Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Σύσκεψη στην Κεφαλονιά - Τι αποφασίστηκε

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κεφαλονιά με τη συμμετοχή κυβερνητικών και τοπικών φορέων. Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοίδης, αρμόδιος για τον συντονισμό των κυβερνητικών δράσεων για την Κεφαλονιά, προήδρευσε στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς-Ιθάκης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπυρίδων Σπύρου, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Γιώργος Διδασκάλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σωτήρης Κουρής, ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρήστος Βασιλάκος και η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας, Έφη Μπέκου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του ΟΣΚ ΑΕ, της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, υπηρεσιακά στελέχη των Υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ειδικοί επιστήμονες και σεισμολόγοι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μέλη της Ειδικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου του ΟΑΣΠ-Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και στελέχη της Υπηρεσίας Αντισεισμικού Ελέγχου-ΥΑΣ και του Ταμείου Αντισεισμικού Ελέγχου-ΤΑΣ.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο καλύτερος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η απλοποίηση των διαδικασιών για τη στήριξη των σεισμόπληκτων και η αποσαφήνιση και συστηματοποίηση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί. Διευκρινίστηκε επίσης η διαδικασία επιδότησης ενοικίου και κατάθεσης των δικαιολογητικών, όπως επίσης και οι πιστωτικές διευκολύνσεις για την αποκατάσταση των ζημιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, ο Υπουργός δεσμεύτηκε για την άμεση έναρξη του Δευτεροβάθμιου Μετασεισμικού Ελέγχου των κτισμάτων, προκειμένου να αρχίσει η καταβολή των αποζημιώσεων προς τους δικαιούχους. Ο δευτεροβάθμιος έλεγχος θα διενεργείται αυτεπάγγελτα, χωρίς να απαιτείται νέα αίτηση από τους πολίτες. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η λειτουργία Συντονιστικού Κέντρου στο Ληξούρι για την πιο συνολική παρακολούθηση των δράσεων.

Όσον αφορά την ενημέρωση των κατοίκων της Κεφαλονιάς, αποφασίστηκε μια δέσμη ενεργειών. Αυτές είναι:

  • η διανομή ενημερωτικών εντύπων προς τους πολίτες τα οποία θα παρέχουν με σαφήνεια πληροφορίες σχετικά με τις επιδοτήσεις και τις οικονομικές ενισχύσεις
  • η δημιουργία ειδικής ενημερωτικής πύλης στις ιστοσελίδες του Δήμου και της Περιφέρειας.

Με σκοπό την άμεση παρέμβαση για την επίλυση των προβλημάτων, τίθεται σε λειτουργία από το ΚΕΕΛΠΝΟ η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης 1135. Τις προσεχείς ημέρες θα εξειδικευτούν τα μέτρα για την αποκατάσταση των επιχειρήσεων.

Ο κ. Χρυσοχοίδης ζήτησε έναν αντιγραφειοκρατικό τρόπο δράσης, που θα βασίζεται στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα, μέσω αυτοματοποιημένων και απλοποιημένων διαδικασιών.

"Όλες οι διαδικασίες πρέπει να έχουν τον χαρακτήρα της καταδρομικής επιχείρησης. Η καταδρομική επιχείρηση δεν είναι άλλη από εκείνη που γίνεται πολύ προγραμματισμένα, πολύ υπολογισμένα, πολύ μελετημένα, αλλά ακαριαία, πολύ γρήγορα και τελικώς αποτελεσματικά. Αυτό είναι η καταδρομική επιχείρηση. Όχι, δηλαδή, τσαπατσουλιές, όχι προχειροδουλειές, αλλά πολύ σίγουρες δουλειές με καλό αποτέλεσμα, πολύ γρήγορα. Αυτό σημαίνει γνώση. Να έχουμε γνώση απαραίτητη του τι συμβαίνει εδώ, στον τόπο" δήλωσε κατά την επιθεώρηση έργων στο οδικό δίκτυο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.