Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

ΕΣΑμεΑ: Νέα αναπηρική ατζέντα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 08.07.2016

Αρ. Πρωτ.: 1056

Πέρυσι η Ευρωπαϊκή Ένωση ελέγχθηκε από την Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία σχετικά με τις εργασίες της για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των 80 εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη. Μετά τον έλεγχο, η Επιτροπή του ΟΗΕ εξέδωσε μια λίστα συστάσεων («Συμπερασματικές Παρατηρήσεις») στην ΕΕ, η οποία θα πρέπει να απαντήσει σχετικά με το θέμα μέσα σε τέσσερα χρόνια. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω της ευρωβουλευτού Helga Stevens συνέταξε μια έκθεση η οποία περιγράφει τις απόψεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το τι πρέπει να κάνει η ΕΕ ώστε να υλοποιηθεί η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Χθες Πέμπτη 7 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν ψήφισμα με βάση αυτή την έκθεση που καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ να εφαρμόσει πλήρως τις συστάσεις του ΟΗΕ. Το ψήφισμα είναι εκτεταμένο και πλήρες και περιλαμβάνει τα εξής:
• η ΕΕ θα πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας όσον αφορά το σεβασμό και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
• όλοι οι νόμοι, οι πολιτικές και τα προγράμματα της ΕΕ πρέπει να συμμορφώνεται με τη Σύμβαση
• η ΕΕ πρέπει να εξετάσει τον αντίκτυπο της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ σχετικά με την κατάσταση των ατόμων με αναπηρία πιο στενά και θα πρέπει να δημιουργήσει ένα κατώτατο όριο κοινωνικής προστασίας, όπως προτείνεται από την Επιτροπή της Σύμβασης
• για τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ των ατόμων με αναπηρία θα πρέπει να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα να ζουν, να εργάζονται και να σπουδάζουν στην ΕΕ και αυτό θα πρέπει να υποστηρίζεται από προγράμματα της ΕΕ

Το EDF χαιρετίζει την έγκριση του παρόντος ψηφίσματος και επαινεί το γεγονός ότι τα άτομα με αναπηρία μέσω των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων συμμετείχαν ενεργά σε όλη τη διαδικασία της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτή ήταν μια πολύ καλή εφαρμογή του άρθρου 4.3 της Σύμβασης που προβλέπει ότι τα άτομα με αναπηρία μέσω των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων θα πρέπει να ζητείται η γνώμη τους και δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη και την εφαρμογή της νομοθεσίας και των πολιτικών για την εφαρμογή της Σύμβασης. Οργανώθηκαν προσβάσιμες ακροάσεις για τη διαβούλευση με τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία επιτρέποντας στα άτομα με αναπηρία να συμμετέχουν και να μοιραστούν τις απόψεις τους.

«Συγχαίρουμε την εισηγήτρια ευρωβουλευτή Helga Stevens για τη σύνταξη της έκθεσης με τέτοιο συμμετοχικό τρόπο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση αυτού του ψηφίσματος με μια τεράστια πλειοψηφία. Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εφαρμογή της Σύμβασης και των συστάσεων του ΟΗΕ για την ΕΕ είναι θεμελιώδης. Τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για τα άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη, με τη λιτότητα, την ανεργία και τη φτώχεια να αυξάνονται για τις γυναίκες και τους άνδρες με αναπηρία. Η παρούσα έκθεση περιγράφει την οδό μέσω της οποίας τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα μπορούν να ενεργήσουν για να διασφαλίσουν ότι τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία θα προστατεύονται. Προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τις συστάσεις της έκθεσης αυτής πραγματικότητα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του EDF και την Ε.Σ.Α.με.Α. Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.