Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Ανοχύρωτη απέναντι στους σεισμούς η Πάτρα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Ξέχασαν» να κάνουν προσεισμικούς ελέγχους.

Άγνωστη φράση αποτελεί για την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή ο προσεισμικός έλεγχος, το μοναδικό «εργαλείο» θωράκισης μια πόλης 360.000 κατοίκων απέναντι σε ένα πιθανό ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου.

Την ώρα που οι νέοι σεισμικοί χάρτες βλέπουν το φως της δημοσιότητας με την δυτική Ελλάδα να αποτελεί μια από τις κατεξοχήν σεισμογενείς περιοχές και υποψήφιες για να σημειωθεί κάποια στιγμή ισχυρός σεισμός, τα στοιχεία ως προς την εφαρμογή του προγράμματος προσεισμικού ελέγχου προκαλούν έντονο προβληματισμό.

Η πρώτη και τελευταία προσπάθεια για διενέργεια προσεισμικών ελέγχων σε κτήρια στην περιοχή, ξεκίνησε και σταμάτησε λίγο μετά το 2001 με τον έλεγχο να περιορίζεται σε δημόσια κτήρια και μάλιστα μόλις στο 10% του συνόλου αυτών που υπάρχουν στην πρωτεύουσα της Αχαΐας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των σχολικών μονάδων, δημοσίων υπηρεσιών, ναών και νοσηλευτικών ιδρυμάτων ποτέ δεν υποβλήθηκε σε προσεισμικό έλεγχο, ενώ ακόμα και γι’ αυτά τα οποία ελέγχθηκαν σε πρώτο βαθμό-ποτέ δεν ελέγχθηκαν σε δεύτερο βαθμό-τα συμπεράσματα που βγήκαν είναι πλέον ανεπίκαιρα, καθώς στη συνέχεια καταπονήθηκαν από άλλες σεισμικές δονήσεις όπως αυτή του 2008, με αποτέλεσμα τα στοιχεία να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά τον προσεισμικό έλεγχο κατοικιών, αυτός ποτέ δεν έγινε, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οικοδομών έχει ανεγερθεί τη δεκαετία του ΄60 και πριν το ΄83, οπότε τέθηκε σε ισχύ ο πρώτος αντισεισμικός κανονισμός.

Μόνο στην Αχαΐα κρίνεται αναγκαίος ο έλεγχος σε 65.000 από τα 113.000 κτήρια που υπάρχουν και τα οποία έχουν ήδη συμπληρώσει διάρκεια ζωής 30, 40 και 50 χρόνων με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα στατικής επάρκειας.

Στην ίδια μοίρα βρίσκονται 50.000 από 104.000 κτήρια στην Αιτωλοακαρνανία και 40 περίπου χιλιάδες από τα 88.000 κτίρια που υπάρχουν στο νομό Ηλείας.


Πηγή: http://www.patrastimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.