαν πως είδαν τον Morgan να κρατά σημειώσεις κατά τη συνάντηση, σημειώσεις που όμως δεν βρέθηκαν ποτέ στη σορό, κάτι που έκανε τους αστυνομικούς να υποθέσουν πως τα χαρτιά αυτά είχαν αφαιρεθεί από την τσέπη του θύματος.

Daniel Morgan

Το παρελθόν των δύο αντρών

Καθώς η διερεύνηση της υπόθεσης προχωρούσε, οι υποψίες της Σκότλαντ Γιάρντ κατά του Rees ενισχύονταν. Λίγους μήνες πριν το φόνο, ο Rees είχε συμφωνήσει να προσφέρει προστασία σε μια μεταφορά χρημάτων για την εταιρεία δημοπρασιών αυτοκινήτων Belmont, μια συμφωνία που κράτησε κρυφή από το συνεργάτη του, προσλαμβάνοντας δύο φύλακες. Μόνη δουλειά των 3 αντρών ήταν να πάρουν 18.000 λίρες σε μετρητά και να τα τοποθετήσουν σε χρηματοκιβώτιο σε τράπεζα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Rees, όταν έφτασαν στην τράπεζα, δεν μπόρεσαν να ανοίξουν το χρηματοκιβώτιο. Δίχως να συμβαίνει τίποτα, ο Rees πήρε τα μετρητά σπίτι του μέχρι το επόμενο πρωί. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, όταν βγήκε από το αμάξι του ένας άγνωστος άντρας του έριξε σπρέι στα μάτια και έκλεψε τα χρήματα!

Jonathan Rees

Ο Morgan δεν μπορούσε φυσικά να πιστέψει την ιστορία αυτή και κατηγόρησε τον συνέταιρο του ότι πήρε ο ίδιος τα λεφτά. Την ίδια άποψη φάνηκε να συμμερίζεται και η εταιρεία δημοπρασιών η οποία μήνυσε την εταιρεία των δύο ντεντέκτιβ. Καθώς όμως, δεν διέθεταν κάποιου είδους ασφάλειας, ο Morgan -ως συνιδιοκτήτης- βρέθηκε να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να χρωστά ο ίδιος τα μισά χρήματα που η εταιρεία αξίωνε ως αποζημίωση.

Daniel Morgan

Η έρευνα της Σκότλαντ Γιάρντ συνεχίστηκε. Σταδιακά οι αστυνομικοί άρχισαν να υποπτεύονται ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, καθώς κάποιος φαινόταν να θέτει εμπόδια στη στοιχειοθέτηση των κατηγοριών κατά του Rees. Οι υποψίες έπεσαν σε έναν άνθρωπο μέσα στη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, το ντεντέκτιβ Sidney Fillery που εργαζόταν στο Catford, την περιοχή όπου διεπράχθη ο φόνος, ενώ παράλληλα εργαζόταν πάνω στην ίδια υπόθεση…

Ο ύποπτος ρόλος του Sidney Fillery: Διαφθορά, αλκοόλ και στήσιμο υποθέσεων

Sidney Fillery

Η φήμη που συνόδευε τον Fillery δεν ήταν διόλου κολακευτική, καθώς πολλά ακούγονταν για διαφθορά, αλκοολισμό και στήσιμο υποθέσεων. Παράλληλα, του είχε ανατεθεί η επίμαχη έρευνα, τη στιγμή που ήταν κοντινός φίλος τόσο του θύματος, όσο και του συνεργάτη του και βασικού υπόπτου. Μάλιστα, οι τρεις τους μαζί με ορισμένους άλλους αστυνομικούς, έπιναν στην ίδια ακριβώς παμπ, ένα 24ωρο πριν τη δολοφονία. Ο ίδιος αστυνομικός ήταν αυτός που πήρε την πρώτη κατάθεση από τον Rees μετά το φόνο και παρότι θεωρούταν ήδη ύποπτος, ο Fillery έκρινε πως δεν χρειαζόταν να λάβει δείγμα από τα ρούχα ή το αμάξι του για περεταίρω εξέταση. Επιπλέον, ούτε λόγος να συλλάβει τον Rees ή να κλειδώσει το γραφείο των ερευνητών για να ελεγχθεί. Σύμφωνα με μαρτυρίες, μάλιστα, ο Rees είχε πετάξει στα σκουπίδια σακούλες γεμάτες έγγραφα από το γραφείο!

Όταν τελικά ο αστυνομικός έψαξε το γραφείο, αφαίρεσε ένα έγγραφο σχετικό με τη δουλειά της εταιρείας δημοπρασίας αυτοκινήτων, το οποίο πότε όμως δεν βρέθηκε μέσα στη δικογραφία!

