Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Φοροεπιδρομή στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ή φορολογούνται ως κερδοσκοπικές επιχειρήσεις ή κλείνουν.

Σε φορολογικό κλοιό θέτει το υπουργείο Οικονομικών περισσότερους από μισό εκατομμύριο ιδιοκτήτες, μέλη 550 οικοδομικών συνεταιρισμών, που βρίσκονται επί δεκαετίες σε καραντίνα, αδυνατώντας να αξιοποιήσουν άνω των 300.000 στρεμμάτων ιδιωτικές εκτάσεις, λόγω δασικών, ιδιοκτησιακών και δικαστικών εμπλοκών και απαγορεύσεων.

Το φορολογικό καθεστώς των οικοδομικών συνεταιρισμών αλλάζει. Ήδη με ρύθμιση που έχει ψηφιστεί ορίζεται ότι εντός 10 μηνών, έως τις 25 Νοεμβρίου 2014, θα πρέπει να αλλάξουν καθεστώς λειτουργίας και να φορολογούνται ως κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, αλλιώς αυτοδικαίως παύουν οριστικά να υφίστανται και διαλύονται, αναφέρει η Ελευθεροτυπία.

Με τη ρύθμιση ορίζεται ότι οι συνεταιρισμοί πρέπει να πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ ετησίως για το 2012 και το 2013 , ενώ από 'δω και πέρα θα φορολογούνται ακόμη και οι εισφορές των μελών, όπως επίσης οι δαπάνες του συνεταιρισμού για τα αναγκαία έργα κοινόχρηστων υποδομών μέχρι απλές εργασίες συντήρησης.

Με τη ρύθμιση Στουρνάρα μάλιστα προβλέπεται ότι για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς που δεν συμμορφωθούν και δεν αλλάξουν άμεσα το καταστατικό τους θα υπάρξει αυτόματη διάλυση.

Στην περίπτωση διάλυσης ενός συνεταιρισμού, εάν δεν έχει αγοραστεί γη τότε απλά επιστρέφονται τα χρήματα, εάν όμως η γη έχει αγοραστεί τα πράγματα περιπλέκονται καθώς αν δεν έχουν ενταχθεί σε σχέδιο τότε οι μεταβιβάσεις γης είναι άκυρες. Στην περίπτωση όμως που ο συνεταιρισμός είναι ενταγμένος στο σχέδιο και έχουν διαμοιραστεί οικόπεδα δεν δίδεται οικοδομική άδεια αφού για κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει χωροθέτηση από τον δήμο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.