Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα για 3.737 θέσεις πλήρους απασχόλησης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αφορά 8μηνης διάρκειας απασχόληση σε 17 δήμους.

Τη δημόσια πρόσκληση για τους εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων δημοσίευσε ο ΟΑΕΔ, για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του πίνακα κατάταξης ανέργων για την προώθηση της απασχόλησης, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε 17 δήμους (επιβλέποντες φορείς), θύλακες υψηλής ανεργίας, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης των συμμετεχόντων για 3.737 θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, «η µακρά ύφεση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονοµία, έχει επηρεάσει αρνητικά τα µεγέθη της απασχόλησης και της ανεργίας, τα οποία επιδεινώθηκαν µε επιταχυνόμενο ρυθµό.

Τα νέα προγράµµατα είναι οκτάµηνης διάρκειας και απευθύνονται, κυρίως, σε µακροχρόνια ανέργους. Η δράση έχει ως διττό στόχο αφενός μεν την άµεση αντιµετώπιση της ανεργίας πληθυσµιακών οµάδων που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία, αφετέρου δε στην αναβάθµιση των προσόντων των συµµετεχόντων, ώστε να διευκολυνθούν στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας (παροχή συµβουλετικών υπηρεσίων και κατάρτιση).

Εκτός από την αντιµετώπιση της ανεργίας και την επανασύνδεση των µακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας, στοχεύουν και στην προαγωγή της κοινής ωφέλειας σε τοπικό επίπεδο, µέσω της σύζευξης των παραγωγικών ικανοτήτων των ανέργων, µε την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.

Η κοινωφελής εργασία που θα παρέχεται µέσα από τα προγράµµατα, θα ενέχει το στοιχείο της παραγωγικότητας, θα προσθέτει οικονοµική αξία ή θα προσδίδει σαφές κοινωνικό όφελος.

Οι άνεργοι που θα συµµετάσχουν σε αυτά, θα απασχοληθούν στην υλοποίηση έργων που θα έχουν µετρήσιµα αποτελέσµατα, όσον αφορά τη βελτίωση της καθηµερινής ζωής των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών. Τα έργα αυτά επιλέγονται από τους ίδιους τους Δήµους που θα συµµετέχουν στο πρόγραµµα, ανάλογα µε τις ανάγκες τους και στοχεύουν στη βελτίωση των παρεχόµενων υπηρεσιών σε φορείς του δηµόσιου τοµέα που έχουν καθηµερινή και άµεση σχέση µε την εξυπηρέτηση πολιτών, τη συντήρηση και αναβάθµιση κοινωνικών υποδοµών, την αναβάθµιση της λειτουργίας των δηµοτικών υπηρεσιών, τη βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη της τοπικής αγοράς.

Έχοντας υπόψη το παραπάνω θεσµικό πλαίσιο, υλοποιείται η δράση, µε τίτλο «Προώθηση της απασχόλησης, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε 17 δήμους (επιβλέποντες φορείς) θύλακες υψηλής ανεργίας, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης των συμμετεχόντων για 3.737 θέσεις πλήρους απασχόλησης».

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η ∆ράση αυτή αποσκοπεί:

- Στη βελτίωση της οικονοµικής κατάστασης των ανέργων.

- Στην αποτελεσµατική στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών οµάδων.

- Στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών.

- Στην αναβάθµιση των παρεχόµενων προς τους πολίτες υπηρεσιών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της Δηµόσιας Διοίκησης.

- Στη βελτίωση των υποδοµών των Δήµων

- Στην αναβάθµιση των προσόντων των ανέργων.

- Στη σύζευξη των παραγωγικών ικανοτήτων των ανέργων µε την κάλυψη κοινωνικών αναγκών.

Η δράση εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραµµα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου ∆υναµικού, Εκπαίδευση και ∆ια βίου Μάθηση 2014-2020» του Υπουργείου Οικονοµίας, Ανάπτυξης και Τουρισµού, συγκεκριµένα, στο Θεµατικό Άξονα Προτεραιότητας 2 «Βελτίωση Προοπτικών απασχόλησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναµικού» του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου ∆υναµικού».

Η «Προώθηση της απασχόλησης, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε 17 δήμους θύλακες υψηλής ανεργίας», είναι έργο για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020, για συγχρηματοδότηση από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταµείου (ΕΚΤ).

Ο συνολικός προϋπολογισµός της ανέρχεται περίπου στα 25.882.462 ευρώ, που προέρχονται από συγχρηµατοδοτούµενη δαπάνη του ΕΚΤ και αφορούν στη δηµιουργία 3.737 θέσεων πλήρους απασχόλησης για οκτώ µήνες.

∆ικαίωµα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συµµετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του πίνακα κατάταξης ανέργων για την προώθηση της απασχόλησης, µέσω προγραµµάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, έχουν µόνο οι εγγεγραµµένοι άνεργοι στα µητρώα ανέργων του ΟΑΕ∆ και ανήκουν σε µία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

- Εγγεγραµµένοι άνεργοι στα µητρώα ανέργων του ΟΑΕ∆, µέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραµµένοι άνεργοι στα µητρώα ανέργων του ΟΑΕ∆.

- Εγγεγραµµένοι άνεργοι στα µητρώα ανέργων του ΟΑΕ∆, µέλη µονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.

- Εγγεγραµµένοι µακροχρόνια άνεργοι στα µητρώα ανέργων του ΟΑΕ∆.

- Άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ πανεπιστηµιακού και τεχνολογικού τοµέα, εγγεγραµµένοι στα µητρώα ανέργων πτυχιούχων του ΟΑΕ∆, για την κάλυψη θέσεων µε βάση τα τυπικά προσόντα τους.

- Εγγεγραµµένοι άνεργοι στα µητρώα ανέργων του ΟΑΕ∆ άνω των 29 ετών.

- Εγγεγραµµένοι στο µητρώο ανέργων ΑµεΑ του ΟΑΕΔ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.