Οι ύποπτες κινήσεις του αστυνομικού ήταν τόσο κραυγαλέες που ανώτεροι αξιωματικοί μέσα στη Μητροπολιτική Αστυνομία πίστεψαν πως η έρευνα έχει σκοπίμως υποβαθμιστεί. Τελικά, ο Fillery απομακρύνθηκε από την υπόθεση και κατόπιν συνελήφθη για παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνη. Οι κατηγορίες κατέπεσαν λόγω έλλειψης στοιχείων και τελικά ο Fillery παραιτήθηκε από την αστυνομία και ξεκίνησε να εργάζεται... σαν συνεταίρος του Rees, παίρνοντας δηλαδή το ρόλο του δολοφονημένου άντρα!

Η κατάθεση που έκαιγε τον Rees



Φτάνουμε πλέον στο 1988, όποτε και διεξάγεται η ανακριτική διαδικασία με τα στοιχεία εις βάρος του Rees να συσσωρεύονται. Ένας μάρτυρας ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ο άντρας είχα «φυτέψει» ναρκωτικά σε περιπολικό αστυνομικού που εργαζόταν στην υπόθεση! Η πιο σημαντική κατάθεση ήρθε από τον Kevin Lennon, πρώην λογιστή του γραφείου ερευνών, ο οποίος δήλωσε ότι ο Rees μισούσε το συνέταιρό του και σχεδίαζε να βάλει γνωστούς του στην αστυνομία να τον πιάσουν να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ ώστε να του αφαιρέσουν την άδεια οδήγησης, κάτι που θα του δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στην εργασία του και ενδεχομένως θα τον ανάγκαζε να φύγει από την περιοχή. Το σχέδιο δεν προχώρησε και σύμφωνα με τον Lennon, ο Rees αποφάσισε να σκοτώσει τον συνεταίρό του, προσλαμβάνοντας κάποιον από το οικείο αστυνομικό τμήμα για να κανονίσει τη δουλειά! Επιπλέον ήθελε το έγκλημα να λάβει χώρα μέσα στην περιοχή της δικαιοδοσίας του τμήματος του Catford, προκειμένου να συγκαλυφθεί η υπόθεση.

Τα στοιχεία ήταν αρκετά προκειμένου ο ανακριτής να απαγγείλει κατηγορίες στον Rees για δολοφονία. Ωστόσο, η υπόθεση αργότερα κατέπεσε και πάλι εξαιτίας έλλειψης στοιχείων και ο Rees τη γλύτωσε για δεύτερη φορά. Ανώτατοι αξιωματικοί της αστυνομίας επέρριψαν τις ευθύνες στον Fillery, τον διεφθαρμένο αστυνομικό που είχε αποκρύψει και ενδεχομένως καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία.

Jonathan Rees

Το δίκτυο του εγκλήματος που είχε στηθεί με βιτρίνα το ιδιωτικό γραφείο ερευνών

Όπως όμως φάνηκε τελικά, ο Fillery ήταν απλά η κορυφή του παγόβουνου. Οι επαφές του Rees με την αστυνομία ήταν στην πραγματικότητα πολύ περισσότερες, καθώς τόσο η Μητροπολιτική Αστυνομία, όσο και το γραφείο ερευνών του Rees ήταν το επίκεντρο μεγάλων δικτύων του εγκλήματος. Αφότου ο πρώην αστυνομικός Fillery αντικατέστησε τον Morgan, ξεκίνησαν να αναλαμβάνουν δουλειές για εμπόριο ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος. Ωστόσο, κύρια πηγή εσόδων ήταν ο συνδετικός ρόλος που έπαιζαν μεταξύ διεφθαρμένων αστυνομικών και πελατών: Κακοποιοί θα απευθύνονταν σε αυτούς για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αστυνομικά αρχεία, αλλά και απόρρητα τραπεζικά δεδομένα, κατηγορούμενοι θα τους ζητούσαν να καταστρέψουν αποδεικτικά στοιχεία εναντίον τους, ενώ άλλοι πλήρωναν για να ενοχοποιηθούν άνθρωποι που θεωρούσαν εχθρούς.

Ακόμη όμως και όλα τα παραπάνω ήταν απλά «υποσημειώσεις» μπροστά στη μεγαλύτερη δουλειά του γραφείου των δύο αντρών, με πελάτες τους τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες εφημερίδες στη Μεγάλη Βρετανία!

