Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Ερασιτέχνης ιστορικός βρήκε τη δημοσιογραφική ταυτότητα του συγγραφέα του «Μικρού Πρίγκιπα»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί χρησιμοποιούσε το έγγραφο όταν κάλυπτε τον Ισπανικό Εμφύλιο.

Ένας ερασιτέχνης ισπανός ερευνητής ανακάλυψε τυχαία την επί δεκαετίες χαμένη δημοσιογραφική ταυτότητα του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί, του γάλλου συγγραφέα του «Μικρού Πρίγκιπα», την οποία χρησιμοποιούσε όταν κάλυπτε τον Ισπανικό Εμφύλιο (1936-1939) για λογαριασμό της εφημερίδας Paris Soir.

Ερασιτέχνης ιστορικός βρήκε τη δημοσιογραφική ταυτότητα του συγγραφέα του «Μικρού Πρίγκιπα»

Η ταυτότητα παρέμενε χαμένη επί δεκαετίες διότι είχε τοποθετηθεί σε μια λάθος κούτα σε ένα τεράστιο αρχείο εγγράφων τα οποία αφορούν τον Ισπανικό Εμφύλιο, γνωστό ως «Αρχείο της Σαλαμάνκα», εξήγησε ο ερασιτέχνης ερευνητής Πολικάρπο Σάντσεθ.

«Φαντάζεστε την τεράστια έξαψη που ένιωσα όταν την βρήκα», είπε ο Σάντσεθ, ο οποίος εργάζεται σε αυτό το αρχείο επί 18 χρόνια, αλλά ανακάλυψε την ταυτότητα του Σεντ Εξιπερί μόλις την 1η Ιουλίου.



Το αρχείο αυτό περιέχει εκατομμύρια έγγραφα, τα οποία ανήκουν σε πολιτικά κόμματα, οργανώσεις και πρόσωπα που αντιστάθηκαν στις δυνάμεις του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο και κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Οι φασιστικές δυνάμεις του Φράνκο θριάμβευσαν και ο δικτάτορας κυβέρνησε την Ισπανία μέχρι το θάνατό του το 1975.

Η δημοσιογραφική ταυτότητα αναφέρει ότι ο γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφέας διέμενε στο Ξενοδοχείο Φλόριδα της Μαδρίτης, το οποίο αποτελούσε τη βάση πολλών διάσημων πολεμικών ανταποκριτών της εποχής, από τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ ως τη Μάρθα Γκέλχορν, καθώς και πολεμικών φωτοειδησεογράφων όπως ο Ρόμπερτ Κάπα και η Γκέρντα Τάρο.

Ο Σεντ Εξιπερί ανέφερε στην καταχώρισή του για το επάγγελμά του ότι ήταν επίσης πιλότος και «escribano», αυτοσχεδιάζοντας στην προσπάθειά του να μεταφράσει τη λέξη συγγραφέας από τη μητρική του γλώσσα στα ισπανικά (écrivain=escritor).

Άλλες πρόσφατες ανακαλύψεις στο ίδιο αρχείο περιλαμβάνουν μια επιστολή του άλλοτε διευθυντή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) των ΗΠΑ, Τζον Έντγκαρ Χούβερ, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί από τις αρχές της Δεύτερης Ισπανικής Δημοκρατίας για το πού βρίσκονταν ορισμένοι Αμερικανοί, αλλά και την κάρτα μέλους σε ένα συνδικάτο του ισπανού κινηματογραφιστή Λουίς Μπουνιουέλ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.