Καλύτερος πελάτης του γραφείου… η ισχυρότερη εφημερίδα της Βρετανίας



Η ικανότητα του γραφείου ερευνών να συλλέγει απόρρητες αστυνομικές πληροφορίες εκτιμήθηκε δεόντως από τα διάσημα βρετανικά tabloids, με την πασίγνωστη εφημερίδα του Ρούπερτ Μέρντοχ, «News Of The World» να γίνεται ο καλύτερος πελάτης των Rees και Fillery. Εργαζόμενοι του γραφείου θα γίνονταν σπεσιαλίστες στην υποκλοπή μηνυμάτων τηλεφωνητή, ενώ άλλοι θα παρέδιδαν στην εφημερίδα απόρρητα αρχεία από τράπεζες και τηλεφωνικές εταιρείες. Την ίδια στιγμή οι Rees και Fillery θα δωροδοκούσαν αστυνομικούς για αποκτήσουν στοιχεία που θα τυπώνονταν από την εφημερίδα ως «αποκλειστικότητες». Σε ένα μόλις χρόνο η «News Of The World» είχε πληρώσει την εταιρεία πάνω από 166.000 λίρες.

Οι παρεμβάσεις της εφημερίδας στις έρευνες για τη δολοφονία

Την ώρα όμως που οι «δουλειές» των Rees και Fillery προχωρούσαν και τα χρήματα έρρεαν, οι δύο άντρες παράμεναν βασικοί ύποπτοι για το φόνο του Morgan, καίτοι οι κατηγορίες είχαν αποσυρθεί το 1988. Παρόλα αυτά όμως, η αστυνομία και τα μίντια με τα οποία είχαν επαφές, τους έφερναν πάντα ένα βήμα μπροστά από κάθε έρευνα, με τον Rees να δωροδοκεί συχνά αστυνομικούς προκειμένου να του παραδίδουν νέους φακέλους της υπόθεσης. Όταν ο επικεφαλής επιθεωρητής Dave Cook ανέλαβε την υπόθεση, ξεκίνησαν και οι παρενοχλήσεις κατευθείαν από τη News Of The World και τον Alex Marunchuk. Δύο περίεργα βαν στάθμευσαν έξω από το σπίτι του και ακολουθούσαν τον ίδιο και τη γυναίκα του. Ανήκαν στην πασίγνωστη εφημερίδα. Ο Cook απευθύνθηκε στην αρχισυντάκτρια Rebekah Brooks, στενή φίλη του Τόνι Μπλερ και του Ντέιβιντ Κάμερον, λέγοντάς της ότι ο εργαζόμενος στην εφημερίδα Marunchuk ήταν εκτός ελέγχου. Η γυναίκα δεν έκανε τίποτα, όπως βέβαια και η Σκότλαντ Γιάρντ, μάλλον επειδή ανώτεροι αξιωματικοί δεν ήθελαν επ' ουδενί να ενοχλήσουν την εφημερίδα.

Αξιοσημείωτη είναι μια μαρτυρία ότι ο Morgan είχε προσεγγίσει κυριακάτικη εφημερίδα προκειμένου να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με την αστυνομική διαφθορά λίγο πριν δολοφονηθεί. Πότε δεν αποδείχτηκε βέβαια ότι επρόκειτο για τη «News Of The World», αν και ο χρόνος της δολοφονίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο είτε ο Rees, είτε αστυνομικοί υπάλληλοι να ενημερώθηκαν για τα καθέκαστα και να έδρασαν…


Το «σώμα των αδιάφθορων» εντός της αστυνομίας και η παρακολούθηση του γραφείου



Τη δεκαετία του ’90, τα συνεχή σκάνδαλα στους κόλπους της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, οδήγησαν στη σύσταση και στελέχωση ενός μυστικού «σώματος αδιάφθορων» με αποστολή να ξεσκεπάσουν τις βρωμοδουλειές ένστολων. Μια από τις πρώτες υποθέσεις που ανέλαβαν ήταν με το δίκτυο που είχαν στήσει οι Rees και Fillery. Το 1999 κοριοί τοποθετήθηκαν στο περίφημο γραφείο ερευνών των δύο αντρών και η επιχείρηση ξεκίνησε.

Οι μυστικοί αστυνομικοί συγκέντρωναν πληροφορίες για μήνες, όμως μια υπόθεση το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, τους ανάγκασε να αναλάβουν δράση. Οι ερευνητές είχαν πάρει μια δουλειά να ενοχοποιήσουν μια αθώα γυναίκα, για υπόθεση ναρκωτικών, κάτι που οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να αφήσουν να συμβεί. Έτσι έθεσαν τέλος στη συγκέντρωση πληροφοριών και ξεκίνησαν τις συλλήψεις. Ο Rees καταδικάστηκε σε επταετή φυλάκιση για την υπόθεση αυτή, ενώ ο Sid Fillery καταδικάστηκε για κατοχή παιδικής πορνογραφίας. Όμως το απότομο τέλος στην παρακολούθηση, δεν επέτρεψε στους μυστικούς αστυνομικούς να συγκεντρώσουν στοιχεία για τη δολοφονία του Morgan.

Η αποκάλυψη του εκτεταμένου δικτύου παρακολουθήσεων της «News Of The World»

Ο Rees τελικά αποφυλακίστηκε το 2005 και σύντομα προσελήφθη με μισθό 150.000 λιρών ετησίως από -τι έκπληξη!- τη «News Of The World».

Η αλαζονεία που για άλλη μια φορά επέδειξαν, έμελλε να μην επαναληφθεί! Το 2006, ο ντεντέκτιβ Mulcaire συνελήφθη καθώς επιχειρούσε να αποκτήσει πρόσβαση στον τηλεφωνητή του πρίγκιπα Ουίλιαμ κι άλλων μελών της βασιλικής οικογένειας. Η εφημερίδα δήλωσε άγνοια και έδειξε ως υπεύθυνο έναν ασήμαντο δημοσιογράφο, ενώ ο συντάκτης Andy Coulson παραιτήθηκε επικαλούμενος λόγους τιμής και ανέλαβε χρέη διευθυντή επικοινωνίας… του Κάμερον.

Αν και όλα έδειχναν ότι η υπόθεση όδευε προς τη λήθη, ένας ρεπόρτερ του Guardian αποφάσισε να ερευνήσει λίγο καλύτερα την υπόθεση, αποκαλύπτοντας σιγά-σιγά πως η παρακολούθηση της βασιλικής οικογένειας δεν ήταν παρά μια από τις χιλιάδες τέτοιες δουλειές που έκανε η εφημερίδα, με χιλιάδες θύματα - στόχους, μεταξύ των οποίων και διάφοροι πολιτικοί. Οι μηνύσεις έπεσαν βροχή, ο Coulson εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τη θέση δίπλα στον Κάμερον, το 2010, κι όλα αυτά ενώ οι αποκαλύψεις του Guardian συνεχίζονταν, με την εφημερίδα να αναφέρει ότι η «News Of The World» παρακολουθούσε το τηλέφωνο της δολοφονημένης μαθήτριας Milly Dowler.

Το σκάνδαλο διέλυσε οικονομικά τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη εφημερίδα, καθώς οι διαφημιστές εξαφανίζονταν, με τον Μέρντοχ να αναγκάζεται να ρίξει τίτλους τέλους στη «News Of The World». Ο Coulson καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών, ενώ ποινές κάθειρξης επιβλήθηκαν και σε διάφορους υφισταμένους του.


Εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες πειστηρίων και το έγκλημα… ανεξιχνίαστο

Όσο για τη δολοφονία του Morgan; Το 2009, κατηγορίες σχηματίστηκαν κατά των Rees, Fillery και Glenn και Gary Vian. Ωστόσο, η πολυπλοκότητα της υπόθεσης οδήγησε για άλλη μια φορά το 2010 στην απόσυρση των κατηγοριών κατά του Fillery και την επόμενη χρονιά και κατά των Rees και των αδελφών Vian, καθώς η εισαγγελία δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι είχε παραδώσει όλα τα σχετικά πειστήρια στην υπεράσπιση.

Jonathan Rees, Glenn Vian και Gary Vian

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα αποδεικτικά στοιχεία περιλαμβάνονταν πάνω από 750.000 έγγραφα, σχεδόν όλα σε μη ψηφιακή μορφή. Στα έγγραφα αυτά ήρθαν να προστεθούν το 2010, άλλα 18 κιβώτια που βρέθηκαν σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο, και άλλα 4 κιβώτια το 2011. Η αποτυχία να συγκεντρωθούν και να παραδοθούν στην υπεράσπιση όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, ναρκοθέτησε την υπόθεση και όλες οι κατηγορίες αποσύρθηκαν, κάτι που προκάλεσε την οργή της οικογένειας του Morgan.

Το 2014, οι Rees, Fillery και οι αδελφοί Glenn και Gary υπέβαλαν μήνυση κατά της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, αξιώνοντας 4 εκατ. λίρες βάση του ισχυρισμού ότι η δίωξή τους ήταν αποτέλεσμα διαφθοράς και συνεπώς αδικαιολόγητη. Η φρικτή δολοφονία του Morgan παραμένει μέχρι και σήμερα, σχεδόν 30 χρόνια μετά, επισήμως ανεξιχνίαστη…

Jonathan Rees, Glen Vian, Sidney Fillery, Garry Vian και James Cook


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.